Ministerul Economiei vrea să cumpere acţiunile deţinute de PCC la Oltchim

duminică, 13 iunie 2010

Ministerul Economiei vrea să cumpere acţiunile deţinute de PCC la Oltchim

Secretarul de stat din Ministerul Economiei, Borbely Karoly, a declarat că, în timp, există posibilitatea ca statul român să cumpere cele 12,15% acţiuni pe care grupul german PCC SE le deţine la combinatul chimic Oltchim din Râmnicu Vâlcea, dar nu este sigur dacă aceştia vor vrea să le vândă. „Noi urmărim calea dialogului, să ne înţelegem cu acţionarul minoritar PCC SE. Intenţia noastră este să menţinem Oltchim pe linia de plutire, să ajutăm compania să treacă peste această perioadă grea”, a declarat Borbely Karoly.

De asemenea, secretarul de stat estimează că Oltchim va ajunge pe profit abia anul viitor, nu în acest an, în condiţiile în care, în primul trimestru al acestui an, combinatul a avut pierderi de 52,8 milioane de lei. „Sperăm ca anul viitor Oltchim să intre pe profit şi, o dată cu acest lucru, sperăm ca atitudinea acţionarului minoritar să se schimbe, pentru că societatea va fi profitabilă”, a precizat Borbely Karoly. Grupul german PCC SE, al doilea acţionar al combinatului Oltchim din Râmnicu Vâlcea, a acuzat deseori conducerea combinatului chimic că nu elaborează o strategie realistă de dezvoltare a companiei.

La rândul său, în octombrie 2009, Ministerul Economiei susţinea că plângerile PCC la adresa conducerii Oltchim fac parte dintr-o strategie agresivă, pentru preluarea combinatului la o valoare cât mai mică. Oltchim Râmnicu Vâlcea este cea mai importantă unitate din industria petrochimică din România. De asemenea, Oltchim este cel mai mare producător de produse clorosodice din România şi singurul producător intern de policlorură de vinil (PVC), polioli, oxo-alcooli, dioctilftalat (DOF) şi anhidridă ftalică (AF).

Societatea este şi unul dintre cei mai mari jucători de pe piaţa produselor chimice din Europa Centrală şi de Est. Societatea are ca acţionar majoritar Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, care deţine 54,79% din capital. Grupul german PCC SE are o participaţie de 12,15%, iar restul acţiunilor aparţin altor acţionari.

PCC contestă în instanţă raportul de evaluare al Petrochemicals Argeş

Acţionarul minoritar al combinatului chimic Oltchim din Râmnicu Vâlcea, grupul german PCC SE, anunţă că ar putea contesta în instanţă raportul de reevaluare a diviziei de petrochimie a Arpechim, aprobat în Adunarea Generală a Acţionarilor din 4 iunie. Reprezentanţii PCC pun la îndoială corectitudinea măsurii de reevaluare a activelor Petrochemicals Argeş de la preţul de 1 euro, la care acestea au fost achiziţionate de Oltchim, la 89,5 milioane de euro. Grupul german PCC SE a cerut de asemenea Ministerului Economiei şi conducerii Oltchim să sprijine demersul PCC SE, să analizeze cu atenţie situaţia şi să amâne înregistrarea şi implementarea deciziei.

„În cazul în care răspunsurile pe care PCC SE urmează să le primească nu vor aduce clarificări de natură să răspundă acestor îngrijorări, PCC SE va contesta decizia AGA în instanţă”, au anunţat reprezentanţii PCC. Grupul german, al doilea acţionar al combinatului Oltchim din Râmnicu Vâlcea, a acuzat deseori conducerea combinatului chimic că nu elaborează o strategie realistă de dezvoltare a companiei. La rândul său, în octombrie 2009, Ministerul Economiei susţinea că plângerile PCC la adresa conducerii Oltchim fac parte dintr-o strategie agresivă pentru preluarea combinatului la o valoarea cât mai mică. (A.V.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe