Bilanţul Poliţiei în judeţul Vâlcea: 4.360 de infracţiuni la 100.000 de locuitori

duminică, 23 ianuarie 2011

• Ei spun să nu ne facem griji!

Bilanţul Poliţiei în judeţul Vâlcea: 4.360 de infracţiuni la 100.000 de locuitori

Anda Vlad

Potrivit ultimului bilanţ al conducerii Inspectoratului Judeţean de Poliţie, anul trecut s-au înregistrat cu 10% mai multe infracţiuni de furt, comparativ cu 2009, respectiv 2781 de cazuri. Infractorii au ajuns să dea spargeri chiar şi-n magazinele situate în zonele centrale. A crescut semnificativ şi furtul de/din maşini, numai anul trecut peste 200 de vâlceni rămânând fără autoturisme, iar 40 fiind tâlhăriţi. Judeţul Vâlcea ocupă locul 17 pe ţară la infracţiuni soldate cu urmărire penală. Referitor la infracţionalitatea sesizată, volumul criminalităţii este de 4360 de infracţiuni la 100.000 de locuitori.

Fără omoruri la comandă

În ultimul an nu s-au comis omoruri la comandă sau pentru reglarea de conturi între grupări criminale rivale. Cu toate acestea, au fost înregistrate şapte infracţiuni de omor, trei de lovituri cauzatoare de moarte şi o tentativă de omor. Au fost constatate de asemenea 34 de infracţiuni la Legea 295/2004, privind regimul armelor şi muniţiilor, 11 infracţiuni la Legea 126/1995, privind regimul materialelor explozive şi de asemenea au mai fost constatate 14 infracţiuni de nerespectare a regimului armelor şi muniţiilor. Au fost sesizate de asemenea mai puţine infracţiuni stradale, respectiv 525. Ponderea cea mai mare o deţin furturile - 87,04% din total, iar din categoria furturilor stradale 74,17% au avut loc pe timpul nopţii. În mediul rural au fost sesizate 84 de infracţiuni stradale, printre ele numărându-se şi două omoruri, dar şi tentative de omor, tâlhării, furturi, etc. Anul trecut au fost depistaţi 19 urmăriţi internaţional şi 104 urmăriţi naţional.

La începutul anului 2010, în evidenţele biroului nu se aflau mandate europene de arestare, în perioada anului 2010 fiind înregistrate alte nouă astfel de mandate, toate fiind executate cu maximă operativitate, după identificare persoanele respective fiind duse la Curtea de Apel Piteşti, în vederea emiterii ordonanţei de reţinere, iar ulterior a mandatului de arestare. Numărul de persoane cercetate în anul 2010, faţă de perioada similară a anului 2009 este cu 1,87% mai mare. Creşte şi numărul de persoane cercetate pentru săvârşirea unor infracţiuni de natură economico-financiară (45,9%) şi de natură judiciară(7%), dar şi a celor arestate preventiv de la 24 la 48 şi a minorilor cercetaţi - cu 11,1%. Aproape jumătate dintre persoanele cercetate nu au ocupaţie. Poliţia de proximitate a desfăşurat în perioada respectivă 2122 de acţiuni, constatând 528 de contravenţii. Serviciul criminalistic a efectuat de asemenea 2308 investigări tehnico-ştiinţifice ale locului faptei, rămânând în evidenţă pentru valorificare un număr de 8081 urme papilare sau biologice, precum şi documente.

Sistemul AFIS a fost extins

În sistemul AFIS au fost implementate şi examinate 1199 fişe cu impresiuni papilare şi 462 de urme papilare, fiind identificaţi 133 de autori care au comis 133 de fapte. Creşterea numărului persoanelor identificate este şi rezultatul extinderii sistemului AFIS. Serviciul de Intervenţie Rapidă a executat şi el misiuni de intervenţie, respectându-se cu stricteţe dispoziţiile privind legalitatea intervenţiei, iar o echipă a S.I.R. Vâlcea a obţinut locul II la Cupa Structurilor Speciale de Intervenţie, competiţie naţională la care au participat echipe din toate judeţele ţării.

Mai multe procese câştigate

Spre deosebire de alţi ani, Poliţia Vâlcea a reuşit să câştige mai multe procese în instanţă, 78% dintre acestea având decizii în favoarea instituţiei, astfel că pe parcursul întregului an nu s-au depus decât 1259 de plângeri împotriva proceselor verbale de contravenţie, cu 613 mai puţine decât anul trecut, dintre care 951 împotriva proceselor verbale întocmite la regimul circulaţiei pe drumurile publice şi 308 împotriva proceselor verbale întocmite contravenienţilor la Legea 61/1991, Legea 31/2000, etc. „Apreciem că principalul motiv al scăderii numărului de contestaţii împotriva proceselor verbale de  contravenţie întocmite la regimul circulaţiei pe drumurile publice, îl constituie procentul mare de câştig obţinut de către unitatea noastră, care a constituit un element de dezarmare a celor care formulau contestaţii în speranţa că sancţiunile dispuse vor fi anulate. Soluţiile pronunţate de instanţă au fost favorabile instituţiei noastre într-un procent de 78%”, a apreciat chestorul Ion Stoica, şeful Poliţiei Vâlcea. Se constată de asemenea o scădere semnificativă a numărului de petiţii de la 12.847 la 7945 (cu 38,16% mai puţine). Procentul petiţiilor confirmate este de 56,8%, din totalul de 7.945. Totodată, se înregistrează şi o scădere a numărului petiţiilor confirmate faţă de anul trecut, de la 7605 la 4520, ceea ce înseamnă că vâlcenii mai depun şi reclamaţii false. În anul 2010 au fost organizate 26 de concursuri pentru ocuparea unor posturi de conducere vacante.

Poliţişti sancţionaţi

Pentru abaterile săvârşite au fost aplicate 11 sancţiuni disciplinare, respectiv nouă mustrări scrise, o diminuare a drepturilor salariale şi o amânare a promovării în gradul profesional următor. Din numărul total de 521 de candidaţi recrutaţi la nivelul I.P.J. Vâlcea pentru a susţine examen la unităţile de învăţământ ale M.A.I. au fost declaraţi ,,admis” 77, 14 la Academia de Poliţie ,,Alexandru Ioan Cuza” şi 63 la celelalte două unităţi de învăţământ pentru agenţi de poliţie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe