Deputatul Samoil Vîlcu, îngrijorat de soarta minerilor de la Alunu şi Berbeşti

miercuri, 9 martie 2011

Deputatul Samoil Vîlcu, îngrijorat de soarta minerilor de la Alunu şi Berbeşti

La începutul acestei luni, deputatul PDL Samoil Vîlcu a adresat o interpelare ministrului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, Ion Ariton, interpelare care a avut ca temă restructurarea Bazinului Minier Berbeşti-Alunu din judeţul Vâlcea. „Având în vedere problemele economice generate de criza mondială care au repercursiuni şi în economia naţională, în ultimi doi ani consumul de energie a scăzut şi implicit şi cererea de cărbune. Astfel, până în anul 2009 din Bazinul Minier Berbeşti-Alunu se livra anual o cantitate de aproximativ 2.300.000 tone către o serie de beneficiari tradiţionali, cum ar fi CET Govora, CET Bacău, CET Craiova şi CET Braşov datorită preţului de cost, în special cel de transport, mai mic decât la alte exploatări din judeţul Gorj.

Odată cu scăderea consumului de cărbune volumul livrărilor către aceşti beneficiari, din Bazinul Minier Berbeşti- Alunu s-a micşorat, aceasta fiind şi o consecinţă a faptului că achiziţionarea de cărbune s-a făcut din alte exploatări miniere din judeţul Gorj. Ca urmare a acestui lucru, în anul 2010, Exploatarea de Carieră Berbeşti a avut o producţie mai mică, înregistrând pierderi la finalul anului menţionat anterior. În urma analizei rezultatului financiar din anul 2010 s-a luat decizia disponibilizării de la EC Berbeşti a 140 de persoane. Din discuţiile purtate cu reprezentanţii EC Berbeşti s-a desprins ideea că în analiza financiară întocmită la finalul lui 2010 nu s-au luat în calcul toate aspectele, cum ar fi faptul că CET Braşov sau CET Bacău s-au înregistrat de fapt cu costuri suplimentare ca urmare a creşterii distanţei de transport pentru cărbunele achiziţionat de la exploatările din judeţul Gorj.

De asemenea, un alt aspect de care trebuie să se ţină cont este că nu se va epuiza rezerva de cărbune de la Berbeşti până în 2015, dată până la care este stabilită durata de funcţionare a acestei exploatări miniere. Exploatările din Bazinul Minier Berbeşti-Alunu au fost proiectate pentru a furniza cărbune în tandem, în special pentru CET Govora, iar această unitate economică este motorul Platformei Industriale a judeţului Vâlcea, de aceea consider, domnule ministru, că trebuie adoptate măsuri care să nu afecteze economic această zonă a Olteniei. Având în vedere aspectele semnalate, aş dori, domnule ministru să analizaţi situaţia şi să-mi comunicaţi dacă este cu adevărat necesară, în acest moment, o restructurare masivă a Bazinului Minier Berbeşti-Alunu", se menţionează în interpelarea deputatului vâlcean.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe