Băsescu, atac la magistraţi: Poate mâine, poimâine veţi stabili prin hotărâri judecătoreşti cine este preşedintele României

duminică, 6 noiembrie 2011

Băsescu, atac la magistraţi: Poate mâine, poimâine veţi stabili prin hotărâri judecătoreşti cine este preşedintele României

Preşedintele Băsescu le-a cerut, joia trecută, magistraţilor să indice şi "sursa de finanţare" atunci când dau hotărâri împotriva legilor adoptate pentru diminuarea veniturilor unor categorii de personal, precizând că, dacă aceste decizii ar fi aplicate, România ar fi într-o situaţie extrem de dificilă. 

"Poate mâine, poimâine veţi stabili prin hotărâri judecătoreşti cine este preşedintele României", le-a spus preşedintele Băsescu participanţilor la reuniunea Comisiei de monitorizare a progreselor înregistrate de România în domeniul reformei sistemului judiciar şi al luptei împotriva corupţiei. 

Băsescu le-a atras atenţia acestora asupra stabilirii echilibrului puterilor în stat.

"Justiţia este absolut autonomă din punctul de vedere al opţiunilor în luarea deciziilor. Este foarte bine aşa, dar trebuie să existe autocontrolul justiţiei", a adăugat şeful statului.

Băsescu a menţionat că Guvernul şi-a asumat răspunderea pe acte normative legale, care au primit aviz de constituţionalitate, referitoare la reducerea veniturilor personalului bugetar, însă "instanţele au hotărât împotriva legilor prin care România a încercat să treacă cu daune cât mai mici" perioada de criză economică.

Preşedintele a arătat că este "o veselie" în adoptarea acestor hotărâri, procesele care vizează astfel de cauze "merg şnur", în timp ce alte procese întârzie cu anii.

El a amintit că trebuie plătiţi 9 miliarde de lei în urma acestor hotărâri judecătoreşti.

"Am o întrebare: cum se poate pune Justiţia în situaţii atât de delicate, pentru că nimeni nu are banii ăştia? (...) E o veselie totală. De unde scoate Guvernul 9 miliarde de lei pentru a-şi arăta respectul faţă de hotărârile judecătoreşti? Poate indicaţi şi sursa de finanţare. (...) E un lucru pe care vi-l cer pentru că este constituţional. Hotărârile judecătoreşti au putere de lege, iar cine iniţiază o lege care afectează bugetul trebuie să spună şi sursa de finanţare. Spuneţi-ne care este sursa de finanţare pentru hotărârile pe care le daţi! Unde este raţiunea acestui mod de a proceda?", a adăugat preşedintele Băsescu.

Şeful statului a mai spus că nu se întâmplă punerea statului în dificultate, ci nerespectarea hotărârilor judecătoreşti, pentru că nu există soluţii de punere în aplicare a acestora.

"Dacă am pune în aplicare hotărârile judecătoreşti, România ar fi într-o situaţie extrem de dificilă. Iar dacă abordarea este de tipul «nu îmi pasă de lege, de cum funcţionează statul», atunci degeaba vorbim de Legea micii reforme în Justiţie", a avertizat Traian Băsescu.

Replica magistraţilor

"Într-un stat poliţienesc, în care se clădesc tot mai multe pârghii prin care justiţia să fie controlată, îngenunchiată, în care legile se fac de pe azi pe mâine şi se modifică chiar înainte de a intra în vigoare, în care serviciile secrete îşi măresc bugetul, iar pentru Justiţie nu se găseşte nici măcar mărunţiş, în care reformele există doar în vorbe şi prestaţii televizate, un preşedinte, într-un ton dictatorial, îşi poate permite să cheme la ordine magistraţii, să-i înfrunte ostil, ameninţător, să-i blameze şi să-i terfelească în piaţa publică din postura părintelui naţiunii căruia i se recunoaşte dreptul de a-şi stigmatiza, la stâlpul infamiei, oamenii legii", se arată într-un comunicat – drept la replică al Asociaţiei Magistraţilor din România şi al Asociaţiei Procurorilor din România.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe