Bleotu şi Vlădoiu, principalii artizani ai afacerilor imobiliare din Arhiepiscopia Râmnicului

duminică, 20 iunie 2010

• O anchetă incendiară apărută în „Academia Caţavencu”

Bleotu şi Vlădoiu, principalii artizani ai afacerilor imobiliare din Arhiepiscopia Râmnicului

Mugur Isărescu provine dintr-o familie de învăţători şi preoţi şi e rudă cu un fost patriarh al României. De-a lungul mandatului său de guvernator BNR, Mugur a cultivat o relaţie specială cu Biserica. Părinţii lui au fost apropiaţii lui Gherasim Cristea, arhiepiscopul Rîmnicului. BNR este principalul sponsor al arhiepiscopiei, ca de altfel al întregii Biserici Ortodoxe Române (BOR).

Mugur Isărescu provine dintr-o familie de învăţători şi preoţi şi e rudă cu un fost patriarh al României. De-a lungul mandatului său de guvernator BNR, Mugur a cultivat o relaţie specială cu Biserica. Părinţii lui au fost apropiaţii lui Gherasim Cristea, arhiepiscopul Rîmnicului.

BNR este principalul sponsor al arhiepiscopiei, ca de altfel al întregii Biserici Ortodoxe Române (BOR). Casa din Bistriţa Vâlcii, ce a aparţinut episcopului interbelic Vartolomeu Stănescu, a fost restaurată prin mijlocirea şi semnătura lui Isărescu, cu fonduri BNR. Majoritatea cărţilor publicate de vlădica Gherasim au fost sponsorizate de BNR, prin intermediul lui Isărescu. De altfel, la solicitarea lui Gherasim, BNR a emis, în anul 2003, cu ocazia împlinirii a 500 de ani de atestare documentară a episcopiei Rîmnicului, o monedă aniversară.

Ani la rînd, în bugetul arhiepiscopiei Rîmnicului au intrat, sub formă de donaţii din partea BNR, nu mai puţin de 15 miliarde de lei. Purcoiul a fost folosit la renovarea locaşurilor de cult, dar şi la construirea aşa-ziselor hoteluri pentru turism ecumenic, de fapt nişte case de protocol menite refacerii fizice a înaltelor feţe bisericeşti. Uneori, banii s-au rătăcit pe cărări necunoscute şi au nimerit în buzunare străine.
Hotel ultramodern la Mănăstirea Horezu
Cele mai importante fonduri ale BNR au fost alocate mănăstirii Horezu, ctitorie-emblemă a lui Constantin Brâncoveanu. Cu ajutorul fondurilor donate de Banca Naţională, arhiepiscopia a reuşit să construiască de la zero, în doar cîţiva ani, o nouă casă de oaspeţi, în interiorul mănăstirii. Clădirea respectă stilul arhitectural al mănăstririi, dar este dotată cu tot ce are nevoie un hotel modern.

Din informaţiile noastre, drept mulţumită pentru mijlocirea ajutorului financiar, Mugur Isărescu are propria lui cameră în noul hotel de oaspeţi al mănăstirii. N-a înnoptat niciodată acolo, deci mulţumirile i-au fost reportate de popi în viaţa de Apoi. Aşa cum se întîmplă unde sînt bani mulţi, vlădica nu ştie întotdeauna ce face opinca. S-a întîmplat ca vlădica Gherasim să investească mult prea mare încredere în doi parlamentari PSD, Aurel Vlădoiu şi Vasile Bleotu. Se întîmplă ca Bleotu să fie consătean cu guvernatorul, amîndoi fiind născuţi în municipiul Drăgăşani.

Bleotu a profitat din plin de generozitatea lui Isărescu. I s-a băgat pe sub piele, i-a folosit numele abuziv, ca pe un „Sesam, deschide-te“. S-a ajuns ca vlădica Gherasim să se ocupe cu lucrarea Domnului pe pămînturile Rîmnicului, iar de ingineriile financiare ale pămînturilor arhiepiscopiei Rîmnicului să se ocupe Vlădoiu şi Bleotu. Vlădoiu este principalul artizan al afacerilor imobiliare din arhiepiscopie, iar Bleotu îi ţine isonul.
Din patrimoniul arhiepiscopiei au fost scoase la mezat mai multe terenuri
Chiar la ieşirea din Vîlcea, pe fostele pămînturi ale Bisericii s-a iţit o pădurice de vile, printre care îşi sumete capul, ca o pălărie de burete-şerpesc, complexul comercial Interex. Loturile au fost vîndute cu cîţiva dolari metrul şi revîndute la preţuri înzecite şi însutite. Pentru toate serviciile aduse Bisericii sponsorizate dezinteresat şi cu cutremurată milosîrdie de dreptul Isărescu, nerecunoscătorul şi ingratul deputat Vlădoiu a primit binecuvîntarea preasfiinţiei sale Gherasim de a fi şi mai aproape de biserică.

Aşa se face că, în nici un an de zile, Vlădoiu şi-a tras o vilă chiar lîngă mitropolie, pe un teren ce a aparţinut episcopiei Rîmnicului. Vila seamănă cu una dintre tarabele schimbătorilor de bani, ridicate de păcătoşi în templul lui Solomon, dărîmate de Iisus Hristos, dar pe el cine să-l culce la pămînt, Doamne apără şi păzeşte?

Bleotu a revenit în Parlament după o lungă pauză, prin alegerea Rovanei Plumb în Parlamentul European. În tot acest interval, şi-a păstrat postul de director economic al Fondului de Garantare a Depozitelor în Sistemul Bancar – unde BNR are membri în Consiliul de Administraţie –, o sinecură pe care i-a asigurat-o cu bună-credinţă Mugur Isărescu, pentru pretinsele servicii aduse comunităţii şi Bisericii.

Deşi fără merite intelectuale sau profesionale deosebite, numele său se alătură unei companii selecte, în care este coleg de fond cu Radu Graţian Gheţea, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor, sau cu Eugen Dijmărescu, directorul Fondului. N-are sens să vă povestim despre ce venituri a atras Bleotu din acest job şi ce a făcut cu banii. Un singur lucru e cert însă: n-a investit un sfanţ în cele sfinte, dar a profitat de conjuncturi, pentru a-şi alătura numele celor ale sfinţilor ctitori din Evul Mediu.
Vasile Bleotu a fost pictat cu insigna de parlamentar pe piept
În biserica de pe Aleea Trandafirilor din Drăgăşani, rînjesc din frescă falşii ctitori Vasile Bleotu, deputat PSD, şi preotul paroh Cătălin Olteanu. Vasile Bleotu a fost pictat cu insigna de parlamentar pe piept.

S-a comis o dublă impostură: în momentul în care Bleotu poza în parlamentar-ctitor nu mai era de doi ani în Parlament. Cît priveşte ctitoria sa, banii au fost alocaţi pe de o parte de BNR, sub semnătura veşnic generoasă a guvernatorului Isărescu – Dumnezeu să-l ţină în pace –, iar pe de alta, din banii de coşniţă ai Ministerului Culturii. Singurul merit al lui Bleotu a fost acela că era pe fază cînd şi-a pus numele pe o listă de susţinători ai noului locaş de cult. Suficient ca fraierii să-l confunde mai tîrziu cu cel al ctitorului. În nefericita alăturare dintre un fals parlamentar la momentul respectiv, şi un popă avid de publicitate în împărăţia cerurilor, lipseşte personajul central, vlădica Gherasim. Or, canoanele cer ca întîiul stătător al locului unde se înalţă un locaş bisericesc să apară obligatoriu în tabloul ctitorilor.

Pe 24 mai, Vasile Bleotu a fost reales preşedinte al PSD Drăgăşani, cu larga binecuvîntare a liber-cugetătorului Ion Iliescu, care s-a învrednicit să participe la lumescul eveniment. Cu puţină vreme înainte, Vasile Bleotu a fost ales de arhiepiscopul Gherasim membru în Adunarea Eparhială a Arhiepiscopiei Rîmnicului şi desemnat ca mirean în Adunarea Naţională Bisericească a Patriarhiei Române. Domnul a dat, domnul a aprobat, fie numele domnului Iliescu mereu pronunţat. Deputatul Aurel Vlădoiu este fostul primar al Olăneştilor, de pe vremea lui Nicolae Ceauşescu, cînd edilul se ocupa de bunul mers al lucrurilor, cu ocazia şedinţelor de tratament la binecunoscutele băi vîlcene ale tovarăşei Elena Ceauşescu.

Aici, academicianul doctor inginer de largă reputaţie internaţională se bălăcea în infuzie de soc, pentru ca epiderma ei fleşcăită de şopîrlă preistorică eclozată în Petreştii Dîmboviţei să se învioreze şi să dea falsa impresie că ar fi o reptilă mai tînără cu zece ani decît era în realitate. Gloanţele de la zidul Tîrgoviştei s-au grăbit să-i facă felul şi nici o baie cu soc n-a avut efectul lor terapeutic, ele spulberîndu-i pielea de hoaşcă academician şi împrăştiind-o în sute de fîşii şi franjuri, care s-au lipit de fiecare cărămidă a zidului ca semn de eternă aducere aminte, de unde şi vorba: fluieraş de soc, mult zice cu foc cu foc.
Vlădica Gherasim conduce arhiepiscopia cu mînă de fier
După revoluţie, Vlădoiu a ajuns maestru de ceremonii la diverse evenimente mondene, graţie experienţei sale acumulate pe vremea împuşcaţilor. În 1998, a fost menestrelul robului Domnului Adrian Sârbu şi a roabei Janine a domnului Sârbu, la mănăstirea Horezu. Martori a căror credibilitate a fost trecută sub tăcere mărturisesc că nunta a semănat mai degrabă cu o şedinţă de exorcizare, dat fiind faptul că doamna roabă Janine tresărea speriată ori de cîte ori privirea ei mirată de ciută verginală se încrucişa din greşeală cu cea a sfinţilor din icoane. Măicuţele transformate în chelneriţe sui-generis, în trapeza mănăstirii unde s-a oficiat masa însurăţeilor, îşi făceau cruce şi îşi scuipau în sîn, alungîndu-l pe Ucigă-l toaca.

Deşi se apropie de anii veacului, vlădica Gherasim conduce arhiepiscopia cu mînă de fier, însă primeşte sfaturi proaste de la sfetnicii săi de taină, pe mîna cărora şi-a încredinţat cugetul. Asta face ca traficul de influenţă, nepotismul şi corupţia să fi crescut ca mălura în arhiepiscopie. Sub deviza „Slujeşte aproapele“, parohul şi secretarul eparhial al arhiepiscopiei Rîmnicului i-a numit pe toţi cei trei fii ai săi preoţi la biserica unde oficiază. Consilierul Arhiepiscopiei, preotul Cîrstea, este paroh în Rîmnicu Vîlcea şi l-a numit preot secund pe fiul său. Actualul protopop al protoieriei Rîmnicului este preotul Alin Gherghinoiu, nepotul deputatului PSD Vlădoiu, pe care nu-l dau afară din casă faptele evlavioase.

Una peste alta, orice încercare de înviorare spirituală a arhiepiscopiei a fost înăbuşită în sînge. Spre exemplu, unul dintre contestatarii conducerii actuale a arhiepiscopiei, preotul Nicolae State-Burluşi – cel care s-a raliat ideii de sindicat al preoţilor –, a fost imediat mutat disciplinar la o biserică de la marginea Vîlcei, de pe un vîrf de munte, undeva – scuzaţi licenţa neortodoxă – la mama dracului. Nimeni n-a ţinut cont de faptul că preotul a suferit nu mai puţin de patru operaţii by-pass şi, evident, nu are cum să ajungă la respectiva biserică. Din păcate, generozitatea nu este mama înţelepciunii, iar sponsorizările asigurate de BNR nu garantează schimbarea lucrurilor în bine. Căci unul este Isărescu, care guvernează cu înţelepciune ca treburile Bisericii să meargă bine, şi cu totul alţii sînt ispravnicii puşi să gestioneze daniile făcute Bisericii de către BNR.

(www.catavencu.ro)
• Titlul şi intertitlurile ne aparţin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe