Escroci tuciurii pe Valea Oltului

miercuri, 16 martie 2011

Poliţiştii au declanşat operaţiunea „Ştiftul"

Escroci tuciurii pe Valea Oltului

O modalitate ingenioasă de înşelare a participanţilor la trafic, ce tranziteză Valea Oltului pe DN 7, este aceea cunoscută de poliţişti sub denumirea generică "Ştiftul".

În jargon, un "ştift" este o bijuterie confecţionată dintr-un aliaj comun de culoare galbenă, care imită o bijuterie din metal nobil (aur) şi care este ştanţată, pentru a induce în eroare şi crea iluzia că este veridică.

Persoanele care comit acest gen de fapte, provin, de cele mai multe ori, din rândul unei minorităţi, au o ținută vestimentară decentă şi folosesc pentru deplasare autoturisme înmatriculate în străinătate. Autovehiculele sunt oprite pe marginea străzii, de cele mai multe ori cu capota ridicată, iar escrocii fac cu mâna participanţilor la trafic pentru a opri şi a le acorda ajutor. Cei care cad în plasa acestora sunt ademeniţi cu bijuteriile pe care aceştia le poată şi pe care se arată dispuşi să le dea în schimbul unor sume de bani modice, necesare unor reparaţii la autoturisme.

O acţiune preventivă pentru depistarea persoanelor pretabile la comiterea unor astfel de fapte, a fost oragnizată, ieri, de poliţiştii din Brezoi, împreună cu colegii din Cîineni, pe DN7, în zona de nord a judeţului.
Astfel, pe marginea drumului naţional, a identificat un autoturism, marca BMW 520, înmatriculat în Polonia, alături de care se aflau Avram C., de 26 de ani şi Marius C., de 19 ani, ambii din comuna Câineni. La controlul efectuat, atât asupra acestora cât şi a autoturismului au fost identificate mai multe bijuterii (lănţişoare şi inele) confecţionate din metal comun de culoare galbenă, care au fost reţinute în vederea confiscării, iar cei doi au fost sancţionaţi contravenţional cu amenzi de 1000 lei fiecare.

De la începutul acestui an şi până în prezent activitățile preventive desfășurate de către poliţişti, în vederea eradicării acestui fenomen, s-au concretizat în organizarea a 8 acțiuni, în urma cărora au fost aplicate un număr de 35 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 18.100 lei și întocmirea a 2 dosare penale în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiuniide înşelăciune..

De asemenea în cursul anilor 2009 şi 2010, au fost instrumentate pe această linie, un număr de 12 dosare penale, însă activitățile întreprinse și măsurile legale dispuse nu i-au descurajat pe cei care comite asemenea fapte, activităţile preventive urmând a fi intensificate.

Hoţii au dat iama în cazanele de fabricat ţuică

În urma activităţilor de verificare efectuate de poliţişti la centrele de colectare a deşeurilor metalice au fost identificate, la un centru din municipiul Râmnicu Vâlcea, un număr de 10 cazane de fabricat ţuică, despre care există suspiciuni că provin din comiterea unor furturi, din zonele rurale.
În urma verificărilor efectuate de poliţişti în cauzele aflate în cercetare, care privesc sustragerea unor astfel de bunuri, a fost identificat proprietarul unui cazan, în cazul celorlalte 9 efectuând verificări în continuare.
Astfel, oamenii legii fac un apel la persoanele care au fost victimele unor infracţiuni de furt, în urma cărora le-au fost sustrase astfel de bunuri, să se adreseze subunităţilor de poliţie de la locul de domiciliu, în vederea efectuării unei activităţi de recunoştere a acestora.

Riscă de la 12 la 20 ani închisoare

Au pus în pericol siguranţa traficului feroviar

Poliţiştii Biroului Transporturi au reuşit identificarea principalilor suspecţi în cazul furturilor de cablu SCB care alimentează secţiunile şi semnalele de intrare în staţia CFR Govora şi a picheţilor de la semnalele prevestitoare Băbeni-Ioneşti şi Băbeni-Popeşti, fapt ce a dus la perturbarea gravă a traficului feroviar pe sectoarele de cale ferată afectate, circulaţia fiind restricţionată la 20 km/h.

Este vorba de Vasile G., de 29 de ani şi Nicolae P., de 25 ani, ambii din Băbeni, care au comis faptele în noaptea de 14/15.03.2011 şi intenţionau să valorifice componentelor metalice la centrele de colectare fier vechi.
Poliţiştii au recuperat şi bunurile sustrase, ce fuseseră ascunse de suspecţi în vederea valorificării ulterioare a acestora.
Cei doi tineri sunt acum cercetaţi penal pentru comiterea infracţiunilor prevăzute de articolele 4, 5 şi 6 al.2 din Legea 289/2005 şi riscă o pedeapsă privativă de libertate între 12 şi 20 de ani.

Informaţiile din această pagină au fost furnizate de: Compartimentul de Relaţii Publice din cadrul IJP Vâlcea

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe