Prefectul s-a dus la Milcoiu şi Dănicei pentru a evalua perimetrele cu alunecări de teren

duminică, 6 martie 2011

Prefectul s-a dus la Milcoiu şi Dănicei pentru a evalua perimetrele cu alunecări de teren

Prefectul Petre Ungureanu, în calitate de preşedinte al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, a condus miercuri comisia care s-a deplasat la Milcoiu pentru reevaluarea perimetrului de alunecare de teren de pe drumul comunal DC 28, punct „La Costache", aflat în monitorizare, şi în comuna Dănicei, ca să verifice aspecte semnalate de comitetul pentru situaţii de urgenţă din localitate.

Subprefectul Ioan Filip şi reprezentanţii Instituţiei Prefectului, ISU, RAJDP, ANIF şi Consiliului Judeţean au constatat că fenomenul de instabilitate a terenului în punctul „La Costache", din comuna Milcoiu, s-a accentuat. Ca urmare a excesului de umiditate din ultima perioadă, fenomenul a afectat grav platforma drumului, prin îngustarea acesteia până la limita a patru gospodării din cele şase existente în zonă. Accesul mijloacelor de transport către restul satului Milcoiu Deal şi către satele Izbăşeşti şi Şuricaru este întrerupt iar locuitorii trebuie să facă un ocol de cca 22 km pe altă rută. Frontul de alunecare este în continuare activ, putând afecta cele 6 gospodării şi reţelele de alimentare cu apă potabilă şi cu energie electrică, existente pe direcţia de deplasare a acestuia.

În această situaţie, se impune în regim de urgenţă, identificarea unor surse de finanţare a lucrărilor prevăzute în studiul de fezabilitate „Consolidare strada Releului (DC 28) în punctul La Costache (km 0+340) din comuna Milcoiu, estimate la valoarea de 1.636.760 lei. Totodată, s-a decis ca deţinătorii celor două relee de telefonie mobilă din vecinătatea perimetrului de alunecare să fie invitaţi într-o viitoare şedinţă de lucru a CJSU. Perimetrul de alunecare va rămâne în monitorizarea comitetului local pentru situaţii de urgenţă, în vederea unor măsuri de protecţie a populaţiei şi a bunurilor, dacă va fi cazul.

La Dănicei, comisia a constatat că în satul Dealul Scheiului, pe drumul comunal DC 181 Dănicei-Schei, s-a produs o alunecare de teren direcţionată spre Valea Rădăceşti, la cca 15 m de locuinţa lui Lazăr Crăciun, pe o suprafaţă de cca 270 mp şi o adâncime de cca 90 m. Alunecarea de teren este activă iar perimetrul se poate extinde şi antrena terenul de fundare a construcţiei proprietarului amintit şi a terasamentului drumului comunal DC 181. În această situaţie se impune efectuarea unor lucrări de diminuare a excesului de umiditate, propuse de altfel într-un studiu geotehnic existent.Până la execuţia acestora, perimetrul de alunecare va rămâne în monitorizarea comitetului local pentru situaţii de urgenţă.

O altă zonă cu probleme se află în satul Dealul Launele, pe DJ 678B, km 23+200, unde s-a reactivat o alunecare de teren produsă în 2009. Fenomenul a afectat platforma drumului judeţean pe o lungime de cca 20 m şi conducta de alimentare cu apă potabilă iar în prezent circulaţia se desfăşoară pe un singur sens şi există pericolul de închidere a circulaţiei dacă nu se intervine în regim de urgenţă. În acest caz, comisia a decis semnalizarea corespunzătoare a zonei afectate, asigurarea scurgerii apelor pluviale, efectuarea unui studiu geotehnic care va sta la baza soluţiilor de stabilizare şi invitarea constructorului reţelei de alimentare cu apă a localităţii la o viitoare şedinţă a CJSU. Acelaţi drum judeţean este afectat şi la km. 24+600, unde s-a constatat un proces de adâncire accentuată a torentului Pelina, fenomen care a antrenat şi materialul ce constituia terasamentul drumului. Pentru remedierea situaţiei, membrii comisiei au dispus curăţarea şanţurilor şi rigolelor de scurgere a apelor pluviale precum şi executarea unor lucrări specifice, a căror valoare estimativă va fi prezentată CJSU de către Consiliul Judeţean.

Prefectul judeţului le-a recomandat locuitorilor cu care s-a întâlnit în comunele Milcoiu şi Dănicei precum şi celor doi primari să urgenteze încheierea poliţelor de asigurare obligatorie a locuinţelor în conformitate cu prevederile Legii nr. 260/2008.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe