Ungureanu îngroapă din noua relaţia dintre el şi şeful Consiliului Judeţean

miercuri, 28 iulie 2010

Ungureanu îngroapă din noua relaţia dintre el şi şeful Consiliului Judeţean

Cîlea: „Prefectul de Vâlcea este un nimeni pentru mine”

Prefectul de Vâlcea pune din nou bariere între cele mai importante instituţii ale judeţului: Consiliul Judeţean şi Prefectura Vâlcea. Petre Ungureanu a anunţat public că îi declară război şefului Consiliului Judeţean, Ion Cîlea din cauză că nu a preluat toate spitalele.

Ungureanu: „Este obligat legal să preia spitalele”

Prefectul Petre Ungureanu dă naştere din nou la un conflict între  conducerea celor două instituţii. Ungureanu i-a declarat public lui Ion Cîlea război din cauză că până acum instituţia condusă de acesta nu a preluat toate cele patru spitale din judeţ. Prefectul de Vâlcea susţine că Ion Cîlea nu respectă legea şi că ar fi trebuit să preia spitalele până cel târziu la 10 iulie. „Poate considera că, din acest moment, suntem în război.

Totuşi, trebuie să respectăm legea. Era obligat să preia spitalele până la data de 10 iulie, iar problema datoriilor restante era a mea şi a Guvernului”, spune Ungureanu. Cu toate acestea, prefectul a recunoscut faptul că şi preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea are dreptate atunci când cere să se achite la zi datoriile unităţilor sanitare. „În privinţa achitării datoriilor, are şi dumnealui dreptate.

Dar cea mai mare parte a acestor datorii au fost deja achitate, mai rămân doar cele din ultimele două luni, care sunt datorii curente şi se vor achita şi acestea”, afirmă Ungureanu. Acesta a aruncat pe umerii administraţiei locale gestionarea de acum înainte a acestor unităţi.

„În acest fel, cei din administraţia locală îşi vor da seama că să gestionezi aceste spitale nu înseamnă să îţi angajezi acolo rudele, ci să le faci eficiente, aceasta este misiunea administraţiilor locale, de aceea au fost descentralizate, pentru că un primar sau un preşedinte de Consiliu Judeţean ştie mai bine ce este în curtea sa. Este treaba lor de acum să facă în aşa fel încât fondul de salarii să se încadreze în limitele impuse, nu să fie de 90% sau 120%, cum este în unele unităţi din Vâlcea”, afirmă Ungureanu.

Ion Cîlea: „Nu ştiu ce tot comentează acest Ungureanu”

 Declaraţiile prefectului „apolitic” au stârnit mânia preşedintelui Consiliului Judeţean, care nu poate prelua spitale cu datorii de miliarde, în condiţiile în care Ministerul Sănătăţii, care s-a angajat să le achite nu a reuşit acest lucru până acum. Şeful CJ Vâlcea a semnat protocolul de preluare la începutul acestei săptămâni doar pentru două dintre unităţile medicale: Spitalul  de Pneumoftiziologie din localitatea Mihăeşti şi Spitalul de Neuropsihiatrie din Drăgoeşti. Problema o reprezintă însă Spitalul Judeţean de Urgenţă Vâlcea şi Spitalul de Obstetrică-Ginecologie Vâlcea.

Ambele unităţi spitaliceşti au datorii uriaşe, care nu pot fi achitate de Consiliul Judeţean Vâlcea. „Nu ştiu de ce tot comentează acest Ungureanu. El este pentru mine un nimeni. Azi e, mâine nu mai e. Eu sunt ales şi ştiu cum să îmi fac treaba. Nu îmi spune el mie cum trebuie să procedez într-o astfel de situaţie”, a declarat săptămâna trecută Ion Cîlea. Acesta explică că nu va prelua cele două spitale până în momentul în care Ministerul Sănătăţii nu va da asigurări sau nu va semna un act oficial în care se va angaja să achite datoriile spitalelor sau să le stingă, potrivit legii, în termen de 90 de zile.

„Vreau descentralizare, dar nu au găsit prostul căruia să îi pună în cârcă datorii de miliarde. Voi prelua aceste spitale numai dacă vor scăpa de datorii. Ungureanu habar nu are ce vorbeşte, actul administrativ pentru el este o problemă dificilă. S-a creat o falsă impresie că aş fi împotriva descentralizării sistemului sanitar. Din contră, sunt unul dintre cei care, ori de câte ori a avut ocazia, a militat pentru acest lucru. Ieşirile mele publice de până acum au fost fals interpretate. Eu nu semnez nişte acte de o asemenea importanţă, aşa ca primarul, doar pentru că vrea unul sau altul”, conchide preşedintele CJ Vâlcea. „În primul rând, este foarte supărat că nu mă subordonez lui.

Nu am cum să fac acest lucru, pentru că eu, spre deosebire de el, sunt ales, nu numit. Îmi trimite tot felul de hârtii prin care mă convoacă la tot felul de şedinţe. Îi transmit public, deşi ştie prea bine acest lucru, că nu poate să mă convoace, ci, cel mult, să mă invite undeva. Nu sunt un tip orgolios, dacă Ungureanu vrea să umble cu coada pe sus, atunci sunt probleme. Degeaba încearcă să mă cheme la control, că nu o să mă supun lui. Dacă vrea să discutăm despre binele acestui judeţ, în termeni civilizaţi, constructiv şi matur, atunci o vom face, dar acest lucru nu se va întâmpla prin raporturi de subordonare din partea unui sau altuia. Eu nu voi participa la această luptă, pentru că am lucruri importante de făcut pentru judeţ”, a spus Ion Cîlea.

În momentul preluării de administraţia publică locală, spitalele vor fi conduse de un Consiliu de Administraţie compus din cinci persoane: două persoane de la Direcţia de Sănătate Publică Vâlcea, doi consilieri locali şi un reprezentant al aparatului propriu al primarului. Cei cinci vor avea sarcina de a numi un manager, care la rândul său va numi un director economic şi un director medical.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe