PS Emilian Lovişteanul a săvârşit Sfânta Liturghie la biserica cu Hramul “Sfântul Dimitrie

duminică, 3 aprilie 2011

PS Emilian Lovişteanul a săvârşit Sfânta Liturghie la biserica cu Hramul „Sfântul Dimitrie", din Râmnicu Vâlcea

În Duminica a IV-a din Postul Mare, „a Sfântului Ioan Scărarul", Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, a oficiat Sfânta Liturghie Arhierească împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi la biserica cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir", din municipiul Râmnicu Vâlcea.

După Sfânta Evanghelie, Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul, a ţinut un cuvânt de învăţătură în care a arătat sensurile duhovniceşti desprinse din cele două pericope evanghelice ale Sfinţilor Apostoli şi Evanghelist Marcu şi Matei: „Suntem în a IV-a Duminică din Postul Mare şi fiecare duminică a Păresimilor este un popas duhovnicesc şi un moment de reflexie la urcuşul nostru duhovnicesc spre Învierea Mântuitorului Iisus Hristos. Astăzi Biserica ne pune înainte, pe de o parte rostul credinţei noastre în Dumnezeu, iar pe de altă parte mijlocirea şi puterea rugăciunii sfinţilor în viaţa noastră, care intermediază de fapt lucrarea noastră înaintea Sfintei Treimi şi ne dă ajutor ca să biruim toate ispitele şi încercările ce vin din lume şi de la diavol.

Aşadar, ne vindecăm şi primim darul de la Dumnezeu, dacă noi credem cu adevărat în El, dacă postim şi ne rugăm cu tărie şi credinţă că Domnul este cel care ne dăruieşte totul şi lucrează prin noi, iar puterea ce o avem ca oameni vine numai de la Hristos Domnul prin harul Său. Sfântul Ioan Scărarul ne dă pildă tuturor creştinilor ca să urcăm treaptă cu treaptă în viaţa aceasta pământească către Împărăţia lui Dumnezeu. Astăzi, în Biserica „Sfântul Dimitrie Izvorâtorul de Mir" din Râmnicu Vâlcea, am întâlnit o mulţime de credincioşi care frecventează slujbele noastre, se roagă, postesc şi cred cu tărie că Biserica Mântuitorului nostru Hristos va birui Porţile Iadului şi ne ajută să urcăm spre Cer...", a spus Preasfinţia Sa .

La finalul Sfintei Liturghii, Preasfinţitul Părinte Emilian a citit rugăciunea de dezlegare de păcate pentru toţi credincioşii prezenţi.

La această sărbătoare au participat autorităţi locale şi de stat, preoţi şi numeroşi credincioşi din municipiul Râmnicu Vâlcea şi din parohiile vecine.

Biserica „Sfântul Dimitrie"

Biserica cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie" este cel mai vechi monument istoric din Râmnicu Vâlcea, construită de către saşii din oraş în secolele XIV şi XV şi care a servit în vechime de capelă unei comunităţi franciscane, probabil în timpul invaziilor bulgarilor catolici, şi care cu timpul ruinându-se, a trecut în patrimoniul Episcopiei Râmnicului şi a suferit modificări.

Între anii 1745 şi 1751 a fost reconstruită de către vornicul Preda Bujoreanu călugărit cu numele de „Pahomie monahul" şi fiul său Constantin Bujoreanu, iar între anii 1781 şi 1782 a fost restaurată de către Ioan Cornescu şi soţia sa Antimina, în timpul domnitorului Mihai Suţu, Episcop al Râmnicului fiind PS Filaret.
În timpul Regelui Carol I a fost reparată şi consolidată, iar la 26 octombrie 1914 a fost resfinţită de către PS Sofronie Vulpescu, Episcop al Râmnicului Noul Severin.

În anul 1964, la iniţiativa preoţilor slujitori Ioan Oprişescu şi Aurel Popescu, au fost realizate reparaţii interioare şi exterioare şi de restaurare a picturii murale, iar la 14 iunie, biserica a fost resfinţită de către PS Iosif Gafton, Episcop al Râmnicului şi Argeşului.
Arhidiacon Ioan Liviu Găman

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe