Episcopul Emilian Lovişteanul provoacă o revoltă a enoriaşilor râmniceni

miercuri, 22 iunie 2011

Pentru că vrea să-şi aducă o rudă pe un post la Arhiepiscopia Râmnicului,

Episcopul Emilian Lovişteanul provoacă o revoltă a enoriaşilor râmniceni

Tiberiu Pîrnău

Dorinţa episcopului vicar Emilian Lovişteanul de a-şi angaja o rudă la Arhiepiscopia Râmnicului a creat un adevărat scandal în sânul comunităţii de credincioşi creştin-ortodocşi din municipiul Râmnicu Vâlcea.
La această dată, Arhiepiscopia Râmnicului este condusă de-facto de către epicopul vicar, ÎPS Gherasim - venerabilul cap al Bisericii Ortodoxe Române (96 de ani) cedând tacit toate atribuţiunile administrative mai tânărului său subaltern în sutană. În consecinţă, Emilian Lovişteanul a pus la cale un plan minuţios pentru crearea unui post liber la Arhiepiscopia Râmnicului. În vizor a fost luat consilierul episcopal, Ion Predescu, cel care se apropie vertiginos de vârsta pensionării (63 de ani). Acestuia i s-a propus un post de preot paroh la Biserica Sfânta Cuvioasă Parascheva din Râmnicu Vâlcea, propunere agreată imediat de Predescu. Această mişcare s-a suprapus cu ieşirea la pensie a preotului 2 de la Sfânta Parascheva, Sandu Cristescu. Astfel, prin acordul direct al episcopului Lovişteanu, consilierii episcopali au întocmit o hârtie, care a fost strecurată la semnat ÎPS Gherasim, care a şi semnat-o.

„Dictatură" bisericească

Trebuie spus că în ceea ce priveşte orânduielile bisericeşti, acestea sunt cu totul diferite faţă de cele laice. În Sfânta Biserică Ortodoxă nu prea există democraţie, conform cutumelor bisericeşti Înalt Prea Sfinţitul poate să numească şi să revoce preoţii la parohii după cum doreşte propria conştiinţă, care răspunde decât în faţa lui Dumnezeu la Judecata De-apoi. Adică, să o spunem pe şleau, cam este un fel de „dictatură", nimeni nu are dreptul să conteste ceea ce hotărăşte un venerabil cap bisericesc. Numai că de data aceasta cineva nu a fost de acord cu decizia ÎPS. Patru sute de enoriaşi, de credincioşi râmniceni, au semnat un tabel (nume, prenume, dat de identitate semnături) şi o petiţie prin care arată că nu sunt de acord cu numirea în funcţia de preot paroh la Biserica Cuvioasa Parascheva a lui Ion Predescu. Oamenii au motivele lor, pe care le-am menţionat şi noi în numărul anterior al ziarului nostru. Aşadar, de data aceasta comunitatea locală doreşte să-i fie ascultată dorinţa. Realitatea este că preotul Predescu nu va putea sluji niciodată la Biserica Cuvioasa Parascheva în condiţiile în care enoriaşii nu doresc ca el să slujească aici.

Predescu sfidează 400 de râmniceni

Ion Predescu se încăpăţânează şi doreşte să fie impus, oarecum cu forţa, în această demnitate bisericească. Zilele trecute, preotul pus la zid de comunitate ne-a vizitat punându-ne la dispoziţie un dosar voluminos cu tot felul de chitanţe. „Omul bisericii" dorea să ne facă dovada că este „neprihănit" că toate acuzaţiile aduse de cei 400 de râmniceni sunt apă de ploaie, false, neadevărate, că i-a fost afectată imaginea. Mai presus de orice, consilierul episcopal a încercat să ne dovedească că el este un om generos, bun la suflet, iubitor de oameni. Mai presus - „iubitor de bani" - am adăuga noi. Domnule Predescu, am studiat cu maximă atenţie dosarul pe care ni l-aţi înmânat şi am tras următoarea concluzie: sunteţi milionar în euro! Aţi donat de-a lungul ultimilor ani unor biserici sau unor persoane fizice sume (actualizate) în valoare de sute de milioane de lei. După cum ştie toată lumea, salariile preoţilor sunt de-a dreptul modeste. La un calcul sumar rezultă că dumneavoastră v-aţi luat pâinea de la gură, nu aţi dus nici un ban acasă şi aţi trăit în sărăcie şi în... credinţă. Numai că realitatea contrazice această ipoteză a noastră. Preotul Predescu are câteva proprietăţi imobiliare, conturi în bănci, vilă în Căzăneşti - Râmnicu Vâlcea, maşină scumpă etc. Aşadar, poate ne răspundeţi, domnule Predescu (dezbrăcaţi-vă de „haina bisericească" şi îmbrăcaţi „haină lumească") de unde au provenit banii respectivi? Ce afaceri aţi derulat „sfinţia voastră" de aţi putut dona sume atât de semnficative? Nu carecumva, aveau dreptate cei 400 de credincioşi care vă acuzau de câte-n lună şi-n stele? Întrebăm şi noi, nu dăm cu parul.
Dacă decizia de numire a preotului Ion Predescu la Biserica Cuvioasa Parascheva va fi menţinută, enoriaşii din municipiul Râmnicu Vâlcea vor protesta la Palatul Arhiepiscopal şi vor merge chiar şi la Prea Fericitul Părinte Daniel să-şi spună păsul. Biserica este a comunităţii, iar înalţii prelaţi trebuie să ţină cont de ceea ce doreşte această comunitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe