Comisia Europeana a inchis investigatia privind ajutorul de stat in favoarea Oltchim, pentru ca ajutorul nu a mai fost acordat ocurile PCC SE

miercuri, 29 septembrie 2010

Comisia Europeana a inchis investigatia privind ajutorul de stat in favoarea Oltchim, pentru ca ajutorul nu a mai fost acordat

 Guvernul roman a informat Comisia ca garantia de stat nu a fost acordata, asadar investigatia a fost oprita, transmite Executivul de la Bruxelles printr-un comunicat de presa. Investigatia a fost initiata in noiembrie 2009, in domeniul ajutorului de stat, "ca urmare a unor indoieli ca garantia care urma sa fie emisa pentru un credit bancar in favoarea Oltchim, una dintre cele mai mari intreprinderi de produse chimice din Romania, ar indeplini conditiile stabilite in Cadrul temporar pentru masurile de ajutor de stat menite sa sprijine accesul intreprinderilor la finantare pe perioada crizei financiare".

Investigatia a fost declansata ca urmare a unei plangeri conform careia statul ar fi acordat garantia pentru a acoperi 80% dintr-un credit bancar de 62 de milioane de euro destinat Oltchim in vederea achizitionarii Arpechim, un furnizor aflat in dificultate.

Intrucat, intre timp, autoritatile romane au informat ca garantia nu a fost acordata, Comisia nu poate continua investigatia.

Cadrul temporar a fost instituit după falimentul Lehman Brothers, întrucât criza financiară declanșată îngreunase accesul întreprinderilor la finanţare (a se vedeaIP/08/1993 și MEMO/08/795).Una dintre principalele condiţii impuse de normele cadrului temporar aplicabil ajutoarelor de stat destinate economiei reale este că întreprinderile beneficiare trebuie să fie, în esenţă, solide.În cazul în care o întreprindere are dificultăţi care datează dintr-o perioadă anterioară crizei, iar statul membru dorește să îi vină în ajutor, normele de ajutor de stat adecvate sunt Orientările privind salvarea și restructurarea întreprinderilor.

Versiunea neconfidenţială a deciziei va fi disponibilă cu numărul de caz C 36/2009 în Registrul ajutoarelor de stat, pe site-ul internet al DG Concurenţă. State Aid Weekly e-News conţine lista noilor decizii referitoare la ajutoarele de stat publicate pe internet și în Jurnalul Oficial.

 

Actionarii Oltchim refuza sa faca jocurile PCC SE

Adunarea Generala a Actionarilor Oltchim a decis ieri 27 septembrie, cu majoritate de voturi (83,28%), mentinerea in functie a directorului general al companiei, Constantin Roibu si a prelungit mandatul acestuia de administrator in Consiliul de Administratie al societatii.

Toate masurile impotriva managementului Oltchim initiate de grupul germano-polonez, PCC SE, au fost respinse in unanimitate de ceilalti actionari ai societatii. Reprezentantul Ministerului Economiei, Comertului si Afacerilor Externe in AGA de la SC Oltchim SA a avut mandat sa respinga propunerea de revocare a directorului general Constantin Roibu, lucru pe care l-au sustinut si ceilalti actionari ai societatii, inclusiv reprezentantii SIF-urilor. Actionarii au respins prin majoritate de voturi si cererea de angajare a raspunderii d-lui Roibu Constantin pentru eventuale prejudicii cauzate societatii in calitatea sa de director general al societatii.

Adunarea Generala a Actionarilor a penalizat prin votul de ieri incercarile repetate ale PCC SE de a bloca activitatea Oltchim si dezvoltarea companiei. In urma aplicarii metodei votului cumulativ au fost alesi in Consiliul de Administratie al S.C. Oltchim S.A. Rm. Valcea urmatorii administratori:  Constantin Roibu, director general al SC Oltchim SA, Karoly Borbely, secretar de stat in Ministerul Economiei, Comertului şi Mediului de Afaceri; Grigore Craciunescu, administrator si asociat unic al SC Nordic Impex SRL Ramnicu Valcea; Alina Tirlea, director TBRCM sucursala Olanesti Valcea si Mihaella Deniza Dragoescu, consilier pe probleme de plasamente financiare si tranzactii pe piaţa de capital la SIF Oltenia.

Astfel, actionarii minoritari alaturi de reprezentatul statului roman au respins alegerea lui Adam Woijciech Lamentowicz - manager proiecte de dezvoltare in cadrul PCC SE Germania - in Consiliul de Administratie al societatii. In locul reprezentantului PCC in Consiliul de Administratie a fost ales in schimb un reprezentant al SIF-urilor.

Adunarea Generala Extraordinara si Ordinara a Actionarilor a aprobat contractarea de catre societate a unor linii de finantare in valoare totala de 100 milioane de euro pentru finalizarea lucrarilor de revizie si reparatii la activitatea din petrochimie, realizarea proiectelor de modernizare si investitii din aceasta activitate si asigurarea de capital de lucru necesar intregii activitati curente a societatii in conditii de functionare integrata. Actionarii au aprobat si prelungirea cu un an a termenului de valabilitate, a liniei de credit in suma de 72.470.000 de euro contractata de la Banca Comerciala Romana destinata pentru capital de lucru.

Managementul Oltchim multumeste pe aceasta cale actionarilor companiei pentru sprijinul si increderea pe care i-au acordat-o. Ne bucuram ca prin votul de ieri a fost transmis un semnal puternic mediului de afaceri si tuturor partenerilor nostri: actionarii Oltchim resping strategia PCC SE de blocare a activitatii companiei si sprijina deciziile managementului pentru dezoltarea si reprofitabilizarea Oltchim.

Biroul de presa Oltchim

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe