Artiştii vor trebui să “cotizeze” la cuplul Dican&Stoica pentru a fi “autentificaţi”

duminică, 8 august 2010

• După o decizie aberantă a Consiliului Local,

Artiştii vor trebui să „cotizeze” la cuplul Dican&Stoica pentru a fi „autentificaţi”

• Primăria Râmnicului nu va percepe nici un fel de taxe pe cei vreo 300 metri pătraţi din plin centrul municipiului, cu toate că meşterii populari şi artiştii plastici vor desfăşura activităţi pur comerciale, de vânzare a produselor proprii

Nicu Trandafir

O nouă afacere cu iz penal pregăteşte conducerea Primăriei Râmnicului împreună cu şefii din cadrul Uniunii Artiştilor Plastici şi Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Vâlcea. Despre ce este vorba? Săptămâna trecută, Consiliul Local al municipiului Râmnicu Vâlcea a aprobat propunerea de punere la dispoziţia meşterilor populari şi a artiştilor plastici a terenului - domeniu public - situat în zona Scuarului Mircea cel Bătrân (La ceas).

Astfel, potrivit deciziei, „la fiecare sfârşit de săptămână (vineri-duminică) pe amplasamentul respectiv, meşterii populari autentificaţi de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Vâlcea şi artiştii plastici îşi pot expune şi comercializa produsele proprii, la cererea acestora, în baza avizului primarului municipiului Râmnicu Vâlcea. Vor putea expune şi comercializa o gamă variată de produse care se regăsesc în sfera artei populare (costume populare şi piese de costum, piese de îmbrăcăminte de factură artizanală, inspirate din costume populare, ţesături manuale, covoare ţesute de mână şi tapiserii, cusături şi broderii împletituri, dantele, macrameuri, olărit ceramică, produse din lemn, os şi corn, mobilier tradiţional, sculptat sau pictat, împletituri din fibre vegetale, icoane pictate pe lemn şi pe sticlă, ouă încondeiate, păpuşi - figurine în costume populare, bijuterii inspirate din elemente tradiţionale şi alte podoabe populare, jucării din lemn, ceramică, fibre vegetale)”.

Până aici totul este corect şi normal, însă surpriza apare atunci când citeşti articolul 3 al hotărârii Consiliului Local, care spune: „Pentru terenul ocupat de artiştii plastici şi meşterii populari autentificaţi de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Vâlcea, cu propriile produse, nu se datorează taxa pentru utilizarea temporară a locurilor publice”.

Tocmai aici este „buba”: Primăria Râmnicului nu va percepe nici un fel de taxe pe cei vreo 300 metri pătraţi din plin centrul municipiului, cu toate că „meşterii populari” vor desfăşura activităţi pur comerciale, de vânzare a produselor proprii. Niciunde în lume nu mai există o astfel de idee precum cea a primarului Romeo Rădulescu...

Bugetul local, văduvit de mii de euro

Asta n-ar fi nimic pe lângă „lovitura financiară” pe care o pregătesc şefii de la Uniunea Artiştilor Plastici Vâlcea şi Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Vâlcea – Gheorghe Dican şi respectiv Elena Stoica. Concret, cei doi au primit competenţe de la Primăria Râmnicului să pună... ştampila de „autentic” pe fiecare meşter popular sau pe fiecare artist plastic care doreşte un stand în centrul Râmnicului.

Este evident că selecţia făcută de cei doi şefi va fi subiectivă, iar cei care vor vrea un stand vor trebui să „cotizeze” serios la cuplul Dican&Stoica pentru a fi „autentificaţi”. Trebuie să mai adăugăm că în proiectul de hotărâre de Consiliul Local a mai fost introdusă sintagma de „meşter autohton”, ceea ce înseamnă că numai cei cu reşedinţa în judeţul Vâlcea vor putea veni să-şi comercializeze produsele.

Afacerea este profitabilă pentru cele două personaje „cultural-artistice”, pentru conducerea Primăriei Râmnicului, pentru meşterii populari, dar total dezavantajoasă pentru bugetul local, cel care va fi văduvit de o astfel de decizie de câteva mii de euro care s-ar fi încasat în urma taxelor percepute.

Primăria spune că... relansează turismul

Vasile Avram, şeful Corpului de Control al Primarului, precizează în raportul care a stat la baza deciziei consilierilor locali următoarele: „Unul din obiectivele importante incluse în strategia de dezvoltare durabilă a municipiului Râmnicu Vâlcea este şi promovarea municipiului ca un centru turistic şi de recreere, atât la nivel naţional cât şi pentru vizitatorii din străinătate. În acest context se impune crearea şi sublinierea caracterului turistic ai municipiului, deziderat ce poate fi atins şi prin încurajarea meşterilor populari şi a artiştilor plastici pentru desfăşurarea unor activităţi specifice în zona centrală a municipiului.

Arta meşteşugărească autentică este tot mai rar întâlnită în preajma zonelor turistice ale României, acolo unde au apărut, în schimb, talciocuri pline cu tot felul de «kitsch-uri» pe post de obiecte de artizanat. În România mai sunt câteva sute de meşteri populari. Din cauza taxelor mari pe care trebuie să le plătească în pieţele turistice, aceştia îşi vând produsele la ei acasă, în magazine proprii sau la marginea drumului. E nevoie de sprijinul autorităţilor locale, astfel încât oamenii cu un real talent, păstrători ai tradiţiilor şi meşteşugurilor populare să fie susţinut inclusiv în ceea ce priveşte desfacerea produselor lor. Turismul ar putea profita din plin de pe urma meşteşugarilor, lucru care se întâmplă deja cu succes în multe ţări europene. În aceste ţări traseele destinate turiştilor includ nu doar peisaje şi cetăţi, ci şi centre meşteşugăreşti.

În conformitate cu prevederile Ordonanţei Guvernului nr. 99/2000 privind comercializarea produselor şi serviciilor de piaţă, aprobata prin Legea 850/2002, exercitarea activităţilor comerciale este supusă acordului autorităţilor administraţiilor publice locale cu respectarea regulamentelor proprii ale acestora şi a planurilor de urbanism. Exercitares comerţului cu produse şi servicii de piaţă în unele zone publice, comerţul în pasaje publice şi orice zonă de altă natură destinată folosinţei publice se realizează în baza strategiei de dezvoltare a fiecărei localităţi adoptată de autorităţile administraţiei publice locale”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe