Boc parcă nu vede şi nu aude ce se-ntâmplă în ţară

duminică, 8 august 2010

Deputatul PSD Aurel Vlădoiu:

„Boc parcă nu vede şi nu aude ce se-ntâmplă în ţară!”

Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor a decis convocarea unei sesiuni extraordinare pentru data de 16 august, urmând ca pe ordinea de zi să se afle proiectul privind Agenţia Naţională de Integritate, iar următoarele puncte să fie două proiecte de legi care se află, în prezent, la Comisia de buget. Cele două proiecte de lege sunt propunerea legislativă privind combaterea plăţilor întârziate şi un proiect pentru aprobarea unor măsuri de reducere a taxelor şi impozitelor.

Grupul parlamentar al PSD, prin vocea viceliderului Aurel Vlădoiu, cere discutarea – în regim de urgenţă – a trei probleme extrem de importante. Este vorba, în primul rând, de ingerinţele grosolane ale Cabinetului Boc în administraţia locală. „Chiar zilele trecute, premierul-catastrofă Emil Boc a ameninţat, în cadrul videoconferinţei cu prefecţii, că autorităţile locale care nu vor trimite până pe 16 august organigramele cu restructurările funcţionarilor publici nu vor mai primi bani din cotele defalcate de la Bucureşti.

Mi se pare extrem de dură ameninţarea lui Boc, în timp ce Ministerul Administraţiei şi Internelor a anunţat că, până la 30 iulie, au fost înregistrare, în vederea avizării, 2.897 proiecte de organigramă dintr-un total de 3.227, adică aproximativ 90%. Primarii şi preşedinţii de Consilii Judeţene au dovedit, deci, că sunt serioşi şi pun în aplicarea restructurarea aparatelor proprii, însă Boc parcă nu vede şi nu aude! Unde este vestita descentralizare, cu care guvernarea PDL tot minte populaţia? I-aş aminti lui Emil Boc că, în campaniile electorale trecute, PDL se auto-intitula «partidul-primarilor», iar acum se poartă ca un argat pe plantaţie”, a declarat parlamentarul PSD.

Spitalele vor atârna greu pe umerii administraţiilor locale

O a doua chestiune pentru care grupul parlamentar al PSD insistă să fie discutată în Camera Deputaţilor este preluarea spitalelor de către primării şi Consiliile Judeţene. „Pline de datorii, unităţile sanitare vor atârna foarte greu în bugetele locale, şi aşa sărăcite de criza economică adâncită de guvernarea portocalie. Ministerul Sănătăţii a promis plata datoriilor, însă asta e o minciună sfruntată... De unde bani în bugetul «sănătăţii», când alocările bugetare se fac pentru distracţiile Elenei Udrea şi-ale lui Adriean Videanu? În plus, există o serie de prevederi contradictorii în ordinul ministrului Sănătăţii privind trecerea spitalelor la administraţiile judeţene şi locale. Iată un exemplu: pe de-o parte, se spune că personalul îşi păstrează drepturile obţinute până la această dată, iar pe de altă parte se spune că, de la 1 ianuarie 2011, partea de salarii va fi de 70% din buget. Întrebarea este cum îşi vor păstra salariaţii drepturile dacă trebuie menţinut un anumit procent?”, a mai spus Aurel Vlădoiu.

Reducerea TVA la alimentele de bază

Al treilea subiect pe care deputaţii PSD insistă să-l discute după data de 16 august este reducerea TVA la alimentele de bază. „În primul rând, nu suntem de acord cu Ordonanţa de Guvern privind creşterea TVA de la 19 la 24%, care loveşte în mod evident în consum. Suntem de acord cu creşterea TVA la produsele de lux – blănuri, bijuterii, alcool, ţigări, yachturi, elicoptere – aşa cum este în Occident.

Pentru a lămuri odată pentru totdeauna problema TVA redus pentru alimente de bază, voi da câteva exemple concrete: Marea Britanie, Irlanda şi Malta practică TVA zero pentru produsele de bază, aproape toate alimentele fiind incluse în această categorie. Italia şi Spania au TVA de 4%, Franţa - 5,5%, Germania - 7%. Taxa pe valoare adăugată pentru produsele alimentare «de bază» se situează în medie la 9,2% în statele membre ale Uniunii Europene, mult sub nivelul practicat în România”, a conchis viceliderul deputaţilor PSD, Aurel Vlădoiu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe