Producţia industrială a Vâlcii s-a majorat cu aproape 30,6%

miercuri, 14 septembrie 2011

• În primele cinci luni din acest an,

Producţia industrială a Vâlcii s-a majorat cu aproape 30,6%

Conform datelor furnizate recent de Direcţia Judeţeană de Statistică Vâlcea, în cursul primelor cinci luni din 2011, producţia industrială a Vâlcii s-a majorat cu aproape 30,6% faţă de situaţia din perioada similară din 2010, în condiţiile în care în luna mai 2011 a existat un salt de 30,7% comparativ cu luna mai 2010. În ceea ce priveşte indicele valoric al cifrei de afaceri din industria vâlceană pe total (piaţa internă şi piaţa externă), acesta a fost în primele cinci luni din 2011 cu circa 39% mai mare faţă de situaţia din perioada similară a anului 2010, cel mai mare salt înregistrându-se în luna ianuarie 2011 - 65,7% faţă de luna ianuarie 2010. Sursa datelor o constituie capitolul cifra de afaceri din cercetarea statistică lunară privind indicatorii pe termen scurt în industrie.

La nivel naţional, producţia industrială a crescut în mai 2011, faţă de luna precedentă, atât ca serie brută cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 8,4%, respectiv cu 1,6%. În luna mai 2011, producţia industrială (serie brută), a crescut faţă de luna precedentă cu 8,4%, datorită creşterii industriei prelucrătoare cu 10,7% şi industriei extractive cu 0,4%. Pe marile grupe industriale s-au înregistrat creşteri la majoritatea categoriilor de bunuri. Industria bunurilor de capital a crescut cu 19,6%, industria bunurilor de folosinţă îndelungată cu 8,7%, industria bunurilor intermediare cu 8,1%) şi industria bunurilor de uz curent cu 2,7%. În schimb, industria energetică a scăzut cu 3,1%. Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a crescut faţă de luna precedentă cu 1,6%, datorită industriei prelucrătoare (2,2%).

Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat şi industria extractivă au scăzut cu 2,7%, respectiv cu 2,1%. În luna mai 2011, producţia industrială (serie brută) a crescut faţă de luna corespunzătoare din anul precedent cu 7,1%. Cele trei sectoare industriale au înregistrat următoarele creşteri: industria extractivă (18,5%), producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (7,6%) şi industria prelucrătoare (6,5%). Industria bunurilor intermediare a înregistrat o creştere de 11,7%, industria energetică de 8,8%, industria bunurilor de folosinţă îndelungată a crescut cu 5,5%), industria bunurilor de capital cu 5,3% şi industria bunurilor de uz curent cu 1,5%.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe