Nicolae Sofianu a înfiinţat Salonul Naţional de Artă Contemporană de la Rm. Vâlcea

duminică, 7 august 2011

• Om de afaceri şi de...cultură

Nicolae Sofianu a înfiinţat Salonul Naţional de Artă Contemporană de la Rm. Vâlcea

Vineri, 5 august 2011, cu începere de la ora 17:00, la Centrul de Expozitii si Evenimente Sofianu, a avut loc deschiderea oficiala a Salonului National de Arta Contemporana. La expozitie au participat lucrari ale pictorilor si sculptorilor membri ai Uniunii Artistilor Plastici din Romania si ai filialelor teritoriale ale UAP (436 artisti plastici, 500 de lucrari expuse). Iniţiatorul şi finanţatorul acestui eveniment cu rezonanţă internaţională, Nicolae Sofianu ne-a declarat: „Salonul national de arta face parte dintr-un proiect mai vast inceput acum 14 ani si vizeaza sintetizarea si conservarea prin arta a elementelor esentiale ale identitatii nationale inainte de globalizare, contribuind astfel la imbogatirea si conservarea patrimoniului cultural, national si mondial. Toate lucrarile expuse se vor regasi intr-un album de arta. Acesta va fi donat tuturor liceelor de arta din tara si facultatilor de arta din Romania si Europa, bibliotecilor nationale, judetene si europene, muzeelor de arta din Romania si strainatate, ambasadelor Romaniei din tarile Uniunii Europene, ambasadelor straine din Romania. Lucrarile participante la Salonul National de Arta Contemporana de la Ramnicu Valcea vor face obiectul colectiilor viitorului muzeu de arta contemporana Sofianu din municipiu. Incepand de anul viitor vor fi acordate burse de creatie pentru arta plastica in tabara de la Bradisor, ce a fost reamenajata la standarde europene si burse de creatie pentru arta monumentala in tabara de creatie de la Dragasani. Îmi propun ca in viitorul apropiat sa deschid şi un salon de arta la Paris, unde voi promova cei mai importanti artisti romani. Cu acest prilej a concertat marea soprana Felicia Filip in fata spectatorilor iubitori ai muzicii clasice, urmata de recitalul Corului Euphonia al Filarmonicii "Ion Dumitrescu".

Prezent la eveniment cunoscutul critic artă Alexandra Titu a menţionat: „Manifestarea la care asistam este o etapa importanta dintr-un proiect inaugurat cu mai mult de un deceniu in urma, si al carui scop este promovarea artei romanesti contemporane, ca instanta a definirii in act a identitatii autohtone, in contextual universalismului imperative al mondializarii sustinute de structura de fond a civilizatiei actuale, civilizatie a comunicarii, a tehnologiilor de varf, a disolutiei frontierelor dintre discipline, metodologii de investigare/cunoastere, configurari sociale si frontiere politice, chiar daca unele dintre aceste discolutii tin de utopie si retorismul politic. Vasta expozitie de picture, sculptura, grafica, ceramica etc., ce va sta la baza muzeului sofianu propune o perspectivă asupra nivelului prezent al acestor confluente, si sinteze de optiuni pentru nucleele problematice si solutiile lingvistice coexistente, asa cum le gestioneaza generatiile ce impartasesc experienta comuna a actualitatii dup ace au traversat experientele istorice cu consecinte culturale inevitabile, si prospecteaza deschiderile viitorului, cu disponibilitati diferite si mosteniri commune."  

La vernisaj au fost prezenti şi ambasadori si reprezentanti ai corpului diplomatic din Austria, Cehia, Republica Populara Chineza, Irlanda, Republica Flipine, Mongolia, Pakistan si Republica Polona, Teodor Paleologu, maestrul Dinu Sararu,  Lilian Zamfiroiu ministru-consilier în cadrul delegaţiei permanente a României pe lângă Unesco de la Paris - Franţa, Madalin Voicu, senatori, deputati, oficialitati locale, criticii de arta:  Alexandra Titu,  Constantin Prut,  Corneliu Antim, Catalin Davidescu, Florin Rogneanu,  artisti plastici precum  Aftenie Radu,  Gherasim Marin, Grigore Ion, Oprisan Letitia, Pelmus Stefan, Preda Sanc Marilena, Tomaselli Angela, Tamaian Ion, Vasilescu Corneliu, Voinea Marcel, circa 200 artisti plastici din toata Romania, Înaltpreasfinţitul Părinte Gherasim, Ahiepiscopul Râmnicului si Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe