Constantin Roibu: Probabil că cineva a intrat în piaţă la cumpărare

miercuri, 28 aprilie 2010

Acţiunile Oltchim au urcat cu până la 15%

Constantin Roibu: Probabil că cineva a intrat în piaţă la cumpărare

 Titlurile combinatului chimic "Oltchim" Râmnicu Vâlcea au înregistrat în data de 21 aprilie, una dintre cele mai agresive creşteri de pe Bursă, apreciindu-se cu până la 15% la mijlocul şedinţei de tranzacţionare, ca să închidă, apoi, pe plus cu 12,81%, la 0,317 lei/acţiune. Capitalizarea companiei a ajuns la 96,38 milioane de lei. 
     Evoluţia din data de 21 aprilie a acţiunilor Oltchim a coincis cu anunţul Guvernului că va fi constituită o comisie formată din reprezentanţi ai Ministerului Finanţelor, Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului şi Oltchim (OLT), care să continue negocierile cu oficialii Comisiei Europene (CE) în vederea acordării unei garanţii de stat pentru combinatul chimic.
     

„Aprecierea acţiunilor OLT a venit pe fondul ştirii că Guvernul va constitui o Comisie care să negocieze cu Bruxelles-ul acordarea de garanţii de stat pentru combinat“, consideră Andrei Petrescu, manager de portofoliu la "Prime Transaction", adăugând: ?Oltchim este, de altfel, şi una dintre companiile ieftine de la Bursa de Valori Bucureşti, dacă luăm în calcul indicatorul P/S (Price to Sales ratio) care este de 0,1 (capitalizarea companiei reprezintă doar 10% din cifra de afaceri).“
     În total, au fost tranzacţionate în şedinţa de ieri, 2,49 milioane de acţiuni OLT, la preţuri cuprinse între 0,275 lei şi 0,323 lei/titlu.
    

„Volumul tranzacţionat este mare faţă de volumele pe care le vedem pe Oltchim de obicei. Am mai întâlnit astfel de volume în martie când s-a accentuat trendul ascendent pe companiile cu indicatori buni de la BVB“, a mai spus Andrei Petrescu.
     Contactat de ziarul Bursa, Constantin Roibu, preşedintele-director general al companiei, este de părere că evoluţia acţiunilor OLT nu are legătură cu ştirea privind constituirea comisiei: „Nu cred că acesta este motivul pentru care au crescut acţiunile OLT cu 15%. Probabil că cineva a intrat în piaţă la cumpărare, am mai văzut astfel de aprecieri ale titlurilor OLT în urmă cu câteva săptămâni. Guvernul nu a făcut altceva decât să reconfirme Memorandumul din iunie anul trecut. Probabil că au vrut să întărească sprijinul acordat combinatului“.
       

    

În luna iunie 2009, Guvernul a anunţat că va finaliza procedurile de transmitere către Comisia Europeană a pre-notificării privind situaţia combinatului chimic Oltchim Râmnicu-Vâlcea, în vederea acordării unei garanţii de stat în valoare de 49 milioane euro.
    

O lună mai târziu, Guvernul a decis conversia în acţiuni a datoriilor combinatului Oltchim faţă de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului, în cuantum de 134 milioane euro, şi începerea procedurilor de garantare în proporţie de 80% a unui credit de peste 300 milioane euro al companiei. Premierul Emil Boc a precizat atunci că Executivul aşteaptă răspunsul Comisiei Europene faţă de aceste măsuri.
     "Oltchim" are un capital social de 34,3 milioane de lei, divizat în acţiuni cu valoarea nominală de 0,1 lei. Statul român controlează, prin intermediul Ministerului Economiei, 54,79% din acţiunile OLT, în timp ce PCC SE are o participaţie de 12,15%. (www.bursa.ro)
    

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe