17 gospodării izolate în comuna Muereasca

duminică, 30 ianuarie 2011

17 gospodării izolate în comuna Muereasca

17 gospodării din comuna vâlceană Muereasca au rămas izolate în urma prăbuşirii unui drum comunal. Primarul localităţii, Ion Ungureanu spune că este vorba de zona un drumul care face legătura cu centrul comunei Muereasca, unde pământul s-a scufundat pe o lungime de 40 de metri. „În acest moment, nu se mai poate ajunge decât cu piciorul până la cele 17 familii. Ferească Dumnezeu de vreo problemă medicală sau de alt gen care să necesite intervenţia ambulanţei", a spus primarul localităţii. Potrivit studiului geo şi constatărilor unei comisii pentru situaţii de urgenţă, în zona Şuta este nevoie de construirea unui zid de sprijin pe o lungime de 70 de metri şi a unui sistem de drenare a apelor pluviale.

Întreaga lucrare ar costa 464.000 de lei. În localitate s-au reactivat de asemenea alte două puncte de alunecare pe drumul spre Mănăstirea Frăsinei. Primarul Ion Ungureanu încearcă acum să convingă autorităţile locale să întocmească proiecte de hotărâri guvern pentru a obţine aceşti bani. „Veniturile noastre sunt de 270.000 lei, deci este clar că nu putem face faţă problemelor cu care se confruntă localitatea la nivelul alunecărilor de teren. Aceste probleme trebuie însă remediate, deoarece suntem una dintre comunele cu aflux de turişti şi pelerini care vin la Mănăstirea Frăsinei", a spus primarul din Muereasca. Dacă Guvernul va considera că nu este iminentă rezolvarea problemei de la Muereasca, singura şansă rămâne obţinerea acestor bani de la Consiliul Judeţean, din fondul destinat calamităţilor naturale. 59 de localităţi vâlcene din cele 89 sunt în prezent afectate de alunecările de teren care s-au reactivat în 2010.

Numai refacerea infrastructurii distruse şi consolidarea malurilor unor cursuri de apă costă peste 12 milioane de lei. Ploile din primăvara şi vara anului precedent au reactivat alunecările de teren în 59 de localităţi ale judeţului Vâlcea şi s-au accentuat eroziunile de maluri pe cursurile râurilor Luncavăţ, Muereasca, Topolog, Olăneşti, Cerna şi Bistriţa. În plus, a fost afectată şi structura de rezistenţă a 15 case din comunele Goleşti, Măciuca, Stoeneşti şi Mateeşti, familiile fiind evacuate din zonele de risc şi trimise fie la rude, fie în casele modulare venite de la Guvern. Pentru refacerea infrastructurii compromise de calamităţile naturale, conducerea Consiliului Judeţean Vâlcea a elaborat şi înaintat în mai multe rânduri la Ministerului Administraţiei şi Internelor câteva proiecte de Hotărâri de Guvern, prin care a solicitat fonduri totale în valoare de 12.062.457 lei. Din păcate, majoritatea proiectelor au rămas fără răspuns şi nu am primit nici sprijin financiar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe