2200 de vâlceni, în şomaj tehnic

miercuri, 10 martie 2010

Efectele crizei economice:

2200 de vâlceni, în şomaj tehnic

Anda Vlad

Piaţa locurilor de muncă este în continuare în cădere liberă. Peste 2200 de vâlceni sunt în prezent în şomaj tehnic. Avantajele angajatorilor sunt acelea că nu mai plătesc contribuţii la stat în perioada acordării şomajului tehnic. În luna februarie, la Inspectoratul Teritorial de Muncă Vâlcea au fost înregistrare 29 de declaraţii ale unor angajatori care au dat o parte din personal în şomaj tehnic din motive economice, tehnologice sau organizatorice.

Şomajul tehnic, soluţie de avarie

Aceştia trebuie să suspende contractele de muncă ale salariaţilor şi sunt scutiţi de la plata asigurărilor sociale de stat. La rândul lor, salariaţii sunt scutiţi de plata contribuţiilor sociale. Majoritatea firmelor ale căror angajaţi sunt în şomaj tehnic sunt din sectorul construcţiilor şi turismului, dar pe listă este şi o societate din subordinea Consiliului Judeţean Vâlcea, din sectorul morărit-panificaţie, industria lemnului şi firme de pe platforma chimică.

Piaţa locurilor de muncă din România şi-a continuat trendul descendent în ultimele luni. Ultimul trimestru al anului 2009 adusese o scădere de 0,3 puncte procentuale a pieţei locurilor de muncă, faţă de trimestrul precedent. Cea mai mare cerere de forţă de muncă s-a înregistrat în sănătate şi asistenţa socială (1,48%), administraţia publică (1,09%) şi în activităţile de intermedieri financiare şi asigurări (0,95%). Cea mai mică cerere de forţă de muncă s-a înregistrat în industria extractivă, hoteluri, restaurante şi în activităţile şi tranzacţiile imobiliare.

Controale periodice de la ITM

La începutul acestui an, Guvernul a adoptat o nouă ordonanţă de urgenţă care prevede că, începând cu luna februarie 2010, dar nu mai târziu de 31 decembrie 2010, în perioada suspendării contractului individual de muncă din iniţiativa angajatorului, în cazul întreruperii temporare a activităţii, fără încetarea raportului de muncă pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare, salariaţii ale căror contracte sunt astfel suspendate şi care beneficiază de indemnizaţia de minimum 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat, precum şi angajatorii, pentru salariaţii respectivi, sunt scutiţi de plata contribuţiilor de asigurări sociale datorate potrivit legii.

„Angajatorii, care vor beneficia de protecţie socială conform acestei ordonanţe de urgenţă, vor fi controlaţi periodic de Inspecţia Muncii şi Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, prin instituţiile lor teritoriale subordonate. Considerăm că adoptarea acestui act normativ este benefică, întrucât măsurile de protecţie socială preconizate sunt adresate unui grup-ţintă format din persoanele cele mai afectate de consecinţele imediate ale crizei economice care sunt supuse riscului de a-şi pierde locul de muncă", a precizat Ionela Bîcă, director coordonator al Inspectoratului Teritorial de Muncă Vâlcea.

Guvernul a adoptat recent şi o Ordonanţă de Urgenţă conform căreia angajatorii care, în cursul anului 2010, încadrează în muncă şomeri, pentru o perioadă de cel puţin un an, beneficiază de scutirea de la plata contribuţiilor de asigurări sociale aferente şomerilor încadraţi pentru o perioadă de şase luni. Ordonanţa prevede acordarea unor facilităţi firmelor care angajează şomeri înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă de minimum 3 luni.

Transformaţi în căpşunari

În lipsă de altă alternativă, aproape 100 de vâlceni vor pleca în perioada următoare în Spania şi Danemarca. 43 de vâlcence pleacă în Spania, firmele angajatoare preferând mai ales femei pentru această muncă. În acest sens, la bursa locurilor de muncă de la Alba, unde a participat şi Agenţia de Ocupare a Forţei de Muncă Vâlcea au fost selectate de angajatorii spanioli pentru cele 1000 de locuri de muncă vacante 47 de persoane din Vâlcea. Potrivit conducerii AJOFM Vâlcea, sunt foarte multe persoane care nu au un loc de muncă stabil şi care aleg să meargă la cules de căpşuni sau mazăre în Spania sau Danemarca.

Pentru o oră la cules de căpşuni sau mazăre, ei pot primi între 10 şi 14 euro pe oră. Zilele trecute, senatorul PD-L Vâlcea, Dorel Jurcan, i-a adresat două întrebări ministrului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, Mihai Şeitan, în legătură cu forţa de muncă din Vâlcea. Prima dintre ele se referă la numărul muncitorilor fără forme legale din judeţul Vâlcea, care a crescut cu 17% în anul 2009. „Pentru a supravieţui în contextul economic actual, foarte multe firme au crescut rata evaziunii fiscale. Numărul angajaţilor «la negru» a crescut în anul 2009 cu până la 17 % faţă de 2008.

Potrivit datelor ITM Vâlcea în anul 2009 au fost identificaţi 274 de angajatori care au primit la muncă, persoane fără întocmirea contractului individual de muncă, fiind depistate în această situaţie 695 de persoane. Cele mai multe cazuri de activitate fără forme legale sunt în domeniul construcţiilor. Şi în luna ianuarie a acestui an au fost identificate 25 de persoane primite la muncă fără forme legale, faţă de 19 persoane cât au fost înregistrate în urma controalelor din luna ianuarie a anului trecut. Ce măsuri intenţionează să ia ministerul pe care îl conduceţi, în vederea soluţionării acestor probleme, ţinând cont că evaziunea fiscală, în prezent, se datorează în proporţie de  aproape 50%  muncii fără forme legale?", se întreabă senatorul Dorel Jurcan.

Cea de-a doua întrebare a parlamentarului face referire la alocările anuale de la bugetul consolidat al statului către bugetul asigurărilor de stat. „Este ştiut faptul că din 1990 şi până în prezent, bugetul asigurărilor sociale de stat nu a fost sustenabil. Din documentele prezentate rezultă că, prin aprobarea Legii privind sistemul unitar de pensii publice în România, începând cu 2014, această problemă a sustenabilităţii va fi rezolvată. Care au fost alocările anuale din 1990 şi până în prezent de la bugetul consolidat al statului către bugetul asigurărilor de stat în vederea susţinerii sistemului public de pensii?", l-a mai întrebat Jurcan pe ministrul muncii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe