Şomajul, în creştere

duminică, 14 martie 2010

Şomajul, în creştere


Nivelul şomajului a ajuns la Vâlcea la 8,8% şi este în continuă creştere. Rata şomajului a crescut cu 0,4 puncte procentuale la Vâlcea.
Şomeri mai mulţi, locuri de muncă puţine

„Avem 15.603 şomeri la această dată în judeţ, dintre care 11.201 sunt indemnizaţi. Numărul de femei fără un loc de muncă este 6.724. Martie este luna în care se înregistrează un reviriment al pieţei de muncă, dar vremea nefavorabilă care continuă este un impediment pentru sectorul construcţiilor”, spune Rozin Ceauşescu. La începutul lui 2010, salariul mediu net a scăzut cu 3,5%, iar cele mai afectate au fost persoanele care lucrează în silvicultură, exploatare forestieră şi pescuit. În primele luni ale acestui an, lefurile persoanelor care lucrează în silvicultură, exploatare forestieră şi pescuit s-au micşorat cu 34%.

Cei mai puţin afectaţi de efectele crizei au fost lucrătorii din domeniul producţiei cinematografice, video şi TV, industria metalurgică şi cei care-şi desfăşoară activitatea în captarea, tratarea şi distribuirea apei. Salariile acestora au înregistrat totuşi scăderi cuprinse între 12 şi 16%. „Am înregistrat un salariu mediu nominal brut de 1.957 de lei la sfârşitul lui ianuarie, cu 2,8% mai puţin faţă de luna precedentă. Şi în cazul câştigului salarial mediu nominal net s-a înregistrat o scădere de 3,5%, cu 51 de lei mai puţin, acesta fiind de 1.426 de lei în ianuarie”, a declarat Cosmin Ghiţă, directorul Direcţiei Judeţene de Statistică  Vâlcea. Au existat şi cazuri în care vâlcenii au câştigat relativ bine pentru această perioadă de recesiune. În ianuarie 2010 s-a câştigat mai bine doar în domeniul asigurărilor, învăţământ şi sănătate, conform rezultatelor statistice.

Bursă fără rezultate

La sfârşitul săptămânii trecute, 700 de vâlceni, aflaţi în căutarea unui job, au participat la bursa locurilor de muncă în domeniul textil. Dintre cele 128 de posturi scoase la concurs, doar trei au fost ocupate însă pe loc, în condiţiile în care reprezentanţii Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă Vâlcea susţin că domeniul textilelor are cel mai mult de suferit din pricina lipsei forţei de muncă. Mulţi dintre vâlcenii care au vrut să se angajeze pe un post de cusător, croitor, confecţioner – asamblor sau tehnician s-au întors acasă cu buza umflată, nemulţumiţi de oferta celor 10 angajatori participanţi. Doar trei persoane au fost angajate pe loc, iar alţi 65 de vâlceni au fost selectaţi pentru un interviu.

În aprilie, vâlcenii care nu şi-au găsit un loc de muncă sunt aşteptaţi la o nouă bursă a locurilor de muncă. În acest moment, 2.200 de vâlceni sunt în şomaj tehnic, iar firmele care trimit oameni în şomaj sunt din sectoarele construcţiilor, turismului, panificaţiei şi comerţului. „Nu cred că rata şomajului va mai creşte în lunile următoare. Au început angajările de primăvară, mai ales în domeniul construcţiilor. Firmele care şi-au trimis în şomaj angajaţii pe timp de iarnă au început să îi cheme înapoi. În curând o să se dea drumul şi la angajările în turism", a declarat Tudor Ştefoane, director adjunct al AJOFM Vâlcea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe