23 de microbuze şcolare lipsă la Vâlcea

duminică, 7 martie 2010

23 de microbuze şcolare lipsă la Vâlcea

Peste 60 de unităţi şcolare din judeţ urmează să fie comasate, dar nu există mijloace de transport pentru ca elevii să ajungă la şcolile rămase în schemă.

Maşini redistribuite

Inspectorul şcolar general de la Vâlcea, Gabriela Ene spune că transportul elevilor este o problemă greu de rezolvat. „Sper să ne descurcăm şi să nu existe probleme cu deplasarea elevilor la şcoală. Chiar dacă există localităţi care au şi câte două microbuze şcolare, legal nu putem face nimic să ajutăm localităţile fără microbuze, prin transferul unuia. Am vorbit şi la minister, dar se pare că nu se poate face nimic, deoarece microbuzele au fost repartizate prin ordin de ministru. Numai bunăvoinţa primarilor din localităţile cu două microbuze poate face diferenţa.

După cum ştiţi, Pesceana a dat un microbuz pentru Costeşti, cel de la Şcoala «Take Ionescu» s-a dus spre Vlădeşti, iar cel de la Inspectoratul Şcolar s-a dus la Creţeni. Dacă am sta să analizăm după numărul de cereri înaintate pentru microbuze şcolare, până în prezent au fost înregistrate peste 20”. În ceea ce priveşte problema comasării, inspectorul şcolar general adjunct Ion Gava a spus că deplasările în teritoriu au fost pe cât de lungi, pe atât de grele. Problemele apărute au fost rezolvate.

Reducere masivă de personal

Problema reducerii a peste 250 de posturi din învăţământ se va rezolva în judeţul Vâlcea, dar singura soluţie sugerată momentan de conducerea Inspectoratului este ca primarii care dispun de două microbuze să fie de acord să doneze unul comunităţilor care nu au mijloc de transport al elevilor, lucru care nu se va întâmpla însă. „Sunt multe localităţi care se confruntă cu asemenea probleme. Este şi cazul Şcolii Sălătrucel, unde în timpul iernii este foarte greu de ajuns, iar copiii chiar ar avea nevoie de microbuze, dar nu ne putem băga, nu putem interveni.

Aşteptăm o hotărâre a Guvernului, prin care să ni se acorde acest drept, până atunci suntem cu mâinile legate”, a mai declarat Gabriela Ene. Au existat totuşi situaţii în care microbuzele arondate anumitor şcoli au fost cedate altor unităţi, care aveau nevoie. Este cazul şcolilor din Peşceana, Râmnicu Vâlcea – „Take Ionescu” şi de Inspectoratul Şcolar Judeţean Vâlcea, care au dat microbuzele şcolilor de la Costeşti, Vlădeşti şi Creţeni. Conform OUG 114/2009, aproximativ 15.000 de angajaţi din învăţământ vor fi disponibilizaţi începând cu 1 septembrie 2010. Conform Inspectorului general Gabriela Ene, la nivelul judeţului, 253 de cadre didactice din judeţ vor fi disponibilizate. În prezent, în judeţul Vâlcea sunt 6174 de profesori. (A.V.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe