Ilie Amuzan, cel mai puternic om al judeţului

miercuri, 3 noiembrie 2010

În pixul lui stau aproape 100 de milioane de euro

Ilie Amuzan, cel mai puternic om al judeţului

Ultima şedinţă a Adunării Generale a Acţionarilor de la operatorul judeţean de apă Apavil şi cea unde s-a semnat fuziunea dintre cei doi operatori de apă a fost una agitată. Primarii localităţilor Băile Govora, Horezu şi Brezoi erau nemulţumiţi de faptul că fondurile din prima tranşă alocată pentru operatorul regional a fost repartizată fără ca lor să le revină fonduri pentru localităţile pe care le conduc. 

Primarul din Brezoi ameninţă că iese din asociaţie

La un moment dat, primarul oraşului Brezoi, Robert Schell a ameninţat chiar că ar vrea să iasă din asociaţie. Primarul Mihai Mateescu (Govora) a propus ca prioritizarea fondurilor să se facă tot în şedinţă de plen, pentru a fi făcută cu respectarea oportunităţii din fiecare zonă. La întrebările celor prezenţi, primarul oraşului Călimăneşti, Ilie Amuzan, care este şi preşedintele Asociaţiei ADI „Apa” Vâlcea a explicat că prima tranşă din aceste fonduri a fost repartizată la propunerea consultantului care a făcut masterplanul de apă şi apă uzată din Vâlcea. „Prima tranşă a fost aleasă de consultant, în colaborare cu cei doi operatori, care au pus la dispoziţie toate datele. Consultantul a nominalizat anumite aglomerări şi a luat această decizie. Aşa cum s-a solicitat, operatorul va merge, de luna viitoare la fiecare localitate, pentru că toţi trebuie să adere şi să îi preia operatorul regional. Va trebui ca noi, conducerea asociaţiei să analizăm ce este necesar să se facă în perioada următoare. Din ianuarie urmează partea a doua, pe masterplanul care este predat, în celelalte localităţi vor beneficia şi ele de fonduri. Propunerile vor veni din luna noiembrie, după ce Apavilul îşi intră în funcţiune cu noua conducere”, a apreciat Ilie Amuzan. Pentru cele şase aglomerări urbane din judeţ sunt alocate diferite sume de bani. 

Astfel, pentru aglomerarea Râmnicu Vâlcea sunt repartizaţi 37.845.000 de euro, pentru Aglomerarea Drăgăşani - 16.432.000 de euro; Călimăneşti - 12.636.000 de euro; Olăneşti – 13.698.000 de euro; Băbeni – 10.979.000 de euro şi Bălceşti - 822.000 de euro. Primarul oraşului Horezu, Constantin Niţu era supărat pentru că zona din care face parte localitatea pe care o administrează nu fusese inclusă în prima tranşă de finanţare, la fel ca primarul de la Brezoi. „În ţara asta noi nu ştim să ne promovăm ce avem mai frumos. Un turist nu va veni în judeţul Vâlcea la Bălceşti. 

Pentru oamenii de acolo era o problemă, dar nu cred că era o prioritate. În depresiunea Horezu, unde avem atâtea obiective turistice, toată zona a avut de suferit, şi este foarte bogată în obiective turistice: numai la Horezu vin la mănăstire peste 100.000 de turişti pe an. Primarilor care se erau nemulţumiţi li s-a dat de înţeles că o parte dintre ei nu au respectat termenele şi condiţiile necesare pentru a fi prinşi în masterplan, iar acest lucru este posibil să fi influenţat şi lipsa lor de pe listă în prima tranşă de finanţare. 

Ilie Amuzan: „Consultantul a propus repartizarea fondurilor din prima tranşă”

Până la urmă s-au calmat spiritele, iar fuziunea a fost semnată fără incidente. Dintre cele 100 de milioane de euro care urmează să fie repartizate pentru judeţul Vâlcea doar aproximativ 18 milioane de euro vor reveni Râmnicului, restul ajungând la celelalte localităţi membre în ADI «Apă Vâlcea». „În viitorul apropiat, pe lângă cei 100 de milioane de euro, vor mai veni la Vâlcea de la Uniunea Europeană încă 400 de milioane”, a declarat viceprimarul Râmnicului, Eusebiu Veţeleanu. Structura nou-creată din fuziunea celor doi operatori de apă şi canalizare va fi condusă, foarte probabil, de inginerul Cristian Jianu, actualul director al Acvarim. În final, master-planul de apă al judeţului, conceput de concernul ILF a fost predat autorităţilor judeţene, doar că studiul de fezabilitate şi tabelul de prioritizare pentru cele şase localităţi care vor primi fonduri în 2010 pentru apă, apă-canal, apă-uzată şi staţii de epurare au trezit dispute. „ A fost foarte important că toţi membrii Asociaţiei au fost de acord cu primirea municipiului Râmnicu Vâlcea, au fost semnate actele la notariat, au fost făcute modificările în actul constitutiv şi, începând cu data de 25 octombrie, tot ceea ce era în nomenclatorul Uniunii Europene ca puncte rămase nerezolvate acum sunt soluţionate. Asociaţia APA este cea care preia activele de la fiecare primărie în parte şi o predă operatorului unic, Apavil. 

 

Cei 100 de milioane de euro înseamnă o infuzie de capital pentru anii 2010, 2011 şi jumătatea lui 2012pentru dezvoltarea infrastructurii”, a spus Ilie Amuzan, preşedintele Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară „APA Vâlcea”. În aceeaşi şedinţă a fost aprobat şi Regulamentul Serviciului de Alimentare cu Apă şi Canalizare al Operatorului. De altfel, ministrul Mediului, Laszlo Borbely l-a anunţat telefonic pe Ion Cîlea că va fi alocată judeţului Vâlcea suma de 98,7 miliarde de lei, pentru extinderea şi reabilitarea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Vâlcea. 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe