Patronul de la DIANA, Dumitru Crăciunescu, a ajuns în atenţia DNA

duminică, 10 octombrie 2010

• După ce OLAF a descoperit mai multe nereguli,

Patronul de la DIANA,
Dumitru Crăciunescu,
a ajuns în atenţia DNA


• proiectul la care s-au găsit nereguli este „Modernizare frigorifer şi abator vită, construcţie staţie de epurare, SC Diana SRL, comuna Bujoreni” şi are o valoare totală de 953.488 euro

Nicu Trandafir
Posibile „nereguli şi fraude” sunt în investigaţie la proiectele finanţate prin SAPARD în perioada 2001-2006, au confirmat pentru EurActiv.ro şi Hotnews.ro reprezentanţii OLAF (Oficiul Antifraudă al Comisiei Europene). Surse apropiate gestionării acestui program au declarat că peste 60 de proiecte sunt deja anchetate. Problemele ţin de achiziţiile unor maşini şi echipamente la preţuri majorate „nejustificat” cu circa 20-30% faţă de preţurile pieţei.

Printre societăţile la care s-au găsit nereguli este şi firma SC Diana SRL Râmnicu Vâlcea (condusă de patronul Dumitru Crăciunescu), care, în urma investigaţiilor OLAF, trebuie să returneze suma 824.222 euro la proiectul C 1.1020154400030. Concret, este vorba de proiectul „Modernizare frigorifer şi abator vită, construcţie staţie de epurare, SC Diana SRL, comuna Bujoreni, judeţul Vâlcea” cu o valoare totală de 953.488 euro. Proiectul a fost depus pentru finanţare în februarie 2006 şi a fost finalizat în luna septembrie 2007. Mai trebuie să mai spunem că proiectul a făcut parte din Măsura 1.1 „Îmbunătăţirea prelucrării şi marketingul produselor agricole şi piscicole” a Programului SAPARD.

În luna aprilie 2003, omul de afaceri Dumitru Crăciunescu a mai câştigat tot prin Programul SAPARD un alt proiect de aproape 1 milion de euro. Este vorba de proiectul „Modernizare şi retehnologizare abator şi fabrica de preparate SC Diana SRL, comuna Bujoreni”, proiect finalizat în luna decembrie 2004.

În acest an, Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) a verificat modul de implementare în România a 211 proiecte finanţate cu fonduri europene nerambursabile prin Programul SAPARD. În urma acestor controale, au fost constatate anumite neregularităţi în derularea investiţiilor realizate prin 17 proiecte, fapt pentru care s-a solicitat până în prezent recuperarea sumelor aferente investiţiilor respective. Valoarea totală a acestor debite constituite la cererea OLAF este de 12,74 milioane de euro, ceea ce reprezintă aproximativ 1% din fondurile europene nerambursabile puse la dispoziţia României prin Programul SAPARD.

Proiectele pentru care s-au constituit debitele au fost finanţate prin Măsura 1.1 –

„Îmbunătăţirea prelucrării şi marketingului produselor agricole şi piscicole”, submăsura 2 – Carne şi produse din carne, din cadrul Programului SAPARD. „Debitele au fost cauzate de nereguli constatate de OLAF pe parcursul licitaţiilor organizate de anumiţi beneficiari, acesta considerând în majoritatea cazurilor analizate că procesele de achiziţii au fost formale, atribuirea contractelor nefiind în concordanţă cu principiul liberei concurenţe, respectarea parametrilor de calitate a obiectului achiziţiilor şi principiul eficienţei în utilizarea fondurilor.

Cu alte cuvinte, conform observaţiilor formulate de către OLAF, furnizorii externi (în marea majoritate din Germania şi Italia) au transmis beneficiarilor oferte considerate false sau formale, pe care aceştia le-au folosit la depunerea dosarelor pentru accesarea fondurilor respective. OLAF consideră că transmiterea de către furnizorii externi a ofertelor neautentice pentru solicitarea de fonduri este o tentativă de fraudă asupra bugetului european şi naţional.

Alte nereguli identificate sunt legate de «Sistemul celor 3 oferte» pentru achiziţia de bunuri şi servicii, precum şi manipularea procedurilor de achiziţii. OLAF a transmis toate probele la Direcţia Naţională Anticorupţie pentru cercetări”, se menţionează într-un comunicat al Ministerului Agriculturii din data de 28 iulie 2010.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe