Primăria a stabilit evoluţia subvenţiei din bugetul local către CET Govora până în 2031

duminică, 4 iulie 2010

• La nivelul municipiului Râmnicu Vâlcea,

Primăria a stabilit evoluţia subvenţiei din bugetul local către CET Govora până în 2031

În ciuda votului unor consilieri care nu au citit în prealabil documentaţia, recent, Consiliul Local al municipiului Râmnicu Vâlcea a aprobat cu majoritate de voturi un proiect de raport privind politica tarifară referitoare la preţul local de referinţă (PLR) şi a acordării subvenţiei din bugetul local către CET Govora, pentru serviciul public de producere, transport şi distribuţie a energiei termice pe raza municipiului, în perioada 2010 - 2031. Astfel, potrivit raportului, preţul local de referinţă în 2010 va fi de 130,77 lei/Gcal (pentru care se prevede o subvenţie de 37,31 lei/Gcal), urmând ca în anul 2031, PLR-ul să ajungă la 506,72 lei/Gcal (pentru care se prevede o subvenţie de la bugetul local de numai 6,93 lei/Gcal).

Primăria Râmnicului a fost selectată ca potenţial beneficiar al fondurilor structurale alocate prin intermediul Programului Operaţional Sectorial (POS) Mediu - Axa 3, „Reducerea poluării şi diminuarea efectelor schimbărilor climatice prin restructurarea şi reabilitarea sistemelor de încălzire urbană în localităţile cele mai afectate de poluare”, fiind totodată unul din cele cinci municipii selectate pentru a beneficia de asistenţă tehnică din partea consultantului, Institutul pentru Studii şi Proiectări Energetice – ISPE Bucureşti în cadrul proiectului Asistenţă tehnică pentru pregătirea portofoliului de proiecte termoficare.

Proiectul va fi finanţat prin Programul Phare Naţional RO 2006/018-147, subprogramul 4, Coeziune Economico-Socială, prioritatea E - „Sprijin acordat Ministerului Mediului şi Dezvoltării Durabile pentru a funcţiona ca Autoritate de Management şi Organism Intermediar” sub-proiectul 8 - RO 2006/018-147. În cadrul Asistenţei tehnice pentru pregătirea portofoliului de proiecte de termoficare, a fost realizat Master Planul privind reabilitarea sistemului de încălzire centralizată din municipiul Râmnicu Vâlcea, acesta fiind aprobat prin Hotărârea nr. 156/30 noiembrie 2009 a Consiliului Judeţean Vâlcea.

De asemenea, prin Hotărârea Consiliului Judeţean nr. 47/30 aprilie 2010, modificată prin Hotărârea nr. 60/28 mai 2010, a fost aprobată documentaţia tehnico-economică, faza Studiu de fezabilitate şi analiza cost-beneficiu pentru obiectivul de investiţii „Reabilitarea sistemului de termoficare urbană la nivelul municipiului Râmnicu Vâlcea pentru perioada 2009-2028, în scopul conformării la legislaţia de mediu şi creşterii eficienţei energetice”.

În luna mai 2010, consultantul ISPE SA Bucureşti a transmis Primăriei Râmnicului „Evoluţia PLR şi a subvenţiilor necesare pentru acoperirea costurilor legate de alimentarea cu energie termică a consumatorilor urbani din municipiul Râmnicu Vâlcea”, în conformitate cu previziunile privind costul la combustibil şi cheltuielile de operare avute în vedere în cadrul Analizei Cost-Beneficiu aferentă proiectului Phare CES „Asistenţă pentru pregătirea portofoliului de proiecte termoficare”.

Toate aceste demersuri privesc cadrul instituţional necesar întocmirii documentaţiei tehnico-economică pentru accesarea de fonduri nerambursabile în cadrul POS Mediu - Axa 3, fonduri care se vor acorda Consiliului Judeţean Vâlcea în calitate de proprietar al infrastructurii de termoficare (sursa de producere energie termică în cogenerare CET Govora SA şi reţeaua de transport apă fierbinte) care face obiectul investiţiilor pe POS Mediu - Axa 3 şi operatorului CET Govora, concesionarul serviciului public de producere, transport şi distribuţie a energiei termice din municipiu, conform contractului de concesiune nr. 9692/2002. (P.C.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe