Deputatul PDL de Gorj, Severus Militaru, susţine închiderea minelor de la Berbeşti

miercuri, 12 ianuarie 2011

Pe principiul „Să moară şi capra vecinului!"

Deputatul PDL de Gorj, Severus Militaru, susţine închiderea minelor de la Berbeşti

Deputatul PDL de Gorj, Severus Militaru, s-a trezit peste noapte că el este salvatorul Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia şi că deţine, în acest scop, soluţia miraculoasă la problemele care pun în pericol mineritul oltenesc. Potrivit opiniilor sale, falimentul care bate la poarta SNLO nu este provocat de tăvălugul cheltuielilor aiuritoare care nu au nicio legătură directă cu extracţia lignitului, ci de la exploatarea nerentabilă a cărbunelui din carierele de suprafaţă de la Husnicioara - Mehedinţi şi Panga, inclusiv Berbeşti Vest din judeţul Vâlcea.

Pe de altă parte, după cum susţine deputatul de Gorj, principalul beneficiar al cărbunelui extras, respectiv CET Govora, s-ar afla într-un proces „discret" de schimbare a tehnologiei în urma şi pe baza căreia, începând din anul 2013 va renunţa la producţia de energie pe bază de lignit şi va trece la funcţionarea cazanelor pe gaze naturale. Aşa că, dacă în următorii doi ani exploatările de cărbune din Vâlcea se vor închide, ce rost ar mai avea să fie menţinute? Un alt argument lansat de către parlamentarul gorjan ar fi faptul că - îl cităm: „autorităţile din Vâlcea nu şi-au dat interesul pentru ca lignitul să fie plătit şi doar acumulează datorii către SNLO! Dacă autorităţile din Vâlcea nu au fost interesate de această problemă, consider că noi, gorjenii, trebuie să ne protejăm oamenii şi locurile de muncă şi să punem punct acestei situaţii".

În faţa unor astfel de elucubraţii şi minciuni sfidătoare, preşedintele CJ Vâlcea, Ion Cîlea, a venit în replică cu câteva adevăruri: „Da, CET Govora şi Consiliul Judeţean Vâlcea au în derulare o aplicaţie majoră pe Axa prioritară 3 a Programului Operaţional Sectorial de Mediu în valoare totală de 56 milioane euro, dar aceasta nu are în vedere înlocuirea lignitului cu gaze, ci doar probleme legate de conformarea la cerinţele de mediu. După finalizarea proiectului, CET Govora va continua să producă energie pe cărbune, având nevoie în acest scop, ca şi în prezent, tot de aproximativ 1,4 milioane tone lignit pe an.
Dacă doreşte cu adevărat să-i sprijine pe minerii din Gorj pe seama sacrificării ortacilor din carierele Panga şi Berbeşti Vest, propunem deputatului Severus Militaru să renunţe la ideea închiderii celor două exploatări care ar lăsa pe drumuri, fără loc de muncă nu mai puţin de 1.118 oameni.

Are, în schimb, posibilitatea de a scăpa SNLO de cele două „pietre de moară" - Panga şi Berbeşti Vest - prin susţinerea proiectului lansat de Consiliul Judeţean Vâlcea în legătură cu realizarea unui Complex energetic din care să facă parte CET Govora şi exploataţiile de lignit din judeţul Vâlcea. În felul acesta, deputatul Severus Militaru, ca reprezentant al Puterii în Parlamentul României ar face dovada că nu priveşte problemele economice grave doar la nivelul unui judeţ, ci este interesat şi preocupat de soarta întregii ţări. În caz contrar nu face decât să confirme politica dezastruoasă, de falimentare a economiei naţionale şi de distrugere a fiinţei umane pe care o promovează constant partidul din care face parte."

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe