Hackerii vâlceni pot intercepta convorbirile telefonice

miercuri, 2 iunie 2010

Hackerii vâlceni pot intercepta convorbirile telefonice

        Există informaţii că printre cei care au fost monitorizati prin intermediul unor programe instalate pe telefoanele mobile in ultimul an si jumatate sunt si demnitari, magistrati, politicieni si oameni de afaceri.

Procurorii din cadrul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Alba,  Biroul Teritorial Hunedoara si Serviciul Teritorial Iasi  au declanşat o amplă acţiune vizând destructuratea unor grupari infractionale cu preocupari in realizarea de interceptări neautorizate ale  convorbirilor telefonice, discuţiilor în mediul ambiental, transmisiilor tip SMS şi transferului neautorizat de date din sisteme informatice.

Există informaţii că printre cei care au fost monitorizati prin intermediul unor programe instalate pe telefoanele mobile in ultimul an si jumatate sunt si demnitari, magistrati, politicieni si oameni de afaceri.

        La data de 2 iunie 2010 au fost efectuate 53 de percheziţii domiciliare în imobile aparţinând învinuiţilor din mun.Bucureşti – 11, Iaşi – 11 şi judeţele Ilfov- 2,  Mehedinţi -3, Cluj-4, Timiş -3, Bacău -2, Botoşani -2, Suceava-2, Argeş-2, Alba -1, Hunedoara-1, Satu Mare-1, Buzău-1, Arad-1, Sibiu-1, Galaţi-1, Neamţ-1, Ialomiţa-1, Dolj-1 şi Vâlcea-1.

        În fapt, se reţine că, învinuitul Oproiu N. a deţinut, a utilizat şi a comercializat, direct şi prin intermediul reţelei  internet, produse software destinate  interceptării ilegale a comunicaţiilor, transmisiilor de date efectuate prin intermediul terminalelor de telefonie mobilă, precum şi a discuţiilor ambientale, programul fiind compatibil cu aproape toate dispozitivele care folosesc un sistem de operare de tipul Symbian sau Windows Mobile, inclusiv cu cele tip BlackBerry sau iPhone.

        Softul  era disponibil în varianta Light şi variantele avansate Pro şi ProXRecorder.

        Varianta Light asigura transferul de pe telefonul monitorizat a informaţilor privind numerele de telefon apelate şi cele care au apelat telefonul monitorizat, durata convorbirilor efectuate, şi  transmiterea către un cont anterior configurat a conţinutului SMS-urilor primite/transmise de la telefonul ţintă.

        Varianta Pro a programului asigura în plus ascultarea comunicaţiilor ambientale iar varianta ProX asigura şi ascultarea convorbirilor telefonice purtate cu ajutorul telefonului ţintă. În prealabil, programul asigura transmiterea unui SMS de avertizare la iniţierea/primirea  unui apel telefonic.

        Aplicaţia conferă utilizatorului posibilitatea monitorizării comunicaţiilor şi discuţiilor ambientale purtate de la terminalele vizate, precum şi a transferului neautorizat de date din sisteme informatice, putând avea implicaţii grave asupra siguranţei naţionale, vieţii de familie, a mediului concurenţial şi de afaceri.

        Procurorii D.I.I.C.O.T. au identificat 50 de învinuiţi care, începând cu luna ianuarie 2009, au apelat la serviciile învinuitului Oproiu N., achiziţionând de la acesta una din variantele programului.

        Învinuiţii au instalat aplicaţiile cumpărate pe telefoane ţintă şi  au utilizat produsele software, realizând inteceptări ilegale ale convorbirilor telefonice, SMS-urilor, e-mail-urilor primite/transmise de către alte persoane. Una dintre descinderi a avut loc chiar in Rm. Valcea, unde a fost solicitat si sprijinul Biroului Teritorial Valcea. La adresa respectiva au fost identificate doua persoane: un tanar, invinuit de achizitionarea ilegala a uneia dintre variantele acestui program, pe numele caruia a fost emis mandat de perchezitie de catre Curtea de Apel Alba, iar cealalta, ca parte vatamata. Procurorii D.I.I.C.O.T. efectueaza cercetari  pentru săvârşirea de infracţiuni informatice şi infracţiuni prev. de Legea nr. 51/1991, privind siguranţa naţională a României.

        Cercetările au fost efectuate cu suportul tehnic al S.R.I. şi împreună cu ofiţeri de poliţie din cadrul I.G.P.R. – D.C.C.O ., BCCO Iaşi şi B.C.C.O. Alba.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe