Preţurile la apa potabilă livrată de SC Apavil SA vor creşte cu doar 0,10 lei/mc

miercuri, 25 august 2010

• După „reanalizarea situaţiei” de către preşedintele CJ Vâlcea, Ion Cîlea,

Preţurile la apa potabilă livrată de SC Apavil SA vor creşte cu doar 0,10 lei/mc

Joi, 26 august 2010, consilierii judeţeni vor aproba noile preţuri la apa potabilă livrată de SC Apavil SA Vâlcea din sistemul Brădişor, după ce în urmă cu o lună au decis să amâne votul la acest proiect de hotărâre. Zilele trecute, preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, Ion Cîlea, împreună cu Comisia de buget, au reanalizat preturile avizate de ANRSC, pe care le-au raportat la veniturile mici ale populaţiei şi au decis să se aplice soluţii suplimentare de diminuare a preţurilor pentru consumatorii de apă.

În acest scop, s-a propus reducerea cheltuielilor cu munca vie, urmând ca pe această cale preţul apei livrate către SC Acvarim SA Râmnicu Vâlcea, CET Govora, SC Oltchim SA, alţi consumatori aflaţi pe traseul Râmnicu Vâlcea - Baraj Govora, inclusiv comuna Budeşti, să se reducă de la 0,80 lei/mc (fără TVA) avizat de ANRSC, la 0,77 lei/mc (fără TVA). Acest aspect se poate observa comparând fişele de fundamentare (cea avizată de ANRSC şi cea propusă de SC Apavil SA, urmare analizei mai sus menţionate).

La începutul lunii iulie, SC Apavil SA Vâlcea a transmis autorităţilor judeţene, pentru aprobare, propunerea de majorare a preţurilor la serviciile publice de alimentare cu apă potabilă livrată din Sistemul Brădişor. Astfel, dacă era aprobată propunerea, preţurile ar fi fost următoarele: 0,80 lei/mc fără TVA pentru Acvarim, CET Govora, Oltchim şi alţi utilizatori; şi 0,85 lei/mc fără TVA pentru alţi consumatori aflaţi în perimetrul dintre zona Valea lui Stan – Râmnicu Vâlcea, inclusiv SC Transolt SRL Călimăneşti. De la preţul vechi de 0,67 lei/mc prestat de SC Apavil SA pentru SC Acvarim SA, asta ar fi înseamnat o creştere de apoape 20% a preţului apei livrate.

Cu Avizul nr. 3418502/08.07.2010, preţurile la serviciile publice de alimentare cu apă potabilă, anterior menţionate, au fost avizate de Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice (ANRSC), urmare a solicitării conducerii SC Apavil SA. Motivele care au dus la modificarea preţurilor, potrivit precizărilor SC Apavil SA, sunt: scăderea producţiei fizice la apa potabilă livrată din Sistemul Brădişor, având ca efect majorarea preţului apei;

creşterea valorică a contribuţiilor specifice de gospodărire a resurselor de apă (taxe prelevare Apele Române); creşterea tarifului pentru serviciul de captare apă brută prin prizele din Barajul Brădişor (taxe captare SC Hidroelectrica SA - Sucursala Hidrocentrale Râmnicu Vâlcea);

creşterea substanţială a preţului la produsul clorhidrat de aluminiu Bopac, agent de coagulare în procesul de tratare al apei, în scopul potabilizării acesteia; creşterea costurilor cu amortizarea pentru bunurile aport la capitalul social al SC Apavil SA, ca urmare a reevaluării mijloacelor fixe în conformitate cu prevederile Ordonanţei Guvernului nr. 81/2003 privind reevaluarea şi amortizarea activelor fixe aflate în patrimoniul instituţiilor publice, precum şi achiziţionării de noi utilaje şi echipamente specifice, dotări laborator în baza Hotărârii Consiliului Judeţean Vâlcea nr. 102/31.07.2009 privind avizarea utilizării sumei de 86.539 lei de către SC Apavil SA din cota de dezvoltare, pe anul 2009;

majorarea sumelor cu taxele şi impozitele locale, urmare a creşterii nivelului acestora şi extinderea bazei de impozitare; creşterea preţurilor la materiale, combustibil, energie electrică, alte cheltuieli materiale.

De aseemenea, cei de la SC Apavil SA spun că fondul de salarii nu a crescut pentru anul 2010 (fondul de salarii s-a menţinut la nivelul fundamentării anterioare, în conformitate cu prevederile art. 26 din Legea bugetului de stat pe anul 2010 nr. 11/2010). Menţionăm faptul că, potrivit prevederilor din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 58/26.06.2010, TVA-ul a crescut la 24% începând cu data de 01 iulie 2010. (P.C.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe