Garda Financiară a constatat nereguli la 3.300 de firme

duminică, 15 august 2010

 În primele şapte luni din 2010, la nivelul judeţului Vâlcea,

Garda Financiară a constatat nereguli la 3.300 de firme

• Au fost aplicate amenzi de 1,3 milioane euro

Săptămâna trecută, Valentin Oprea, şeful interimar al Gărzii Financiare Vâlcea, a prezentat în cadrul şedinţei Colegiului Prefectural, o informare privind activitatea desfăşurată în primele şaspte luni din acest an de Garda Financiară - Secţia Judeţeană Vâlcea. Astfel, acţiunile Gărzii Financiare Vâlcea, cu un efectiv de 22 comisari, au fost axate pe depistarea activităţilor de comerţ ilicit cu produse accizabile, băuturi alcoolice, ţigarete, produse energetice (petroliere), precum şi evaziunea la achiziţii intracomunitare, controlul privind exploatarea şi circulaţia materialului lemnos, coroborate cu acţiunile „Cărăuşul II”, „Balastiera II” şi „Silozul”.

În această perioadă, au fost verificaţi aproape 4.100 de operatori economici, din care s-au constatat deficienţe la peste 3.300 de societăţi comerciale. Cu această ocazie, au fost stabilite amenzi de 5,62 milioane lei (circa 1,3 milioane euro), din care au fost încasate 3,24 milioane lei. În primele şapte luni, comisarii Gărzii Financiare Vâlcea au mai luat următoarele măsuri: confiscări bunuri şi sume - 430.000 lei; suspendări de activitate (total) - 160; număr sesizări transmise la Parchet - 26; valoare prejudicii - 6,9 milioane lei.

Zeci de firme se „ocupau” să taie ilegal arborii din Vâlcea

În baza, Planului Comun de Acţiune privind prevenirea tăierilor ilegale de arbori din păduri şi a faptelor ilegale asociate din circulaţia, depozitarea, prelucrarea primară şi comercializarea materialului lemnos, Planului de Acţiune „Green” privind prevenirea şi combaterea faptelor ilegale privind exploatarea masei lemnoase, circulaţia, depozitarea, prelucrarea primară, comercializarea, exportul materialului lemnos şi scoaterile din fondul forestier, protocoalelor de cooperare încheiate între Ministerul Administraţiei şi Internelor - Inspectoratul General al Poliţiei Române şi Regia Naţională a Pădurilor Romsilva, MAI - IGPR şi Garda Naţională de Mediu, şi între MAI şi Ministerul Mediului şi Pădurilor pentru diminuarea agresiunilor îndreptate împotriva fondului forestier naţional, împreună cu reprezentanţii instituţiilor de mai sus au fost intensificate verificările specifice pentru asigurarea respectării legalităţii în acest sector de activitate. Astfel, în perioada 1.01. - 31.07.2010, au fost verificaţi 132 operatori economici care au ca obiect de activitate „masa lemnoasă”, au fost aplicate 121 sancţiuni contravenţionale în sumă totală de 134.000 lei, din care au fost încasate amenzi în sumă de 81.000 lei.

Această acţiune a fost coroborată cu Planul de acţiuni „Silozul” pentru prevenirea şi combaterea ilegalităţilor ce se comit în domeniul producerii, depozitării produselor cerealiere şi a produselor procesate din cereale, împreună cu specialişti din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Inspectoratul General al Poliţiei, Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România, Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală etc. şi cu „Acţiunea Cărăuşul II” privind verificarea mijloacelor de transport. Confiscarea masei lemnoase a fost efectuată de către reprezentanţii Regiei Naţionale a Pădurilor Romsilva, organul competent.

Amenzi de 6 miliarde de lei date „baronilor” din alcool

Garda Financiară Vâlcea a intensificat acţiunile pentru verificarea produselor accizabile, alcool şi băuturi alcoolice, fiind efectuate controale la 215 operatori economici, soldate cu 193 amenzi contravenţionale, în sumă totală de 596.000 lei, din care încasate 172.000 lei. Au fost confiscate sume şi bunuri în valoare de 7.400 lei. A fost întocmită o sesizare penală pentru un prejudiciu de 223.000 lei.

În baza tematicilor transmise de Garda Financiară - Comisariatul General, în colaborare cu organele de poliţie din cadrul IPJ Vâlcea - Serviciul de Investigare a Fraudelor, au fost efectuate controale privind produsele din tutun. Astfel, au fost efectuate 174 controale, aplicându-se 160 amenzi în valoare de 581.000 lei, din care încasate 173.500 lei, au fost confiscate bunuri şi sume în valoare de 67.000 lei. În acest sens, exemplificăm controlul efectuat în municipiul Drăgăşani, unde, împreună cu reprezentanţii IPJ Vâlcea - SIF, a fost identificată într-un vehicul proprietate persoană fizică, cantitatea de 5.000 pachete ţigarete, având o valoare estimată de 40.000 lei. În Râmnicu-Vâlcea, împreună cu Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Vâlcea „General de brigadă Ştefan Buterez”, am identificat o persoană fizică neautorizată care avea spre vânzare 1.524 pachete ţigări în valoare de 15.000 lei, pentru care am aplicat o amendă de 20.000 lei.

Împreună cu reprezentanţii Administraţiei Bazinale de Apă Olt, ai Drumurilor Naţionale şi IPJ Vâlcea, la iniţiativa Gărzii Financiare Centrale - Comisariatul General, am declanşat acţiunea „Balastiera II” pentru identificarea operatorilor economici care au exploatări de agregate minerale şi care nu deţin autorizaţie de mediu. Au fost verificaţi toţi operatorii economici care desfăşoară activităţi de extracţie şi producere agregate sortate. De asemenea, urmare a solicitărilor Instituţiei Prefectului - Judeţul Vâlcea, împreună cu Poliţia Circulaţiei am declanşat acţiunea „Taximetrie” pentru identificarea şi sancţionarea persoanelor care efectuează ilegal taximetrie. (P.C.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe