OLTCHIM se prăbuşeşte, “distribuitorul

duminică, 25 septembrie 2011

• Să ne explice directorul de la OLTCHIM, Constantin Roibu, acest fenomen:

OLTCHIM se prăbuşeşte, „distribuitorul" Neagoie devine milionar în euro

Constantin Neagoie, primarul comunei Ioneşti, este unul dintre baronii economici nocivi din judeţul Vâlcea. Fostul maistru de la OLTCHIM a devenit milionar în euro după ce, în cârdăşie cu directorul general al combinatului- Constantin Roibu, a înfiinţat în urmă cu mai mulţi ani SRL-ul Comchim, unicul distribuitor al produselor societăţii cu capital majoritar de stat în România. Cu alte cuvinte, Neagoie a devenit stăpânul unei „căpuşe" ce s-a înfipt fără milă în trupul OLTCHIM-ului.

Ţăranul de la Comchim şi averea lui

Constantin Neagoie este un personaj mai mult decât controversat care a ajuns dintr-un simplu şef de staţie de epurare a Oltchim-ului să încheie contracte de exclusivitate pentru desfacerea unor produse precum: soda caustică şi fulgii de sodă, hipoclorit, poliol etc, cu Uzinele de Sodă Govora şi cu Combinatul Chimic Râmnicu Vâlcea.
Din această poziţie de distribuitor unic al produselor SC Oltchim SA Râmnicu Vâlcea, actualul şef al administraţiei locale din comuna Ioneşti, Constantin Neagoie, a adunat şi o avere mai mult decât impresionantă. Neagoie, primarul din Ioneşti, a renunţat în acte, la funcţia de administrator al celor două societăţi comerciale SC Comchim SRL şi SC Comchim Chemical SRL, cu sediul la graniţa dintre municipiul Râmnicu Vâlcea şi comuna Bujoreni. Acestea sunt două firme prin care ţăranul parvenit (este vorba despre comportament, despre vocabular şi atitudinea afişată în societate) devenit milionar a „căpuşat" Oltchim-ul. Cele două societăţi însumează la ora actuală, potrivit site-urilor OLTCHIM şi cel al Ministerului Finanţelor, datorii către Oltchim de sute de miliarde de lei vechi şi alte miliarde de lei către statul român. Neagoie deţine numeroase proprietăţi pe raza judeţului Vâlcea, un parc auto de lux, dar şi peste 20 de tiruri, cinci cisterne, tractoare şi alte utilaje agricole. Aşadar, se poate concluziona că „ţăranul" a devenit mare boier, dar năravurile i-au rămas neschimbate.

Comchim, miliarde de lei, datorii către Finanţe

Deşi pe site-ul Ministerului Finanţelor figurează la rubrica observaţii menţiunea cum că s-ar fi început executarea silită, parcul de automobile de lux care numără, în prezent, peste 20 de autoturisme precum: trei BMW X5, un Porsche Cayenne, un Audi A4 decapotabil de culoare albă, trei limuzine marca Mercedes de ultimă generaţie etc se află în continuă expansiune. Pe lângă automobilele de lux enumerate anterior, distribuitorul unic al Oltchim-ului mai deţine două maşini de teren, respectiv un Nissan Patrol şi un Mitsubishi Pajero, acestea fiind utilizate frecvent, la braconaj, unde a fost surprins de mai multe ori de către paznicii Asociaţiei Judeţene de Vânătoare şi Pescuit Sportiv (AJVPS) Vâlcea. Fostul angajat al AJVPS Vâlcea, Dumitru Petrianu, a raportat în repetate rânduri actele de braconaj ale primarului comunei vâlcene Ioneşti, Constantin Neagoie. Pentru curajul său de a da în vileag fărădelegile mâinii drepte a managerului Oltchim, a fost „recompensat" de către şeful AJVPS Vâlcea, Ion Antonescu, printr-o destituire din funcţie. Antonescu i-a reproşat lui Petrianu că nu i se poate permite să strice relaţiile conducerii AJVPS cu baronul local. De altfel, cetăţenii din Ioneşti cunosc faptul că şeful vânătorilor vâlceni participă la diferite chefuri organizate de Neagoie. Aceste petreceri au loc, de regulă, la conacul din comuna vâlceană Ioneşti al distribuitorului unic al Oltchim-ului, conac cu care acesta se făleşte că arată ca ferma din serialul „Dallas". Demn de menţionat este faptul că Neagoie nu deţine nici măcar autorizaţie de construire pentru toate anexele gospodăreşti pe care le-a ridicat în spatele stadionului comunal.

Cartierul „Neagoie" din Bujoreni

Ceea ce trebuie reţinut în mod expres este faptul că, în declaraţia sa de avere, pe care a depus-o în data de 01 noiembrie 2010, în calitate de primar al comunei Ioneşti, Constantin Neagoie nu a menţionat decât o singură casă de locuit în suprafaţă de 1.200 de metri pătraţi, în municipiul reşedinţă de judeţ Râmnicu Vâlcea. În realitate, Neagoie deţine un conac în comuna Ioneşti, cu o piscină care a fost evaluată la suma de peste 100 de mii de euro, iar la intrarea în comuna Bujoreni din direcţia Râmnicu Vâlcea - Sibiu, pe partea stângă, la o distanţă relativ mică de impunătorul sediu al firmei Comchim, situat pe partea dreaptă, în aceeaşi direcţie de mers, distribuitorul unic al Oltchim SA Râmnicu Vâlcea, Constantin Neagoie, deţine un adevărat cartier de vile cu stradă proprie, închisă circulaţiei (vezi foto).

Baronul din Ioneşti are 10 miliarde de lei într-un singur cont

Referitor la sediul firmei Comchim, facem precizarea că acesta se întinde pe o suprafaţă de câteva mii de metri pătraţi, unde, cu ani în urmă, în vremurile bune ale economiei româneşti, funcţiona fabrica de lapte şi brânzeturi, fostul SC Lactovil SA. Nimeni nu a verificat vreodată legalitatea preluării de către căpuşa SC Oltchim SA Râmnicu Vâlcea a sediului fostului Lactovil SA. Revenind la ultima declaraţie de avere facem precizarea că primarul din Ioneşti mai deţine şi terenuri agricole în suprafaţă de circa 50 de hectare numai în comuna vâlceană Ioneşti, fără a mai face vorbire de cele pe care le deţine într-o altă comună vâlceană, Suteşti, locul de baştină al soţiei sale, ori în alte medii rurale precum Bujoreni. Patronul căpuşii de la Oltchim a mai declarat că are într-un cont la BCR, suma de 1.031.512 lei noi. Răsfoind mai departe declaraţia de avere a distribuitorului unic al SC Oltchim SA Râmnciu Vâlcea, Constantin Neagoie, reiese că acesta are un salariu de circa 2.000 de lei noi pe lună. Dacă cele declarate de el în acest document oficial ar fi reale, i-ar trebui cam 20 de ani de muncă pentru a achiziţiona numai piscina din curtea conacului din comuna Ioneşti. Restul averii sale de unde provine, dacă nu din afacerile ilegale desfăşurate din postura de distribuitor unic al Oltchim Râmnicu Vâlcea?

Banii comunei Ioneşti, în buzunarele finului Tiţa

Dând dovadă de tupeu maxim, fără finanţări şi fără autorizaţii de construire, Neagoie a dispus efectuarea mai multor lucrări de asfaltare pe raza localităţii Ioneşti, cu firme precum: SC Protechim SA, societate patronată de un alt locotenent al directorului de la OLTCHIM - Nicolae Enache, SC Strabag SA, SC Onilserv SRL şi nu în ultimul rând, cu finul său, Georgel Tiţa, patronul P.F. Tiţa. Tiţa a executat, în paralel, şi lucrări la vilele pe care primarul din Ioneşti le deţine în comuna Bujoreni şi Ioneşti, dar şi la şcolile din Ioneşti. Singurul care şi-a încasat banii pe lucrări de la Primăria Ioneşti, cu vârf şi îndesat, a fost acest fin al său, Georgel Tiţa. De reţinut că primăria i-a achitat acestuia sume de câteva miliarde de lei vechi, sume ce ar putea include şi lucrările de la vilele şi conacul primarului Constantin Neagoie. SC Strabag SA încă mai are de încasat de la primăria Ioneşti suma de 120 de miliarde de lei vechi, iar SC Onilserv SRL, circa 80 de miliarde de lei vechi.

Pe finalul acestei anchete, solicităm instituţiilor statului să verifice cât de legale sunt compensările pe care societăţile lui Neagoie le operează pe platforma chimică vâlceană (cu Oltchim şi USG)

Alin Barbu - Pro Expres de Drăgăşani,
Nicu Trandafir - Ziarul de Vâlcea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe