Lehamite totală a râmnicenilor faţă de politicieni

duminică, 18 aprilie 2010

Prezenţă scăzută la vot

Lehamite totală a râmnicenilor faţă de politicieni

Duminică, 18 aprilie 2010, s-a înregistrat la Râmnicu Vâlcea cea mai slabă participare la vot din istoria electorală postdecembristă. Alegerile parţiale pentru desemnarea primarului nu au determinat  râmnicenii să se îndrepte spre secţiile de votare.

Dezinteres total încă de la primele ore ale dimineţii
Potrivit preşedintelui Biroului Electoral de Circumscripţie, judecător Mariana Vârgă, în două ore şi jumătate de la deschiderea secţiilor de votare şi-au exprimat opţiunile electorale 2.647 de persoane, respectiv 2,63 la sută din numarul cetăţenilor cu drept de vot.

Cele 97 de secţii de vot din Râmnicu Vâlcea au fost deschise la ora 7.00 şi s-au închis la ora 21.00, fiind aşteptate la urne peste 100.700 de persoane cu drept de vot.

Aproape 100 de poliţişti, 75 de jandarmi şi peste 80 de lucrători ai ISU au fost mobilizaţi, duminică, pentru a asigura buna desfăşurare a alegerilor.
Candidaţi „premium“ şi candidaţi „second hand“
Pentru funcţia de primar al municipiului Râmnicu Vâlcea şi-au depus candidatura opt persoane, între care Romeo Rădulescu (PDL), viceprimar al municipiului şi care, după arestarea lui Mircia Gutău, a preluat interimar postul de primar, Remus Grigorescu (PSD), fost prefect al judeţului Vâlcea şi Bogdan Pistol (PNL). Candidaturi nesemnificative: economistul Lucian Trandafirescu de la Partidul Ecologist Român; inginerul Valeriu Croitorescu din partea Partidului Verde;

cadrul militar în rezervă, Mihai Tăbârcă din partea Forţei Civice; Dumitru Cumpănaşu din partea Partidului Popular al Protecţiei Sociale; Nicolae Pătru desemnat de Partidul Naţional Democrat Creştin.
 Viitorul primar al oraşului va trebui să lucreze pentru următorii doi ani cu un Consiliu Local majoritar PDL. Astfel, 16 dintre consilierii locali sunt democrat-liberali, patru reprezintă PSD, iar trei - PNL, în timp ce cei doi viceprimari, Romeo Rădulescu şi Eusebiu Veţeleanu, reprezintă PDL.

Postul de primar al municipiului Râmnicu Vâlcea a rămas vacant după arestarea, în 27 ianuarie, a lui Mircia Gutău şi condamnarea acestuia de către instanţa supremă, printr-o decizie definitivă, la trei ani şi jumătate de închisoare cu executare în dosarul "Mită la primărie". Prefectul Petre Ungureanu a emis, în 17 februarie, un ordin prin care se constata vacantarea funcţiei de primar al municipiului Râmnicu Vâlcea începând cu 27 ianuarie.
La cele două secţii de votare organizate la Şcoala Generală Take Ionescu râmnicenii la orele amiezii erau încă aşteptaţi. „Până la 9.30 nu au venit decât 35 de persoane dintr-un număr de 1400 de oameni înscrişi pe liste. Este o prezenţă extrem de slabă. Nu cred că a fost vreodată aşa de mică prezenţa, mai ales că sunt nişte alegeri importante", se plânge unul dintre preşedinţii secţiei de votare.

La fel şi la secţia vecină, unde, din cei 1700 de oameni înscrişi pe liste, doar doar 51 s-au prezentat să îşi aleagă primarul. În Râmnicu Vâlcea sunt organizate 87 de secţii, în care oamenii îşi pot exprima opţiunea pentru cei opt candidaţi înscrişi în cursa pentru fotoliul de primar. Alegerile sunt parţiale şi este posibil ca doi dintre candidaţi să intre în al doilea tur de scrutin ce s-ar putea ţine pe 25 aprilie.

Viitorul primar al municipiului va avea la dispoziţie un mandat de doar doi ani, până la alegerile din 2012.

• Până la ora 13.00 doar 13.687 de râmniceni au ieşit la vot  din cei 100.700 înscrişi pe listele electorale. Potrivit datelor BEC, prezenţa este de 13.58%, iar până la ora 21.00, când se vor închide urnele participarea la acest tur de scrutin nu ar depăşi 30%. "Este mult sub aşteptări. La ultimele alegeri pentru primar, până la această oră aveam o prezenţă de aproape 20%. Dacă o să continuăm aşa o să avem cele mai slabe rezultate din ultimii ani în ceea ce priveşte participarea la alegeri", afirmă Adrian Buşu, reprezentantul BEC.

• În arestul  Inspectoratului de Poliţie Judeţean Vâlcea se aflau în ziua alegerilor încarcerate şase persoane arestate preventiv, care au drepturi electorale. Acestea nu şi-au manifestat dorinţa de a vota.

                                   
                                                                                                                                                           

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe