Deputatul Samoil Vîlcu a prezentat cele 10 priorităţi ale actului de guvernare

miercuri, 3 martie 2010

Deputatul Samoil Vîlcu a prezentat cele 10 priorităţi ale actului de guvernare

La începutul acestei săptămâni, deputatul Samoil Vîlcu (PD-L) a făcut, în cadrul unei conferinţe de presă, o sinteză a priorităţilor actului de guvernare, priorităţi care au fost prezentate de premierul Emil Boc în cadrul unei videoconferinţe cu prefecţii. Astfel, potrivit parlamentarului vâlcean, „actualul Guvern are în vedere zece priorităţi. În curând va apărea, în Monitorul Oficial, Ordonanţa de Urgenţă pentru sprijinirea firmelor care angajează şomeri.

Ce înseamnă aceasta? Că aceste firme care vor angaja persoane care nu au un loc de muncă - sunt în evidenţa agenţiilor de şomaj de peste trei luni de zile - aceste firme vor beneficia timp de şase luni de zile de scutirea plăţii contribuţiilor de asigurări sociale. Prin contribuţii de asigurări sociale, în sensul Ordonanţei, se înţeleg: contribuţii de asigurări sociale, contribuţii de asigurări pentru şomaj, contribuţii de asigurări pentru accidente de muncă şi boli profesionale, contribuţii pentru asigurări sociale de sănătate, inclusiv contribuţii pentru concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate, datorate, potrivit legii, de angajator.

De asemenea, ordonanţa are şi câteva mecanisme prin care se evită hazardul moral, adică cineva să concedieze mâine, pentru a angaja poimâine pe cineva, cu alte cuvinte, Ordonanţa are câteva asemenea mecanisme prevăzute. În al doilea rând, avem Ordonanţa de urgenţă pentru sprijinirea autorităţilor locale care aduc bani europeni în România. Aceste autorităţi locale, care au programe europene şi aduc bani în România dar nu au partea lor de cofinanţare asigurată, beneficiază de instrumentul garanţiilor guvernamentale.

Sunt două condiţii care trebuie îndeplinite. În primul rând, să existe un contract de finanţare al primăriei, cu o autoritate de management, pentru proiectul pentru care se solicită sprijin. Iar în al doilea rând, proiectele să fie promovate într-unul din următoarele domenii: infrastructură rutieră, infrastructură de energie, infrastructură de alimentare cu apă, canalizare şi tratare a apelor uzate, infrastructură pentru managementul deşeurilor, infrastructură destinată educaţiei şi cercetării dezvoltării, infrastructura tehnologică de cercetare şi dezvoltare ştiinţifică, infrastructura din domeniul sănătăţii şi infrastructura din domeniul asistenţei sociale”.

Facilităţi pentru tineri şi pentru firmele mici

„Recent, Guvernul a luat decizia ca locuinţele ANL să fie vândute tinerilor. S-a redus termenul, de la 3 ani, la un an de zile, ca şi contract de închiriere, şi pot fi vândute şi în cadrul programului «Prima Casă». Asta ce înseamnă? 22.000 de locuinţe pot fi vândute tinerilor. Alte 22.000 de locuinţe, imediat, vor putea fi construite de către stat, prin Ministerul Dezvoltării. În al nouălea rând, ştiţi bine că este încă în vigoare măsura care vizează cota redusă de TVA de 5% pentru achiziţia de locuinţe care sunt până la o anumită suprafaţă.

Este în vigoare, în continuare, o asemenea măsură, tot pentru a sprijini un domeniu important al economiei, precum cel al construcţiilor. Aş face o menţiune expresă la o măsură luată recent, la sfârşitul acestei săptămâni, de ministrul Finanţelor, o măsură, din nou, benefică mediului de afaceri, pentru a putea fi sprijiniţi cu resurse financiare şi să poată rezolva mai repede problemelor pe care le au. E vorba de rambursarea automată de TVA pentru firme care au deconturi între 5000 şi 10.000 lei.

Dacă, până acum, pentru aceste firme se depuneau documentele, se făcea controlul şi numai după aceea se rambursa TVA-ul, acum li se rambursează automat TVA-ul, urmând ca ulterior să se facă controlul fiscal, în funcţie de gradul de risc. Este o măsură extrem de benefică pentru mediul de afaceri, astfel încât să aibă cash-flow, să aibă banii necesari pentru a dezvolta activităţi economice. O măsură similară a fost aprobată de ministrul Finanţelor şi pentru cei care fac export peste o anumită valoare şi care, din nou, vor beneficia de rambursare automată de TVA”. (P.C.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe