|miercuri, iunie 20, 2018
  • Follow Us!

73 de persoane infectate cu HIV la Vâlcea 

73 de persoane infectate cu HIV la Vâlcea

Numărul persoanelor infectate cu virusul HIV în judeţul Vâlcea este în scădere. Directorul coordonatorul al Direcţiei de Sănătate Publică Vâlcea, Luminiţa Apostolescu spune că în prezent sunt 73 de persoane purtătoare ale virusului imunodeficienţei dobândite la Vâlcea. „Aceste persoane se află sub monitorizarea Direcţiei de Sănătate Publică, printre ele fiind un singur minor. Pentru aceştia există în derulare proiecte de consiliere şi de terapie.

Aceste persoane necesită o consiliere de la cea nutriţională, igienă, stil de viaţă, până la conştientizarea faptului că existenţa în organism a acestui virus nu duce neapărat la moarte”, a afirmat Luminiţa Apostolescu. Potrivit directorului DSP Vâlcea, o problemă specifică acestor bolnavi este cea legată de „un sentiment de revoltă sau tentaţia răzbunării”. „În primele faze, când pacientul află că este purtător al acestui virus, are în el tendinţa de face rău celorlalţi, pe care inconştient îi învinuieşte de suferinţa sa, şi mă refer aici la sexul neprotejat şi la alte modalităţi de a răspândi virusul.

Aici este importantă consilierea psihologică”, a subliniat directorul DSP. Potrivit Luminiţei Apostolescu, în cea mai mare parte a cazurilor de infectare cu HIV cauzele sunt procedurile medicale necorespunzătoare. DSP Vâlcea are programe de prevenţie a bolilor cu transmitere sexuală, în parteneriat cu fundaţia World Vision. În cadrul grupului de lucru mixt pentru romi se fac controale periodice pentru depistarea unor boli cu transmitere sexuală.

Leave a Response