Prrimarul Sorin Ghiţă solicită ajutor autorităţilor judeţene

miercuri, 11 noiembrie 2009

Prrimarul Sorin Ghiţă solicită ajutor autorităţilor judeţene

O alunecare de teren reactivată a izolat două sate la Vlădeşti

La numai câteva săptămâni până la intrarea oficială în anotimpul rece, comuna Vlădeşti se confruntă din nou cu o problemă gravă, care nu suferă tergiversări şi soluţii provizorii. O alunecare de teren pe o distanţă de aproximativ 50 de metri s-a reactivat în zona de acces către satele Pleaşa şi Fundătura, făcând imposibil traficul autovehiculelor şi vehiculelor cu tracţiune animală către cele două localităţi. Prefectura şi Consiliul Judeţean Vâlcea au făcut deja apel la Guvern, pentru alocarea fondurilor necesare reabilitării căii de acces.

Soluţii de moment

Potrivit autorităţilor locale, din cauza deplasărilor masive de pământ, drumul care făcea legătura între centrul civic al comunei şi cele două sate s-a rupt iremediabil, făcând imposibilă chiar şi deplasarea cetăţenilor. Cu toate că în ultima săptămână, angajaţii Primăriei Vlădeşti au intervenit aproape zilnic în încercarea de a remedia situaţia, alunecarea de teren pare să avanseze rapid şi să transforme tentativa autorităţilor într-o luptă zadarnică. „În fiecare zi, timp de o săptămână, am încercat să oprim înaintarea alunecărilor, transportând mereu balast pentru acoperirea gropilor de pe drum.

Se pare că trebuie găsită altă soluţie cât mai rapid, întrucât încercările noastre de a stopa fenomenul nu sunt deloc eficiente. Drumul este afectat definitiv şi nu cred că va putea fi vreodată stabilizat astfel încât să nu mai avem probleme”, a declaratbprimarul comunei Vlădeşti, Sorin Ghiţă. În urma unor evaluări efectuate la faţa locului, specialiştii şi reprezentanţii administraţiei locale au ajuns la concluzia comună că singura soluţie pentru ca cele două sate să nu mai fie izolate în viitor este amenajarea unei rute ocolitoare, care să permită accesul pietonilor şi a vehiculelor de orice tip spre Pleaşa şi Fundătura.

Ruta ocolitoare, soluţia salvatoare

Administraţia locală Vlădeşti a studiat mai multe variante, în vederea realizării unei rute ocolitoare, singura soluţie rămânând prelungirea drumului comunal pe câteva suprafeţe de teren  - proprietăţi particulare. „Găsisem soluţia ocolirii zonei afectate de alunecări prin pădurea din apropiere, dar, în urma evaluărilor de la faţa locului, această variantă a căzut, din motive tehnice. Am hotărât să cerem acordul a trei cetăţeni pentru construcţia drumului pe proprietatea lor. Astfel, drumul va ocoli zona afectată cu aproximativ 500 de metri”, mai spune primarul. În acest sens, Primăria Vlădeşti a înaintat solicitări urgente de finanţare a proiectului către Prefectura şi Consiliul Judeţean Vâlcea.

Primarul Sorin Ghiţă spune că demersul său a fost înregistrat, iar cele două instituţii l-au asigurat că va primi sprijinul necesar. Potrivit primelor evaluări, Primăria Vlădeşti are nevoie de 3 miliarde de lei vechi pentru finalizarea proiectului în condiţii optime. „Aş fi mulţumit chiar şi cu 2 miliarde de lei pentru a rezolva situaţia. Nu ne permitem însă să facem drumul cu banii Primăriei, dat fiind că fondurile disponibile la buget nu ne vor ajunge decât pentru o lucrare provizorie, de proastă calitate. Drumul trebuie construit imediat, întrucât se apropie iarna, iar lucrările nu vor mai putea fi demarate. În momentul în care vom primi banii, ne vom apuca imediat de lucru, iar drumul va fi gata în cel mult 30 de zile”, precizează Sorin Ghiţă.    (A.V.)   

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe