Grupare de hackeri, anihilată de procurorii vâlceni - DIICOT

miercuri, 26 ianuarie 2011

Grupare de hackeri,
anihilată de procurorii vâlceni - DIICOT

• suspecţii accesau site-uri specializate în tranzacţii on-line, oferind spre vânzare bunuri pe care în realitate nu le deţineau. De regulă accesul la aceste site-uri se făcea prin crearea de conturi de utilizator, folosind datele de înregistrare ale altor persoane ori date ale cardurilor bancare aparţinând acestora

Poliţiştii specializaţi în combaterea criminalităţii organizate au destructurat o grupare infracţională specializată în fraude prin internet. Valoarea totală a prejudiciului creat depăşeşte suma de 100.000 de euro, fiind identificate 100 de părţi vătămate, cetăţeni străini.

În cursul dimineţii de 25 ianuarie 2011, peste 50 de poliţişti de la B.C.C.O. Piteşti, S.C.C.O. Vâlcea, B.C.C.O. Craiova şi B.C.C.O. Alba-Iulia, sprijiniţi de 140 de jandarmi de la B.S.I.J. „Vlad Ţepeş" şi I.J.J. Vâlcea, cu sprijinul tehnic al ofiţerilor DGIPI, sub coordonarea procurorilor D.I.I.C.O.T. - Biroul Teritorial Vâlcea, au efectuat 28 de percheziţii domiciliare în judeţele Vâlcea, Olt şi Sibiu pentru destructurarea unui grup infracţional, specializat în săvârşirea infracţiunilor de fraudă informatică şi înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave.

În fapt, se reţine că suspecţii accesau site-uri specializate în tranzacţii on-line, oferind spre vânzare bunuri pe care în realitate nu le deţineau. De regulă accesul la aceste site-uri se făcea prin crearea de conturi de utilizator, folosind datele de înregistrare ale altor persoane ori date ale cardurilor bancare aparţinând acestora.

Astfel se realiza disimularea identităţii şi se crea percepţia eronată cu privire la activitatea de utilizator legitim.

Victimele erau determinate prin manopere de inducere în eroare să transfere diferite sume cu titlu de preţ al bunului oferit spre vânzare, garanţie sau taxe de livrare sau asigurare.

Valoarea totală a prejudiciului creat depăşeşte suma de 100.000 de euro, fiind identificate 100 de părţi vătămate, cetăţeni străini.

Persoanele identificate au fost conduse pentru audieri la sediul DIICOT-Biroul Teritorial Vâlcea.

Numele celor arestaţi

În aceeaşi zi, dând dovadă de promptitudine şi profesionalism, purtătorul de cuvânt al Tribunalul Vâlcea, judecătorul Mariana Vârgă, a transmis următorul comunicat de presă:
„În Dosarul penal nr.574/90/2011 al Tribunalului Vâlcea, în şedinţa publică din 25.01.2011, s-a pronunţat următoarea soluţie: În baza art. 1491 alin. 9 Cod procedură penală:
Admite propunerea de arestare preventivă formulată de Ministerul Public -Parchetul de pe lângă Înalta Curtea de Casaţie şi Justiţie Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de criminalitate Organizată şi Terorism - Biroul Teritorial Vâlcea.
În baza art. 1491 alin. 10-12 Cod procedură penală rap. la art. 148 alin. 1 lit. f Cod procedură penală:

Dispune arestarea preventivă pe o perioadă de 29 de zile începând cu data de 25.01.2011 până la data de 22.02.2011, inclusiv a inculpaţilor, pentru comiterea de infracţiuni prin sisteme informatice:

1. Soare Florin Daniel zis SOREL CEL MIC sau SOREL, cu domiciliul în mun. Drăgăşani, jud.Vâlcea;
2. Soare Vasile Cătălin zis SOREL, cu domiciliul în mun. Drăgăşani, jud.Vâlcea;
3. Munteanu Virgil zis BEBE BORSEC sau GALCANUL, cu domiciliul în com. Voiceşti, sat. Voiceşti, jud. Vâlcea;
4. Verdete Antonie zis TONI ,cu domiciliul în com. Suteşti, sat. Verdea, jud. Vâlcea;
5. Screciu Marius Laurenţiu zis LAUR, cu domiciliul în mun. Drăgăşani, jud.Vâlcea;
6. Burcă Ion zis NELU ITALIANU, cu domiciliul in sat Dobroteasa, comuna Dobroteasa, judetul Olt;
7. Fîrtat George Cătălin zis CATA, cu domiciliul in Dragasani, judeţul Vâlcea;
8. Munteanu Alin zis GALCANU sau BALAN , cu domiciliul in sat Voicesti, comuna Voicesti, jud. Valcea;
9. Geoadă Robert Ion zis BROASCA, cu domiciliul în com. Voiceşti, sat. Voiceşti, jud. Vâlcea;

Emite mandatele de arestare preventivă pentru fiecare dintre inculpaţi pe o perioadă de 29 de zile începând cu data de 25.01.2011 până la data de 22.02.2011, inclusiv şi dispune încarcerarea acestora în Centrul de Reţinere si Arestare Preventivă din cadrul IPJ Vâlcea.

Cheltuielile judiciare avansate de stat, în care se include onorariul apărătorilor desemnaţi din oficiu, Petruţ Sorin şi Petruţ Claudiu în sumă de câte 100 lei ce se va avansa din fondurile Ministerului Justiţiei, rămân în sarcina acestuia.
Cu drept de recurs în termen de 24 de ore de la pronunţare.

Pronunţată în şedinţă publică astăzi, 25 ianuarie 2011, la sediul Tribunalului Vâlcea, judeţul Vâlcea."

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe