Orfanii dispăruţi de la Vâlcea au plecat singuri din centrul de plasament

duminică, 14 noiembrie 2010

Orfanii dispăruţi de la Vâlcea au plecat singuri din centrul de plasament

 

Cei doi orfani din judeţul Vâlcea care au fost “recuperaţi” de poliţia italiană din mâinile unor traficanţi de carne vie plecaseră singuri de la centrul de plasament din Râmnicu Vâlcea. Cei doi minori de 15 şi 16 ani dispăruseră din Centrul de Plasament Numărul 5 din Râmnicu Vâlcea încă de la data de 28 octombrie. Atunci, conducerea instituţiei a şi alertat poliţia cu privire la fuga minorilor, dar nu s-a descoperit unde ajunseseră aceştia. Potrivit surselor din Poliţia Română, cei trei traficanţi români care sunt arestaţi de carabinierii italieni pentru trafic internaţional cu minori au fost filaţi, pe urmele lor fiind ofiţerii de la Crima Organizată din România şi s-a ştiu când minorii au trecut graniţa şi care a fost destinaţia. 

 

În schimb, reprezentanţii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Vâlcea spun că minorii au plecat cel mai probabil de bunăvoie din centrul de la Vâlcea, aşa cum se întâmplă frecvent, deoarece educatorii nu îi pot opri „Directoarea centrului a observat dispariţia lor pe 28 octombrie, la ora 12.00 şi atunci a anunţat poliţia telefonic, iar la ora 13.00 a trimis un fax tot către poliţie. Dispariţia a fost observată când directoarea l-a căutat pe Ilie Sebastian I. (17 ani), elev clasa a X-a la Grupul şcolar „General Magheru” să-i predea abonamentul. 

 

Dorina Cuca, directorul Centrului, a aflat de la colegii de cameră ai lui Sebastian că în seara de 27 octombrie atât Sebastian cât şi cel de-al doilea dispărut din centru, Alexandru Ionuţ A. (16 ani), elev în clasa a IX-a Colegiul Forestier, şi-au luat bagajele din centru şi le-au dus undeva, a doua zi, pe 28 octombrie plecând din centru ca şi cum s-ar fi dus, normal, la cursuri", a spus Roxana Radu, de la DGASPC Vâlcea. Ionuţ A. era instituţionalizat doar de o lună şi jumătate şi ajunsese înainte de mai multe ori la Centrul pentru Copiii Străzii. 

 

Ambii copii fac parte din familii dezorganizate. Cărăuşul care i-a transportat pe orfani în Italia cu un microbuz a primit de la traficanţi suma de 3.000 de euro pentru fiecare copil. Potrivit anchetatorilor, Valerian Mihalcea şi Vasile Dănuţ Ligescu i-au urmărit câteva zile pe copii şi au reuşit să-i răpească. Şi să-i trimită la Milano. O parte dintre traficanţi se ocupau cu identificarea minorilor care proveneau din diverse orfelinate, în special din judeţul Vâlcea, care apoi erau duşi în Italia. Poliţiştii vâlceni ştiau însă c cei doi minori aveau de gând să plece în străinătate, astfel încât fuseseră daţi în consemn la frontieră şi în urmărire generală. 

 

„Copiii sunt acum într-un centru de plasament de lângă Milano”, a declarat subcomisarul Emilian Muşulete, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Vâlcea. Liderului grupării infracţionale este din Vâlcea, iar traficanţii răpiseră în ultimele luni mai mulţi copii din orfelinatele din România şi coordonau şi câteva reţele de prostituţie de pe teritoriul Italiei. În Acest moment, de la orfelinatele din Vâlcea sunt 16 copii plecaţi, dar cei mai mulţi dintre ei dispar doar pentru câteva zile, potrivit reprezentanţilor instituţiei. Potrivit presei italiene, cei trei români care sunt arestaţi la Monza sunt: Valerian Mihalcea (47 de ani), Marius Adrian Bardaşu (40 de ani) şi Dănuţ Ligescu (27 de ani). 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe