Guvernul a mărit TVA-ul, dar taie sumele defalcate destinate primăriilor

miercuri, 7 iulie 2010

• Deputatul Aurel Vlădoiu este nemulţumit că

Guvernul a mărit TVA-ul, dar taie sumele defalcate destinate primăriilor

Deputatul PSD Aurel Vlădoiu spune că, din păcate, a constatat din nou că solidaritatea de care vorbeşte Emil Boc în numele guvernului PDL-UDMR-UNPR lipseşte cu desăvârşire.

Zilele trecute, primăriile localităţilor afectate de calamităţi şi de inundaţii au primit lovitura de graţie: diminuarea bugetelor locale cu sute de milioane de lei vechi, invocându-se acordul cu FMI, Banca Mondială şi Comisia Europeană. Mai precis, printr-un comunicat ce se referă la o adresă a Ministerului Finanţelor Publice, primarilor şi consiliilor judeţene li s-a comunicat că s-a prevăzut un set de măsuri suplimentare pentru ajustarea deficitului bugetar, printre care şi reducerea sumelor de la bugetul de stat alocat către bugetele locale. În acest sens, s-a modificat repartizarea pe trimestre a sumelor defalcate din TVA alocate în anul 2010, în sensul diminuării în trimestrul III şi majorării acestora, chipurile!, în trimestrul IV.

„Domnul Boc şi ministrul finanţelor publice Vlădescu au crezut de cuviinţă să taie banii localităţilor, acum când urgenţa este cea mai mare, acum când oamenii au cea mai mare nevoie de bani pentru a trece peste nenorocirea care i-a afectat. Nu numai că bugetele locale sunt insuficiente pentru activitatea curentă, dar măriile lor guvernanţii le mai şi iau din bruma de bani şi îi lasă pe sinistraţi cu ochii în soare, fără nicio speranţă că viaţa lor va reveni la normal.

Măsura diminuării bugetare, din cotele defalcate din TVA, este şi mai ciudată, întrucât domnul Boc tocmai a majorat TVA cu 5 procente de la 19% la 24%, iar acest lucru confirmă incapacitatea guvernului de a gestiona finanţele publice ale ţării precum şi lipsa completă a oricărui spirit de solidaritate. Această măsură absurdă afectează cel mai tare primăriile succevene, dar şi în Vâlcea să nu uităm că sunt foarte multe localităţi afectate de furia naturii. De altfel, potrivit statisticilor, judeţul nostru rămâne pe primul loc pe ţară la capitolul alunecări de teren. Aşa că şi la noi, pe lângă Mateeşti, localitate din colegiul meu, greu încercată în ultimii ani, sunt zeci de alte comune care întâmpină greutăţi din cauza furiei naturii”, a explicat parlamentarul. 

Nu în ultimul rând, reprezentantul PSD a apreciat că „guvenul Boc condamnă prin această măsură în mod direct sinistraţii care au rămas pe drumuri şi care nu mai trăiesc în niciun caz bine”. „Îi solicităm domnului Boc şi miniştrilor cabinetului, care sunt plimbaţi în aceste zile ca urşii de la circ prin localităţile afectate de inundaţii, să preia pentru o zi atribuţiile de primar şi să vadă domniile lor cum poţi să te descurci în situaţie de forţă majoră fără bani şi fără vreun sprijin din partea autorităţilor centrale ale statului”, a sugerat deputatul social-democrat. În încheiere, el a apreciat că este greu de crezut că, după ce Boc a pus stăpânire pe banii cuveniţi primăriilor, îi va da vreodată înapoi, deşi şi-a luat un angajament în acest sens.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe