S-au spălat prea uşor pe mâini...

duminică, 7 februarie 2010

S-au spălat prea uşor pe mâini...

Tiberiu Pîrnău

Cred că nu există dubii că Mircia Gutău a fost şi este o personalitate a judeţului Vâlcea. Nu vreau să exagerez cu nimic. În faţa propriei conştiinţe sunt, însă, capabil să discern cu luciditate şi să recunosc acest adevăr. Nu sunt un contestatar al primarului Gutău, dar nici un fan al acestuia până la moarte. Nu mi-am făcut un idol din primar. Gutău este un om care a muncit în acest oraş, s-a zbatut pentru binele acestui oraş, pe care l-a modernizat, i-a dat, prin proiectele sale, o altă faţă, o altă anvergură, una aproape europeană.

Acestea sunt lucrurile care mă interesează cu-adevărat pe mine, cetăţeanul. Strada unde locuiesc este asfaltată, trotuarele sunt OK, copiii mei se joacă în condiţii de siguranţă în locuri amenajate modern, stadionul, şcolile, grădiniţele şi parcurile oraşului a fost modernizate, avem cinematograf, teatru, filarmonică, nu am tremurat de frig în nici o iarnă, avem apă potabilă, apă caldă non stop, canalizare etc. Acestea sunt adevăratele lucruri pentru care-l apreciez pe primarul meu, indiferent cine este acesta. Ce face el în viaţa particulară nu prea mă interesează. Sincer!

Bineînţeles, pe de altă parte, că eu - ziaristul doresc să aflu Adevărul (cu A mare) în cazul arestării primarului Mircia Gutău. M-am detaşat de doza de subiectivism aferentă acestui caz şi am privit neutru, studiind toate documentele existente la dosarul acestei arestări surprinzătoare. Şi tot nu am înţeles de ce a fost condamnat la trei ani şi jumătate de închisoare edilul Râmnicului. Nu am înţeles în ruptul capului cum un om, un primar aflat în exerciţiul mandatului, este arestat pentru mită, dar el nu pune mâna pe bani. Mircia Gutău a fost vârât în puşcărie pe nişte supoziţii ale unui denunţător dement şi infractor cu acte în regulă, personaj dovedit în acest sens de aproape toată presa din Vâlcea.

A contat şi dorinţa unei tinere doamne procuror de la DNA de afirmare, de a prinde „peştele cel mare“şi nu pe cel mic (viceprimarul Dicu), cel care a fost prins în flagrant numărând nişte bani în toaleta unui hotel. Bani care nu se ştie pentru ce au fost daţi. Principala probă împotriva lui Mircia Gutău depusă la dosar este stenograma unei înregistrări audio video în care primarul îi spune un „Nu!“ hotărât denunţătorului atunci când acesta îi oferă bani pentru eliberarea unui certificat de urbanism. Iniţial această probă era favorabilă lui Mircia Gutău.

Procurorii au revenit asupra stenogramei, au retuşat-o pe ici, pe colo, prin părţile esenţiale şi au mai adăugat nişte explicaţii: „Când Mircia Gutău a spus NU de fapt a făcut semn cu mâna în semn de DA“. Bun, eu sunt Toma Necredinciosul şi nu cred această adăugire cu caracter pervers a procurorilor DNA. Doresc să văd înregistrarea video, dacă aceasta există, nu văd de ce procurorii DNA nu ar face publică acum această probă din dosar. Sentinţa este definitivă şi irevocabilă, iar imaginile făcute publice, prezentate în presă, la treleviziuni, nu au cum să mai influenţeze procesul. Această lipsă de transparenţă, această tactică a struţului care bagă capul în pământ a celor de la DNA ne îndreptăţesc să-l credem pe Mircia Gutău atunci când spune că este nevinovat!

Indiferent care va fi verdictul în acest caz, Mircia Gutău va rămâne în conştiinţa râmnicenilor un primar adevărat, un bărbat puternic, un lider politic care a tras după el un întreg partid, ridicându-l cu zeci de procente electorale. Datorită lui, PD-L are la Vâlcea trei parlamentari şi 16 consilieri la Râmnicu Vâlcea. I-a făcut pe mulţi „oameni“, care acum, cei mai mulţi dintre ei, s-au spălat prea uşor pe mâini... Adevăruri, nu minciuni!  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe