Uzinele Sodice Govora rămân cu datorii la stat

duminică, 7 martie 2010

• Chiar şi cu sprijin financiar din partea acţionarului Ciech,

Uzinele Sodice Govora rămân cu datorii la stat

La sfârsitul lunii ianuarie 2010, Directia Generala a Finantelor Publice Vâlcea a comunicat lista actualizata a firmelor mari care aveau datorii catre bugetul consolidat al statului, la data de 31 decembrie 2009. Printre societatile mari, figura si SC Uzinele Sodice Govora – Ciech Chemical Group SA, cu o datorie totala de circa 3,7 milioane de lei (peste 900.000 de euro). La bugetul de stat, USG-CCG avea obligatii de 3,41 milioane de lei, în timp ce restul sumei reprezentau obligatii restante la bugetele asigurarilor sociale de stat, de somaj si de sanatate.

La 31 decembrie 2008, USG-CCG înregistra datorii totale de 490 milioane lei, ceea ce înseamna peste 120 de milioane de euro. În anul 2008, SC Uzinele Sodice Govora - Ciech Chemical Group SA a realizat o cifra de afaceri de circa 191 milioane de lei, cu 48,3% mai mare fata de cifra de afaceri realizata în anul 2007. Conform unor estimari realizate zilele trecute de conducerea executiva a SC Uzinele Sodice Govora – Ciech Chemical Group SA, nivelul de productivitate din Polonia al companiei Ciech (actionar majoritar la USG) poate fi atins si la fabrica din Vâlcea în circa doi ani, dar sunt necesare restructurari care cumuleaza circa 20% din personalul actual.

Restructurarile au ca scop reducerea costurilor, cheltuielile cu personalul având o pondere de 16% din total. SC Uzinele Sodice Govora – Ciech Chemical Group SA au si o productivitate mult sub cea de la restul companiilor din grup. Daca unitatea de productie din Germania are o productivitate de 1.500 de tone pe angajat, fiind cea mai eficienta din grup, iar unitatile din Polonia au o productivitate de 780 de tone per angajat, la Govora aceasta este la un nivel de 240 de tone.


În urma cu exact un an, SC Uzinele Sodice Govora – Ciech Chemical Group SA a achitat rata în valoare de 8,57 milioane de lei din conventia de cesiune de creanta prin care CET Govora a predat creanta asupra USG-CCG catre firma Ciech în suma de 61,7 milioane lei, suma esalonata pe o perioada de 9 ani, cu un an perioada de gratie. În luna martie 2009, societatea a primit o notificare din partea CitiBank Europe PLC Sibiu Agency, prin care aceasta solicita rambursarea integrala a împrumutului datorat, în valoare de 13 milioane de euro, acordat prin contractul nr. 1321/CB/23 martie 2007.

În urma acestei notificari, SC Uzinele Sodice Govora – Ciech Chemical Group SA a rambursat 10 milioane de euro la data de 24 martie 2009, ca urmare a încheierii unui nou contract de împrumut de catre societate cu Bank Handldwy W Warszawie SA, având drept scop rambursarea partiala a creditului catre CitiBank Europe PLC Dublin. Pentru diferenta de 3 milioane de euro, societatea a încheiat un act aditional la contractul de credit cu CitiBank Europe PLC Dublin, prin care maturitatea a fost prelungita pâna la data de 30 iunie 2009.

Pentru 2010, compania estimeaza un profit usor, pentru ca în anii urmatori sa functioneze cu un profit de 15% din venituri. Pentru acest an, la SC Uzinele Sodice Govora – Ciech Chemical Group SA, se estimeaza un avans al veniturilor de 50%, ca urmare a investitiilor derulate. Grupul polonez Ciech a platit, la sfârsitul anului 2006, circa 9,3 milioane de euro pentru preluarea unui pachet de circa 90% din actiunile USG-CCG de la CET Govora si de la fratii Cristescu, angajându-se ca va realiza investitii de 26 de milioane de euro în urmatorii trei ani de la preluare. Bugetul de investitii va fi depasit ca urmare a lucrarilor de modernizare suplimentare necesare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe