Gloria şi ascensiunea Clubului Sportiv “OLTCHIM”

miercuri, 7 aprilie 2010

• Preşedintele Ioan Gavrilescu prezintă

Gloria şi ascensiunea Clubului Sportiv „OLTCHIM”

• Domnule ing. Ioan Gavrilescu, cum a luat fiinţă Clubul Sportiv Oltchim?
Clubul Sportiv Oltchim Râmnicu Vâlcea are o istorie de 37 de ani. La început, această asociaţie sportivă a fost înfiinţată sub egida Comitetului Sindicatului din fostul Combinat Chimic. Asociaţia avea 6 secţii de performanţă: fotbal, lupte, handbal, volei, şah şi tenis de câmp. În această perioadă, adică anii 1973-1979, un accent deosebit se punea îndeosebi pe sportul de masă.

La toate cele 6 discipline enumerate s-au organizat campionate interne dotate cu Cupa Chimistul la care participau oamenii muncii din numeroasele secţii de producţie si secţii auxiliare din combinat. Exista la nivelul combinatului o emulaţie deosebită şi o întrecere sportivă corectă care bineînţeles era utilă şi pentru formarea oamenilor în procesul de producţie. Ca performanţă, în perioada respectivă, putem enumera, formarea unei echipe de fotbal ce activa în Divizia C cu rezultate bune, precum şi echipa de lupte greco-romane în campionatul României, ce se afla în fruntea clasamentului situându-se ani de zile pe locuri fruntaşe.

După 1979 Asociaţia Sportivă Chimistul a propus, cu acordul conducerii combinatului, să formeze o echipă competitivă la unul din jocurile sportive, fie băieţi sau fete, întrucât în anul 1980 urma ca Sala Sporturilor să fie dată în folosinţă. La propunerea mea, după 1978 când am devenit preşedintele acestei asociaţii sportive, conducerea combinatului împreună cu conducerea sindicatului au fost de acord să începem formarea şi construcţia unei echipe de handbal feminin.

Am ales handbalul feminin din două motive: în primul rând nu exista handbal feminin decât la cluburile Dinamo şi Steaua, iar al doilea motiv consta în faptul că handbalul este un sport care reclamă două porţi ca şi fotbalul. Ştim cu toţii că marea plăcere şi satisfacţia supremă pentru spectatori o dă înscrierea unui gol. Dacă la fotbal putem merge la un meci care se poate termina cu un scor de zero la zero, şi spectatorul nu are pe parcursul său această satisfacţie care o dă înscrierea unui gol, la handbal chiar dacă este un meci mai slab, să spun aşa, tot vede în jur de 30 de goluri.

Satisfacţia supremă a spectacolului este atunci când mingea intră în poartă! Plecând de la aceste considerente pe care le-am analizat destul de atent ne-am dat seama că am putea să formăm în cadrul Asociaţiei Sportive Chimistul o echipă care în câţiva ani să devină o echipă competitivă”.

• În ce conjunctură şi când a fost înfiinţată secţia de handbal a clubului sportiv?
„În anul 1979 ne-am apucat de treabă, iar primul preşedinte al secţiei de handbal a fost maistrul Nistor Marin de la secţia Mecanică şi împreună cu antrenorul Ceauşescu Dan, profesor la Liceul Lahovari, am început construcţia acestei echipe reuşind ca după un an de zile, în mai 1980, să pătrundem în handbalul de performanţă prin promovarea echipei în a doua ligă valorică a handbalului feminin românesc.

În anul următor am terminat pe locul 7 în grupa noastră - grupa Vest. Iar după un an, cu sprijinul unui om deosebit din punct de vedere al sportului şi nu numai, mă refer la fostul prim-secretar Teodor Coman, s-a reuşit promovarea echipei pe prima scenă a hanbalului din România. Am adus la cârma echipei pe antrenorul emerit Constantin Popescu şi am reuşit această performanţă în iunie 1982. La prima participare în prima ligă valorică de handbal feminin a României, echipa Oltchim a avut o comportare excelentă pentru că s-a clasat pe locul 2.

În urma acestei performanţe - obţinerea titlului de vicecampioană naţională – am putut să participăm în sezonul următor într-o competiţie Europeană la Cupa Federaţiei Internaţionale de Hanbal. Acolo am avut o comportare mai mult decât meritorie, pentru că am reuşit să câştigăm prima cupă europeană în data de 31 martie 1984. La 8 zile de la acest succes, am disputat la Cluj şi finala Cupei României la handbal feminin în compania echipei Rulmentul Braşov pe care am învins-o, reuşind astfel să cucerim şi al doilea trofeu important pentru clubul nostru”.

• Când a câştigat prima dată campionatul de handbal CS Oltchim?
„După cinci ani, în 1989, am devenit pentru prima oară campionii României având la conducere doi antrenori noi: Ioan Gherhard şi Gheorghe Ionescu. Tot în acelaşi an am recâştigat Cupa Federaţiei Internaţionale de Handbal. Până în anul 2001 am reuşit să câştigăm titlul de campioni ai României de 11 ori. În anul 2002, sub conducerea Marianei Târcă, am ajuns în finala Cupei Cupelor.

În perioada 2003-2006 a fost o stagnare a performanţelor noastre datorată şi de recesiunea economică pentru că a trebuit să transferăm, adică să dăm drumul, la zece jucătoare deoarece nu mai aveam posibilitatea să le satisfacem pretenţiile pecuniare. Dar totuşi am reuşit şi în această conjunctură să facem performanţă pentru că am promovat jucătoare din propria pepinieră a clubului. Astfel, în 2006 a început o nouă perioadă a echipei, una de înaltă performanţă, unde la Campionatul Mondial din decembrie 2005, naţionala de hanbal feminin a României a devenit vicecampioană mondială.

Mai trebuie avut în vedere că o parte dintre jucătoarele echipei naţionale activau în străinătate iar noi am reuşit în urma unor tratative să le aducem la Râmnicu Vâlcea. Astfel, şase jucătoare valoroase la care s-au mai adăugat încă patru jucătoare transferate de la echipe de handbal din Zalău, împreună cu antrenorul acesteia, profesorul Gheorghe Tadici activau de acum la noi. În sezonul 2006-2007 echipa a avut o comportare foarte bună şi a redevenit campioana României şi a reînnodat astfel şirul acesta de campioană, pe care îl câştigase în 2002.

În acelaşi timp în 2007 am câştigat şi Cupa Cupelor, apoi la doar câteva luni, în septembrie 2007, am câştigat pentru a doua oară în istoria clubului trofeul campionilor - Supercupa Europei. În sezonul următor, 2007-2008, pentru că am redevenit campionii României ne-am recâştigat locul de participare în Liga Campionilor, unde am reuşit să depăşim faza grupelor. În anii 2008 şi 2009, după venirea lui Radu Voina la comanda echipei, Oltchim s-a clasat pe poziţia a doua în grupele principale obţinând dreptul de a participa în etapa următoare în semifinala ligii campionilor unde, de altfel, am fost nevoiţi să ne oprim”.

• Care este situaţia din prezent de la CS Oltchim şi care sunt perspectivele şi performanţele sportive pe care le aveţi în vedere în viitorul apropiat?

„În acest sezon, echipa Oltchim repetă performanţa de anul trecut în sensul că a reuşit să se califice din nou în semifinalele competiţiei cu o mică deosebire. Dacă anul trecut am reuşit aceeaşi performanţă, adică poziţia a doua din grupa principală, anul acesta am reuşit să fim pe poziţia întâi a grupei principale. Acesta este un lucru important, pentru că locul întâi în grupă ne asigură dreptul să jucăm acasă a doua manşă a semifinalei.

Echipa Oltchim a reconfirmat valoarea, pentru că ea reprezintă o echipă foarte cunoscută pe plan naţional şi european. Într-un clasament neoficial al Federaţiei Europene de Hanbal, Oltchim ocupă locul 1 în ceea ce priveşte longevitatea, pentru că a activat neîntrerupt în cupele europene timp de 27 ani.

Pe plan naţional, suntem în pragul de a obţine cel de-al 16-lea titlu de campioană, şi iarăşi un lucru remarcabil este că Oltchim furnizează 75% din componentele echipei naţionale a României care participă la numeroase competiţii din campionatele europene, mondiale şi olimpiade. Închei prin a face referire la cei 700 de abonaţi ai Sălii Sporturilor Traian. Dintre aceştia, toţi cei care vor dori să vadă în direct jocurile echipei li se vor asigura locuri şi la Sala Polivalentă din Bucureşti”. (Octavian Avram)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe