Diminuarea cu 25% a veniturilor bugetarilor încalcă drepturile omului

duminică, 14 noiembrie 2010

• Decizie în premieră şi curajoasă a Tribunalului Vâlcea: 

Diminuarea cu 25% a veniturilor bugetarilor încalcă drepturile omului

Vineri, Tribunalul Vâlcea a dat publicităţii o sentinţă dintr-un proces în care Primăria Voineasa a fost chemată in judecata de angajati, care au solicitat plata celor 25% reprezentand diminuarea salariala pe lunile iulie - august - septembrie. Judecatorii au decis ca diminuarea salariala nu este legala si au obligat primaria sa plateasca angajatilor cei 25%. Decizia poate fi atacata cu recurs, insa ea creeaza un precedent, au explicat pentru HotNews.ro specialisti in drept, in sensul ca ar putea incuraja si alti bugetari sa deschida actiuni in instanta. 

În data de 14 octombrie 2010, Tribunalului Valcea, Sectia civila, Litigii de Munca s-a pronuntat intr-un proces intentat de angajatii unei comune care au solicitat plata integrala a veniturilor, adica plata diminuarii salariale cu 25%. Magistratii valceni au decis ca diminuarea salariala nu este justificata si au obligat primaria sa plateasca banii aferenti lunilor in care bugetarii au primit diminuat. “Obliga pe parata la plata diferentelor salariale cuvenite potrivit contractului individual de munca, dintre sumele incasate cu acest titlu si sumele stabilite prin respectivele contracte, aferente lunilor iulie - august - septembrie 2010, sume actualizate cu indicele de inflatie pana la data platii efective. Sentinta este definitiva si executorie.”

Iată ce au scris judecătorii în motivaţia sentinţei:

„Un tert fata de acest contract individual de munca nu poate interveni pentru a modifica acordul partilor semnatare. Statul, tert raportat la contractul individual de munca, incheiat intre angajator si salariat, nu poate modifica ceea ce partile au stabilit, respectiv nu poate diminua salariile acestora in mod direct, prin edictarea unei legi in acest sens, caci protectia juridica a raportului juridic de munca stabilit contractual este acelasi atat pentru personalul bugetar, cat si pentru cel incadrat la angajatori privati. Nu se poate vorbi de o protectie a legii mai mare in cazul angajatilor privati.

Desi nu au fost incheiate acte aditionale la contractele individuale de munca, de micsorare a salariilor reclamantilor, angajatorul a retinut o parte din salariile datorate conform contractului individual de munca, platind numai o parte din ceea ce impreuna cu salariatii sai convenise conform contractului. Instanta apreciaza ca reducerea unilaterala a salariului brut cu 25%, in temeiul dispozitiilor art.1 din Legea nr.118/2010 privind unele masuri necesare in vederea restabilirii echilibrului bugetar, incalca prevederile Declaratiei Universale a Drepturilor Omului si pe cele ale art.1 alin.1 din Primul protocol aditional la Conventia pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale, ratificata de Romania prin Legea nr.30/18 mai 1994, care privesc protectia proprietatii. 

 

Asadar, daca instantele de judecata constata ca legile interne incalca pactele si tratatele privitoare la drepturile fundamentale ale omului la care Romania este parte, continand dispozitii mai putin favorabile decat acestea din urma, sunt obligate sa ignore aceste prevederi si sa faca aplicarea celor din reglementarea internationala mai favorabila. Procedand astfel, instantele de judecata nu fac altceva decat sa respecte dispozitiile art.20 din Constitutia Romaniei, precum si pactele si tratatele privitoare la drepturile fundamentale ale omului la care Romania este parte. În al doilea rand, constatarea Curtii Constitutionale a Romaniei, in cuprinsul deciziilor nr.872/25 iunie 2010 si nr.874/25 iunie 2010, ambele publicate in M.Of. nr.433/28 iunie 2010, ca Legea nr.118/2010 nu incalca dispozitiile Constitutiei Romaniei, nu impiedica instantele de judecata sa faca aplicarea dispozitiilor art.20 din legea fundamentala si sa dea prioritate pactelor si tratatelor privitoare la drepturile fundamentale ale omului la care Romania este parte. 

 

Reducerea salariilor bugetarilor cu 25% si imposibilitatea acestora de a-si mai recupera vreodata sumele de bani aferente acestui procent au dus la ruperea, in defavoarea salariatilor, a justului echilibru ce trebuie pastrat intre protectia proprietatii si cerintele interesului general. Procedandu-se in acest fel, s-a adus atingere chiar substantei dreptului de proprietate al reclamantilor, atingere care, in conceptia instantei europene, este incompatibila cu dispozitiile art.1 din Protocolul nr.1 la Conventie. In aceste conditii, instanta apreciaza ca, prin reducerea salariului bugetarilor cu 25% in baza Legii nr.118/2010, au fost incalcate dispozitiile art.1 din Protocolul nr. 1. Ca urmare a acestei constatari si in aplicarea dispozitiilor art 41 din Conventie, instanta apreciaza ca reclamantii sunt indreptatiti sa li se restituie sumele de bani aferente acestui procent, retinute in mod nelegal”. Decizia Tribunalului Valcea poate fi atacata cu recurs.

 

Exemplul de la Vâlcea, urmat de alte 340 de sindicate

 

Presedintele Alianţei Naţionale a Sindicatelor Bugetarilor „Sed Lex” Vasile Marica a declarat că 340 de sindicate afiliate aliantei au deschis procese similare cu cel de la Vâlcea. In cadrul proceselor deschise ar fi reprezentati in jur de 80.000 de sindicalisti. Acesta a mai explicat ca nu exista o statistica cu numarul exact de procese sau cu numarul de procese castigate pana in prezent.

Purtatorul de cuvant al Tribunalului Valcea, judecatoarea Mariana Varga a declarat ca in proces nu a fost depus recurs. „Recursul poate fi depus in termen de 10 zile dupa ce partile primesc motivarea. Motivarea a fost facuta public zilele trecute asa ca mai exista timp ca paratii sa faca recurs", a mai explicat reprezentanta Tribunalului Valcea.

 

Cum a comentat premierul Boc decizia Tribunalului Vâlcea?

 

Premierul Emil Boc a comentat vineri decizia unei instante valcene impotriva reducerii salariilor bugetarilor, intrebandu-i pe jurnalisti daca si patronii lor au incalcat drepturile omului prin taierile salariale aplicate in mediul privat. Magistratii Tribunalului Valcea au decis ca diminuarea salariala nu este legala si au obligat primaria unei comune, chemata in judecata de angajati, sa le plateasca acestora cei 25%. „Cand patronii dumneavoastra au fost obligati sa va taie salariile au incalcat drepturile omului?”, a declarat Boc. „Eu va spun in felul urmator: decizia Curtii Constitutionale referitoare la legea cu privire la diminuarea salariilor a fost de constitutionalitate. Cu alte cuvinte, o decizie judecatoreasca a unei instante nu poate opri aplicarea legii, iar acea decizie este, evident, atacata la instantele superioare, ea nefiind definitiva. Practic, cuvantul aici l-a avut Curtea Constitutionala, care a spus ca aceasta lege este constitutionala”, a explicat Emil Boc.

Sursa: www.hotnews.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe