Ziaristul Tănăsoaica şantajează ca ultimul boschetar (I)

duminică, 22 august 2010

Când nu mai primeşte bani de la „clienţi“,

Ziaristul Tănăsoaica şantajează ca ultimul boschetar (I)

Nicu Trandafir

Ziaristul Petre Tănăsoaica, editorul ziarului „Viaţa Vâlcii“ şantajează la scenă deschisă, fără jenă, fără perdea un om de afaceri din judeţul Vâlcea. Este vorba despre Maria Tudor. Tănăsoaica nu este la prima ispravă de acest gen, fiind de notorietate acuzaţiile pe aceeaşi temă pe care i le-a adus alt om de afaceri – Dumitru Becşenescu. Ani de zile, Maria Tudor, prin firmele sale, i-a sponsorizat lui Petre Tănăsoaica ziarul cu sute şi sute de milioane de lei, poate miliarde. Acesta este adevărul gol-goluţ! Există contracte doveditoare în acest sens, facturi emise de Tănăsoaica şi ordine de plată prin care firmele doamnei Tudor au plătit aşa-zisele servicii de publicitate.

Reclama prestată de ziarul „Viaţa Vâlcii“ a fost una subţire, de-a dreptul invizibilă. Aflăm acum că firmele Mariei Tudor vor acţiona în instanţă societatea editoare a ziarului „Viaţa Vâlcii“ – SC PETRAS SRL pentru a-şi recupera banii viraţi în conturile lui Tănăsoaica. Motivaţia este simplă: PETRAS nu şi-a onorat obligaţiile contractuale. Să vedem pe unde va scoate cămaşa domnul Tănăsoaica? Situaţia este simplă, când Tănăsoaica şi-a primit „mălaiul“ tonul articolelor la adresa familiei Tudor a fost unul laudativ, mieros. Când s-a întors calimera, iar plătitorii de publicitate au realizat că plătesc degeaba la V.V. şi au refuzat să-i mai achite facturile, musiu T. a luat foc şi a început să-şi dezvăluie caracterul în toată goliciunea lui turnând tone de zoaie de cerneală infectă pe cei care i-au dat să mănânce ani de zile lui, salariaţilor săi şi familiei sale.

Mizerabilă atitudine! Deunăzi Petre Tănăsoaica a găsit de cuviinţă să scrie despre situaţia izvoarelor de la Olăneşti. Un articol lung cât o zi de post prin care o înfierează cu mânie proletară pe Maria Tudor, zugrăvind-o în cele mai sumbre culori. Pe ziaristul Tănăsoaica de-acum îl contrazice... ziaristul Tănăsoaica din urmă cu un an. Atunci, când doamna Tudor încă mai plătea, T. a văzut cu totul altfel situaţia de la Olăneşti, bineînţeles în favoarea societăţii Olăneşti – Riviera. Acum nu mai sunt achitate facturile, iar T. tună şi fulgeră împotriva foştilor săi binefăcători financiari. Acesta este portetul lui Pamfil, pardon Petre. Punem faţă în faţă cele două articole din V.V. şi ne întrebăm când a fost onest ziaristul Tănăsoaica?

„Dumnezeu prestează pentru Maria Tudor“ – articol apărut în Viaţa Vâlcii în data de 20.08.2010

Ştiţi cât costă cea mai scumpă apă minerală din lume? Adică imbuteliată, manipulată, transportată, pusă în magazine, adusă de ospătar la masă sau pur şi simplu cumpărată de la automat? Un euro sau doi când o serveşti în restaurant! Aşa credeam până mai zilele trecute. Cea mai scumpă apă din lume o vinde Maria Tudor, de la izvoarele din Olăneşti. Poate că n-ar fi trebuit să scriu eu materialul acesta, pentru că anul trecut am răspuns iritat la un atac – i-am zis eu murdar – al unor domni care obţineau contracte pentru staţiunea Olăneşti, minţind că aduc apa de la … Călimăneşti, ca să poată să o ia gratis de la… Maria Tudor. Scandalul, însă, era pornit de la ideea că un singur operator a devenit unic distribuitor de apă! Un astfel de comportament în afaceri, girat de instituţiile statului, e în primul rând păgubos pentru clienţi, adică pentru cei care n-au idee de ce mari bătălii se duc în spatele acaparării pieţei şi ale redistribuirii interesului într-o zonă sau alta.


În România, cele mai bune afaceri sunt afacerile de partid. Cu bani cumperi politicieni, evident pe cei aflaţi la putere, şi obţii contracte şi ordonanţe de guvern care să le legitimeze. În toate staţiunile din lume, accesul la izvoarele minerale este liber. La Olăneşti nu se întâmplă aşa. Maria Tudor, pentru că aceasta este subiectul articolului de faţă, este un om de afaceri diabolic. A ştiut exact în ce să investească banii – era gata să spun să-i spele – câştigaţi din tranzacţii petroliere. Bravo, punctaj maxim! Aşa că, după ce a cumpărat staţiunea Olăneti pe un preţ de nimic, în vremea Guvernării CDR-iste, cu banii produşi din afaceri cu petrol, a mai făcut un pas în faţă când au venit la putere pesediştii. Guvernul lui Adrian Năstase i-a dat în exploatare izvoarele minerale de la Olăneşti.

Nu ştim dacă această mişcare a fost pusă în operă de Maria Tudor, pentru că toate staţiunile, care aveau în exploatare izvoare minerale, le-au primit în concesiune ca fiind mari actori pe piaţa balneară, fără să se ţină cont că mai există şi alţii şi că este posibil să mai apară. Aşadar, ne păstrăm în rezervă orice afirmaţie cum că Maria Tudor a fost principalul pion care a pus în mişcare o asemenea porcărie, deşi la cât o ştim de abilă ar fi putut avea iniţiativa. Din prima, Guvernul a luat o decizie mai mult decât proastă, sfidând regulile concurenţei. Ştim doar că contractele de concesiune stipulează undeva că nu se poate obţine profit din exploatarea izvoarelor minerale. Atunci ne intrebăm de ce raţia de apă de la Olăneşti costă 7 lei?


Pentru că nu este făcută aici nici o investiţie, bolnavii stau la cozi interminabile, se calcă pe picioare, pierd timp şi înjură în gând că sunt bolnavi. Mă aştept să mi se raspundă că în preţ intră şi consultaţia medicală. Da, dar toţi actorii din piaţă au medicii lor! Ceva cheltuieli sunt totuşi, de întreţinere, sunt plătiţi gardienii doamnei Tudor şi…cam atât. Evident că, maestra în afaceri, Maria Tudor mă poate contrazice. Accept o demonstraţie la faţa locului cu pixul în mână. Din surse care nu sunt oficiale, ştim că redevenţa către stat este de 4 la sută. În cazul de faţă ar fi 28 de bani, pe raţia de apă. Problema nu este asta însă, ci faptul că ceilalţi operatori de pe piaţă balneară din Olăneşti trebuie să plătească pentru fiecare client 7 lei Mariei Tudor! Sunt miliarde de lei pe an.

Din apa lui Dumnezeu, şi cu bună-voinţa Guvernului, Maria Tudor, cea care îşi striveşte genunchii prin biserici, îşi umflă buzunarele de pe urma suferinţei semenilor săi. Oficiul Naţional al Concurenţei a reacţionat firav la semnalele trase de presă. Toate reportajele făcute de televiziunile din România au fost în zadar: apele izvoarelor din Olăneşti sunt păzite cu străşnicie de gardienii Mariei Tudor. Bănuim că preţul de 7 lei pentru un litru şi jumătate pe zi de client acoperă şi apa care cade şi se duce în râu atunci când bolnavii dorm şi Dumnezeu îi dă vise frumoase, doldora de milioane de euro, Mariei Tudor. Aflăm că Oficiul Judeţean al Concurenţei face un sondaj zilele acestea printre concurenţii Mariei Tudor. Bănuim că vor afla adevărul, pe care deja îl ştiu, dar în aceeaşi măsură ne îndoim că se va întâmpla ceva. Nici un argument nu stă în picioare ca Maria Tudor să fie administratorul izvoarelor din Olăneşti.

 
În timpul acesta, primarul stă cu mâna întinsă pe la operatorii economici ca să poată susţine păstrarea oraşului într-o minimă stare de civilitate. El nu este primarul apelor, primarul apelor este Maria Tudor şi stăpânul absolut al staţiunii Olăneşti. Drumurile sunt sparte, turiştii împrăfoşaţi, iar localnicii simt că nu mai trăiesc la ei acasă, ci că ei sunt toţi în curtea Mariei Tudor. Într-un fel, societatea Riviera Olăneşti este un trust care nu admite concurenţa. Nu-mi imaginez ca rândurile de faţă vor mişca ceva în această stare de lucru. Pentru că este, în definitiv, o problemă a guvernului, credem că domn` prefect va lua iniţiativa să treacă izvoarele în patrimoniul localităţii. Ori pot să o facă parlamentarii, domn ministru Iliescu?

Am fost avertizat că mi se poate întampla tot ce este mai rau. 

În urma execrabilelor exerciţii jurnalistice pornite împotriva subsemnatului de către măscăricii Mariei Todor, Smeoreanu şi Tiberiu Parnău, postate pe site-uri şi trimise cu snopul la vizitatorii net-ului, am primit însă telefoane de încurajare. Prea multă lume, spun aceste telefoane, s-a săturat de acest personaj care şi-a întins tentaculele şi s-a ramificat cu imaginaţia sa superbogată aproape în toate domeniile de afaceri bănoase ale Vâlcii, folosind calitatea sa de sponsor oficial al partidului de guvernământ. Aceleaşi voci nu înteleg de ce, mai ales presa locală, acoperă cu o tăcere de plumb lăcomia unor inşi care sfidează orice regulă de bun-simţ. Mă rog, sunt numai nişte telefoane, nişte contacte. Îmi dau însă sentimentul ca nu sunt singur.


P.S. Vom reveni în curând cu o altă poveste balneară. Despre miliardele distribuite de Casa de Sănătate, fără licitaţie şi negociere…aceleiaşi Maria Tudor.
Petre Tanasoica Viaţa Vâlcii: „Măsura luată în privinţa folosirii acestor izvoare prin aplicarea taxei de folosinţă este benefică“

• Iată ce scria ziarul lui Petre Tănăsoaica în urmă cu un an de zile, în data de 08.05.2009 despre situaţia de la Olăneşti:

Doctorul Alexandru Popa, specialist al bazei de tratament SC Olăneşti - Riviera SA, arăta că dacă apa este baută fără indicaţii de la medici, Izvoarele minerale pot dăuna sănătaţii

Faptul ca bugetul de stat a fost aprobat mult mai tarziu decât în anii anteriori a dus la diminuarea numărului de turişti în staţiunea Băile Olăneşti, în sensul că toate contractele semnate cu Casa de Asigurări de Sănătate au fost întarziate. Astfel, dacă în anii precedenţi, Hotelul Olăneşti era ocupat în proporţie de 80 la sută în această perioadă, în prezent s-a constatat o uşoară scădere din cauza motivului mai sus menţionat. Vestea bună este că numărul mare al cererilor şi al programelor sociale confirmă creşterea turismului în perioada de varf a sezonului, care va începe la jumătatea lunii iunie şi se va încheia la sfarşitul lui septembrie.

Liliana Uta, director general la S.C. Olăneşti - Riviera S.A, este de părere că majorarea taxei pentru tratamentul care include şi izvoarele balneoclimaterice nu influenţează în nici un fel turismul din această staţiune. „Este un lucru bun ca izvoarele au fost concesionate, deoarece la ora actuala există o monitorizare corectă a tuturor beneficiarilor acestor ape. Se evită astfel aglomeraţia şi confuzia creată. Cei care doresc să urmeze un tratament de cură balneară au nevoie de bilet de trimitere de la doctorul de familie, adeverinţă de salariat sau cupon de pensie. Numai aceştia pot beneficia de tratament. Cei veniţi cu recomandări din partea medicilor de familie sunt consultaţi de doctorii specialişti din baza noastră de tratament, care ştiu exact ce izvor este potrivit în tratarea afecţiunii respective. Subliniez cât este de important avizul acestui doctor în orientarea pacientului”, a mai precizat Liliana Uta. Pentru a accentua opinia de mai sus, am stat de vorbă cu doctorul Alexandru Popa, medic primar specialist al bazei de tratament S.C. Olăneşti - Riviera S.A.

• Domnule doctor, de când şi de ce aţi ales să profesaţi în această staţiune?
- Am venit în 1977 şi m-am stabilit aici pentru că am găsit în această staţiune zestrea terapeutică formată din peste 30 de izvoare şi 5 sonde, un relief variat, cu peisagistică ce oferă o cromatică deosebită.

• Este binecunoscut meritul acestor izvoare atât în ţară, cât şi în străinătate. Cum aţi reuşit dumneavoastră, prin prisma meseriei şi a locului de muncă, să evidenţiaţi acest lucru?
- Vă dau un singur exemplu. În urmă cu doi ani, la Poiana Braşov, am prezentat în cadrul unui congres o lucrare ce cuprinde date istorice referitoare la aceste izvoare, precum şi afecţiunile ce pot fi tratate. Puţini ştiu că la Expoziţia Internaţională de la Viena, în anul 1873, apele minerale de la Olăneşti au fost medaliate cu aur, eficacitatea lor terapeutică fiind caracterizată ca egală sau superioară efectelor apelor din staţiuni climaterice europene cu renume: Hall, Vitell, Baden-Baden, Evian, Karlovy-Warry.

• Cât de mult ajută aceste izvoare în tratarea pacienţilor?
- În funcţie de diagnostic, fiecare izvor are acţiuni binefăcătoare. De foarte multe ori, aplicarea lor corectă poate evita intervenţiile chirurgicale. De asemenea, ca efect de durată se constată creşterea imunităţii.

• Care sunt cele mai folosite izvoare?
- Cel mai solicitat este izvorul 12, sau Terra Olăneşti, care conţine apă minerală sulfuroasă, oligominerală. Este aplicabil mai ales bolnavilor ce suferă de gastro-duodenite cronice, afecţiuni ale aparatului urinar sau afecţiuni care necesită cure de coreleza (dischinezii biliare, sechele după operaţii pe căile biliare, colecistite cronice nelitiziace). De asemenea, izvorul nr. 5, denumit şi Minerva Olăneşti, care conţine apă minerală sulfuroasă, clorurată, iodurată, sodică şi hipotonă, ce acţioneaza eficient în diabetul zaharat compensat.

• Toţi turiştii pot beneficia de aceste ape balneare?
- Aici există o foarte mare problemă. Tocmai de aceea consider ca măsura luată în privinţa folosirii acestor izvoare prin aplicarea taxei de folosinţă este benefică. Mulţi consumau aceste ape fară un control de specialitate, necunoscând riscurile la care se expuneau.

Necunoaşterea şi totodată nerespectarea indicaţiilor terapeutice pot duce la complicaţii foarte grave. Noi propunem, dar nu putem impune. Zicala „am auzit că…” este greu de demontat în ziua de azi. Tocmai de aceea aceste măsuri consider că protejează turistul venit în Olăneşti. Se evită aglomeraţia, pacienţii având posibilitatea să respecte orarul impus de medic prin administrarea în timp util a apei respective.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe