Inspectoratul Şcolar Argeş a plătit facturi de miliarde de lei către firma senatorului Dorel Jurcan

miercuri, 10 noiembrie 2010

Afaceri în marea „famiglie“ PDL Vâlcea – Argeş:

Inspectoratul Şcolar Argeş a plătit facturi de miliarde de lei către firma senatorului Dorel Jurcan

 

Frăţie de cruce pe bani publici între Inspectoratul Şcolar Judeţean Argeş şi firma senatorului PD-L de Vâlcea, Dorel Jurcan - frăţie concretizată în câteva miliarde de lei vechi intrate constant în contul societăţii Dolex Com, un SRL administrat de către omul politic din judeţul vecin. De când  formaţiunea senatorului vâlcean a urcat pe tronul guvernării, societatea patronată de el a început să câştige cu spor diverse licitaţii organizate de unităţile de învăţământ pedeliste din mai multe judeţe pentru papetărie şi rechizite şcolare. IŞJ Argeş  nu a făcut excepţie, elevii din judeţul nostru având şansa politică de a folosi produsele marca Dorel Jurcan.

Societatea Dolex Com din Râmnicu Vâlcea este un operator economic foarte activ în domeniul afacerilor cu papetărie, dar şi unul extrem de norocos având în vedere valul de licitaţii câştigate în unităţile finanţate de la bugetul de stat. Firma în care este acţionar senatorul vâlcean  câştigă, de câţiva ani, pe bandă rulantă, licitaţiile organizate de Inspectoratele Şcolare din numeroase judeţe. Doar pe parcursul anului 2009  Dorel Jurcan a reuşit să-şi îngroaşe conturile cu peste 17 miliarde de lei vechi din contractele pe care societatea în care apare ca acţionar le-a încheiat cu Inspectoratele Şcolare din Argeş, Ilfov, Călăraşi, Buzău, Prahova, Gorj, Caraş-Severin, Hunedora, Dolj şi Olt.  


De altfel, presa naţională l-a inclus în primăvara acestui an pe senatorul vâlcean în topul parlamentarilor care n-au ezitat să facă afaceri bănoase cu statul, fiind menţionat alături de nume cunoscute din politica naţională: Silviu Prigoană, Viorel Balcan, Sorina Luminiţa Plăcintă sau Culiţă Tărâţă. Dorel Jurcan este unul dintre apropiaţii primarului Mircia Gutău, primarul de la Râmnicu Vâlcea, care în momentul de faţă este încarcerat în Penitenciarul Colibaşi. Fiind unul dintre exponenţii de seamă ai PD-L în judeţul Vâlcea, Dorel Jurcan este chiar preşedintele acestei formaţiuni politice.  Politica şi afacerile sunt îmbinate extrem de bine de Dorel Jurcan, iar businessurile cu statul i-au adus în plus valoare. Nu politică. Ci financiară. 

Facturile senatorului PDL către IŞJ-ul pedelist al Argeşului

La fiecare început de an şcolar, elevii cu posibilităţi materiale reduse primesc gratuit rechizite şcolare. Pentru ca învăţăceii săraci să nu ducă lipsă de „materie primă”,  Inspectoratele Şcolare, instituţii prin care se finanţează această strategie în învăţământ, se preocupă de organizarea de licitaţii în sistem SEAP, competiţiile economice de gen reprezentând o  miză importantă pentru orice firmă care are ca obiect de activitate furnizarea de rechizite şcolare. Nu toate au însă acelaşi noroc ca societatea senatorului PD-L.
Timp de trei ani, la licitaţiile organizate de IŞJ Argeş a participat constant şi tot constant a câştigat SC  Dolex Com SRL din Râmnicu Vâlcea, aceasta devenind una dintre firmele de casă ale învăţământului argeşean. 


Pentru anul şcolar 2007-2008,  societatea senatorului Dorel Jurcan a împărţit caşcavalul cu Rom Prima şi Silver Trading, acesteia revenindu-i puţin peste un miliard de lei vechi din totatul achiziţiei. În  următorul an, greşeala nu s-a mai repetat, firma politicianului PDL participând şi câştigând de una singură aceeaşi lucrare finanţată de la stat. Istoria continuă şi în anul şcolar 2009- 2010, când IŞJ Argeş organizează o nouă licitaţie, la care – fără surprize, surprize, SC  Dolex Com câştigă  din nou trei dintre loturile de rechizite pentru care a licitat. În toamna acestui an, se rupe lanţul de iubire din motive de imagine politică, întrucât guvernul pedelist le-a interzis aleşilor săi cu statut de patron să se mai implice în licitaţiile cu statul.


O matematică simplă până şi pentru elevii la care au ajuns rechizitele şcolare arată că, în ultimul mandat, firma pedelistului vâlcean a adunat, an peste an, lot peste lot, câteva miliarde bune de lei vechi, cât să îndulcească gustul amar al crizei financiare care i-a lovit pe ceilalţi operatori de gen şi să atenueze cumplita, oribila şi nedreapta decizie a stopării contractelor PDL cu statul.

Jurcan - Bratu, o relaţie politică de zece ani

Contactat de către redactorii „Ancheta”,  senatorul Dorel Jurcan ne-a declarat: „Firma mea s-a înscris la acele licitaţii folosindu-se de sistemul SEAP, aşa că nu ştiu de ce se tot fac speculaţii pe teme de partizanat politic. Pe domnul Gabriel Bratu îl ştiu de aproximativ 10 ani, că doar suntem din acelaşi partid! Înainte ne întâlneam mai des, când Argeşul şi Vâlcea făceau parte din aceeaşi zonă politică.
Legat de licitaţii, din cât ştiu eu - pentru că nu mă ocup de încasările societăţii - la fiecare dintre ele am câştigat două sau trei miliarde de lei vechi. Anul acesta nu am mai participat, pentru că nu ne-a mai permis legea, dar a fost o mare greşeală, pentru că statul a pierdut bani mulţi, vreo 500 de milioane lei vechi, pe noua formulă. Dacă mai aveam posibilitatea, să ştiţi că ne înscriam şi la licitaţia din 2010.”
La rândul domniei sale, inspectorul şcolar general Gabriel Bratu nu a negat relaţia veche cu senatorul Dorel Jurcan, dezicându-se însă de ideea influenţei domniei sale asupra rezultatului oricăreia dintre licitaţii: „În 2007 şi 2008, eu eram suspendat din funcţie, aşa că nu mi-am pus semnătura pe actele acelor licitaţii. Anul trecut eram, într-adevăr, la conducerea IŞJ şi am semnat pentru respectiva contractare, dar tot nu văd de ce se interpretează faptul că şi eu şi domnul Dorel Jurcan suntem din acelaşi partid. Firma domniei sale a câştigat şi în multe alte judeţe. Cu asta se ocupă.  Pe domnul senator nu l-am mai văzut de mult timp, de când Argeşul şi Vâlcea nu mai fac parte din aceeaşi axă politică a PD-L”, ne-a declarat inspectorul şcolar general, pedelistul Gabriel Bratu.

Senatorul PD-L – la un pas de un uriaş scandal de corupţie marca DNA Piteşti

Conform informaţiilor venite dinspre presa vâlceană, senatorul PD-L s-ar afla şi în atenţia unei alte instituţii din judeţul Argeş, nu numai a Inspectoratului Şcolar. Facem aici referire la Serviciul Teritorial DNA Piteşti şi reproducem în acest sens un articol realizat în judeţul vecin, pe o problemă cu multiple conexiuni politice şi juridice.

PDL Vâlcea pare o filială de partid lovită de blestem. La începutul primăverii, liderul de pe atunci al pedeliştilor vâlceni, primarul Râmnicului, Mircia Gutău, a fost trimis la închisoare în urma unei decizii controversate a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, provocând în oraşul capitală de judeţ o emoţie fără precedent. În faţa dezastrului, a fost readus în fruntea organizaţiei portocalii, ca lider interimar, senatorul Dorel Jurcan, dar şi acesta pare să rişte şă-şi pregătească hainele groase pentru o situaţie similiară. Situaţia s-ar dovedi, în această ipoteză, extremă de dificilă pentru PDL Vâlcea, care s-ar găsi în situaţia să aibă doi lideri cu probleme penale grave, ceea ce s-ar adăuga la nemulţumirile cetăţenilor faţă de guvernarea Boc şi ar distruge practic partidul în această zonă.


Iată cum stau lucrurile, în încrengătura lor. Nu de mult, în urma anchetei procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Piteşti,  Dorin Dobrişan, fostul director al CEC Bank Vâlcea, şi Ovidiu Ciogescu, administrator al SC Electrovâlcea SRL, au fost arestaţi preventiv, dosarul cu acuzaţii având peste 20.000 de pagini. O gaură de aproximativ 3,1 milioane de lei a fost descoperită de către anchetatori în fondurile băncii cu acţionariat majoritar de stat. S-a descoperit că în perioada 2006 - 2008, când Dobrişan a condus CEC Vâlcea, a acordat credite la discreţie omului de afaceri Ovidiu Ciogescu - administrator al firmei Electrovâlcea SRL. Un milion de lei a fost linia de credit deschisă pe numele omului de afaceri, suma suplimentându-se cu încă 6,5 milioane, credite pe care procurorii susţin că le-a acordat în mod ilegal. Firma lui Ciogescu a beneficiat în aceeaşi perioadă de o serie de contracte de lucrări atribuite fără licitaţie, suma totală încasată de Electrovâlcea fiind de 1,4 milioane de lei.


Acum urmează partea cea mai interesantă a anchetei. Se pare că, asemenea lui Cornel Penescu, vâlceanu Ciogescu ţinea evidenţa şpăgilor date sau a „obligaţiilor” onorate. Penescu înregistra şi stoca în computer, vâlceanul folosea clasica agendă, unde înscria numele celor implicaţi, preţul acestora sau diferite alte menţiuni pe cât de discutabile, pe atât de scandaloase. Ei bine, surse judiciare susţin că în agenda cu surprize a lui Ovidiu Ciogescu s-ar afla notat, în mai multe rânduri, numele senatorului Dorel Jurcan, nimeni altul decât actualul preşedinte interimar al PDL. Mai mult, se speculează că Jurcan ar fi primit spre folosinţă maşini luate de Electrovâlcea în leasing. Se spune chiar că la momentul arestării patronului, omul politic avea în garajul personal limuzinele, pe care nu a mai avut cui să le înapoieze. 


Pe 14, luna viitoare, la PDL Vâlcea au loc alegeri, iar senatorul Dorel Jurcal spune tuturor că nu ştie dacă va mai candida sau nu. El îşi face probabil anumite calcule cu privire la poziţia în care ar fi bine să îl găsească declanşarea scandalului şi inculparea sa în dosarul Dobrişan. Dacă va candida şi va fi ales, ar putea spune că va avea mai multă putere, în calitate de lider judeţean al partidului de guvernământ. În treacăt fie spus, acest statut nu l-a ajuta cu nimic pe Mircia Gutău, care acum zace în puşcărie. Dacă nu va candida, senatorul ar putea spera să rămână într-un con de umbră şi să scape astfel de atenţia procurorilor din Piteşti. Nu este exclus ca din considerente morale, senatorul să nu candideze, pentru a nu-şi pune colegii într-o situaţie imposibilă.


În zonă, mai există un scenariu, şi anume ca senatorul aflat în pericol să îşi vândă, practic, funcţia de preşedinte al PDL Vâlcea şefului Departamentului pentru Relaţia cu Parlamentul din actualul guvern, un anume Valentin Iliescu, acesta urmând să îl apere de inculparea în dosarul despre care am amintit. Pedeliştii nu îşi pot explica altfel de ce a descins acest Iliescu în Vâlcea şi de ce Dorel Jurcan se află permanent în anturajul „ministrului”. Trădare, trădare, dar să ştim şi noi, se lamentează susţinătorii lui Jurcan aflaţi, la această oră, în ceaţă deasă. 

 

Sursa: publicaţia „Ancheta“ - Argeş

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe