Ediţie jubiliară a “Cocoşului de HurezÔÇ£, fără personalităţi de marcă

duminică, 6 iunie 2010

Ediţie jubiliară a „Cocoşului de Hurez“, fără personalităţi de marcă

Anda Vlad

Timp de trei zile, Horezu a fost în sărbătoare cu ocazia organizării a celei de-a 40-a ediţie a binecunoscutului târg al ceramicii naţionale „Cocoşul de Hurez”. Evenimentul nu a fost marcat de participarea politicienilor de la centru, dornici de băi de mulţime şi publicitate electorală gratuită, aşa cum s-a întâmplat în anii precedenţi, dar administraţia locală a politizat şi de această dată evenimentul. La Horezu s-au strâns în cele trei zile, potrivit primarului Constantin Niţu, aproape 50.000 de turişti.

Convenţia olarilor europeni

Încă din prima zi de festival, în pavilionul expoziţional s-au adunat aproximativ 60 de meşteri olari şi încă 30 de sculptori, ţesători şi alţi meşteri populari care au reuşit să impresioneze prin lucrările lor vizitatori din toate colţurile ţării şi chiar din străinătate.

Cu ocazia acestei ediţii jubiliare a Cocoşului de Hurez, primarul oraşului şi, în acelaşi timp, preşedintele Centrului de Ceramică din România, Constantin Niţu,  a primit vizita preşedinţilor omologi din Spania, Franţa şi Italia, care au semnat de comun acord convenţia care pune bazele Asociaţiei Europene a Centrelor de Ceramică.

Turiştii care au avut ocazia de a admira şi chiar de a achiziţiona produse tradiţionale româneşti au fost încântaţi pe parcursul festivalului cu muzică populară, au fost invitaţi să guste din variatele sortimente de bucate specifice zonei, ba chiar au avut ocazia să încerce celebra ţuică locală.

 „Rock the roster”

Ineditul târgului din acest an a fost iniţaiativa Asociaţiei „Lacrima Munţilor“ şi Asociaţiei „TinEcoArt Horezu“, care a organizat vineri, prima ediţie a manifestării „Rock the rooster“, cu ocazia Festivalului Ceramicii Populare Româneşti „Cocoşul de Hurez“. „Ca o îmbinare între tradiţional şi modern şi în spiritul promovării artiştilor şi a muzicii româneşti de valoare, aducem anul acesta trupe rock, având scopul declarat de a atrage tinerii să cunoască mai mult din ceramica românească de valoare”, a declarat primarul din Horezu, Constantin Niţu.

Manifestarea de la Horezu a adunat ceramişti renumiţi din 12 judeţe ale ţării, respectiv Argeş, Braşov, Gorj, Galaţi, Harghita, Hunedoara, Mureş, Maramureş, Olt, Suceava, Timiş şi Vâlcea. Ediţia din acest an va fi una cu totul specială, întrucât la aniversarea ceramicii populare româneşti vor fi prezenţi preşedinţii şi experţii tehnici ai asociaţiilor oraşelor centre de ceramică din Italia, Franţa şi Spania, care, alături de Asociaţia Localităţilor Centre de Ceramică Populară din România, cu sediul în Horezu, vor semna documentele de constituire a Asociaţiei Europene a Centrelor de Ceramică, organizaţie care îşi propune să susţină şi să reprezinte interesele localităţilor centre de ceramică din Europa. Nici în acest an nu au lipsit concertele de muzică populată susţinute de diferite formaţii artistice din judeţul Vâlcea, dar şi de interpreţi ca Angelica Stoican, din Mehedinţi şi Ion Creţean, din Craiova. 



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe