Liderii de paie ai PDL Vâlcea

miercuri, 13 octombrie 2010

Liderii de paie ai PDL Vâlcea

Tiberiu Pîrnău

PDL Vâlcea nu are lider. Este o organizaţie politică aidoma unei corăbii care pluteşte în derivă. Fără busulă şi fără căpitan. Doar cu un echipaj format din muşte fără cap, care zbârnâie în toate direcţiile nefiind capabile să-şi stabilească o traiectorie constantă. Liderii PDL de la Vâlcea, fără nici o excepţie, sunt biete păpuşi din paie pe lângă fostul primar. Mircia Gutău a fost un lider politic adevărat, ferm, autoritar în sens pozitiv.

Un lider care a condus organizaţia cu mână de fier în mânuşă de catifea. Când vorbea Mircia Gutău, nu mişca nimeni în front, nu bâzâia nici măcar o gânganie în sediul partidului. Deciziile lui erau litera de lege în interiorul structurii politice. Nu comenta nimeni. Nici măcar pe la colţuri. Fostul edil al Râmnicului avea în spate voturile a zeci de mii de râmniceni, care l-au votat, i-au acordat totală încredere.

Acum domneşte debandada la PDL Vâlcea! De acest vid de putere a dorit să profite ministrul caricatural Valentin Iliescu. A simţit vulnerabilitatea partidului la Vâlcea şi s-a înfipt asemenea unui parazit în corpul organizaţiei judeţene. Doar această imixtiune i-a trezit cât de cât pe vechii lideri ai partidului. Prăfuiţi şi obosiţi şi ei în idei şi în acţiuni. Ce i-a unit pe Dorel Jurcan, Romulus Bulacu, Iuliana Moise, Romeo Rădulescu şi alţii împotriva lui Iliescu?

E simplu ca bună ziua: teama că le va fi afectată autoritatea în cadrul organizaţiei judeţene, că îşi vor pierde avantajele economice de pe plan local, că V.A.I.-ul cu buletin de Bucureşti le va lua la purecat afacerile. A urmat o luptă cu strigături, cu mizerii aruncate peste gard direct în presă. Dejecţiile au curs din ambele părţi. A avut de suferit imaginea partidului: terfelită şi supusă la „perversiuni“, ba de unii, ba de alţii, colegi de partid cu toţii.

Ciolanul puterii le ia minţile pedeliştilor vâlceni. Pe 14 noiembrie se anunţă o şedinţă cu scântei pentru alegerea unui nou preşedinte de organizaţie. Se ştiu deja vreo trei candidaţi. Toţi o apă şi-un pământ, personalităţi scheletice, fără discurs politic şi fără coloană vertebrală: senatorul Dorel Jurcan, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, Romulus Bulacu şi ultimul, dar nu şi cel din urmă ca impact media, umoristic şi dramatic – Valentin Iliescu.

Dorel Jurcan a mai condus organizaţia vâlceană cu rezultate politice derizorii. De altfel, datorită managementului politic defectuos a fost schimbat din funcţie de către conducerea centrală a partidului în anul 2009. Jurcan este o prezenţă palidă în Parlament, aproape invizibil. O umbră care se prelinge discret pe pereţii Senatului României. Nu am auzit de mari realizări legislative ale senatorului pedelist. Este mai tot timpul prezent la Bucureşti, aşadar nu prea văd cum ar putea să conducă destinele PDL Vâlcea, cu rezultate pozitive. Pe el îl susţin oamenii pe care i-a instalat în funcţii pe la instituţiile publice din judeţ, pe criterii politice şi nu de competenţă.

Romulus Bulacu este o figură timidă, chiar ştearsă în Consiliul Judeţean Vâlcea. Ion Cîlea a ştiut cum să-l reducă la tăcere. Nu a ajutat cu mai nimic primarii PDL, cu toate că poziţia administrativă i-ar fi permis să o facă. Este un ilustru necunoscut în relaţia cu oficialii guvernamentali, neputând să facă un lobby concret şi eficient pentru problemele cu care se confruntă judeţul Vâlcea.

În schimb, Bulacu are un discurs mult mai aşezat, mai pragmatic, ceea ce ar putea reprezenta un atu în faţa contracandidaţilor săi. Prezenţa sa continuă în judeţ, precum şi funcţia de la Consiliul Judeţean l-ar recomanda pentru şefia partidului, cu condiţia „să pună osul la treabă“. Totuşi, ca o părere personală, Romulus Bulacu şi-a compromis şansa de a candida cu succes în anul 2012 la funcţia de preşedinte al CJ Vâlcea, atunci când a realizat compromisul de a juca după cum îi cântă Ion Cîlea, liderul PSD Vâlcea şi şeful său direct în plan profesional.

Despre Valentin Iliescu, marele aventurier politic, s-au scris râuri de cerneală, aşa că nu are rost să mai insist asupra subiectului. Este un biet saltimbanc politic, care joacă o piesă scurtă în istoria PDL Vâlcea. Despre el se va vorbi în scurt timp la trecut, din punct de vedere al vizitelor prin judeţul Vâlcea...      

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe