Comuna Malaia trebuie să se descurce în acest an cu... 100 milioane lei vechi

duminică, 28 martie 2010

• O perioadă grea pentru primarul Sergiu Bogdan

Comuna Malaia trebuie să se descurce în acest an cu... 100 milioane lei vechi

Consiliul Judeţean Vâlcea, la propunerea Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Vâlcea, a repartizat Primăriei Malaia suma de 7,4 miliarde lei vechi sub formă de sume defalcate din TVA pentru finanţarea cheltuielilor descentralizate la nivelul comunelor, oraşelor şi municipiilor din judeţul Vâlcea pe anul 2010, aprobate prin Legea bugetului de stat nr. 11/2010. De asemenea, Primăria Malaia a mai primit 100 milioane lei vechi sub forma sumelor defalcate din TVA şi a cotelor defalcate din impozitul pe venit pentru echilibrarea bugetelor locale pe anul 2010.

Bugetul local nu trece de 100 de milioane de lei vechi, bani cu care primarul nu ştie cum va face faţă tuturor cheltuielilor, având în vedere şi datoriile acumulate în 2009. Mai mult, Primăria Malaia are de achitat lunar un credit bancar de 160 de milioane de lei; mai precis, două miliarde de lei anual. „Împrumutul bancar a fost realizat în 2007 pentru refacerea instalaţiei de apă din satul Malaia.

Pe atunci, însă, bugetul primăriei era de 8 miliarde de lei vechi. Oricum, consider că a fost o prostie să apelăm la un credit, în condiţiile în care puteam obţine fonduri şi prin alte mijloace, respectiv pe proiecte cu finanţare europeană. Acum, tot ce sper este să pot face faţă lunar creditului bancar, al cărui termen final e în 2014, în caz contrar riscând să ne fie blocate conturile”, a declarat primarul Sergiu Bogdan. Făcând un calcul, administraţia comunei consideră că s-ar putea strânge cam trei miliarde de lei din taxe şi impozite, două se vor duce la bancă, urmând ca tot ce e legat de încălzirea şcolilor şi a instituţiilor, plata salariaţilor, a profesorilor, acordarea ajutoarelor sociale şi a indemnizaţiilor persoanelor cu handicap să se facă dintr-un miliard de lei.

Anul trecut, chiar dacă Guvernul şi Consiliul Judeţean Vâlcea au alocat puţine fonduri, primarul Sergiu Bogdan a reuşit să găsescă bani pentru demararea unor proiecte de mai mică anvergură. „S-a lucrat la podul de la Ciunget, am realizat studiul de fezabilitate pentru alimentarea cu apă a satelor Ciunget şi Sălişte, am asfaltat unele porţiuni de drum din Malaia, am demarat lucrările de extindere a alimentării cu apă în cătunul Izvor, şi am extins reţeaua de energie electrică. Din păcate, Guvernul nu a alocat banii pentru construcţia bazei sportive, aşa cum s-a angajat prin Ordonanţa 7. De asemenea, am avut probleme la proiectul integrat cu finanţare europeană de 2,5 milioane euro, unde o firmă a contestat licitaţia, fapt ce va amâna începerea lucrării”, ne-a mai declarat primarul din Malaia. (P.C)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe