OLTCHIM va ignora si nu va mai raspunde provocărilor de tip securist ale PCC SE

miercuri, 11 noiembrie 2009

OLTCHIM va ignora si nu va mai raspunde provocărilor de tip securist ale PCC SE

• În România PCC SE vrea doar piaţă de desfacere şi urmăreşte eliminarea concurentului Oltchim de pe piaţa europeană.

În ultima lună, acţionarul minoritar al OLTCHIM SA, compania PCC SE a declanşat o campanie mediatică furibundă împotriva OLTCHIM, managementului companiei şi a statului român, acţionarul majoritar al companiei.
Aceste acţiuni permanente de  denigrare a activităţii conducerii Oltchim nu au alt scop decât acela de a bloca activitatea şi dezvoltarea ulterioară a societăţii.

Scopul este simplu, acţionarul PCC SE urmăreşte intrarea Oltchim în faliment pentru a fi scos la vânzare de către statul român şi a putea fi cumpărat pe un preţ derizoriu sau chiar pe un euro de către acest acţionar.
Deoarece promovăm principiile transparenţei, am considerat necesar să răspundem atacurilor nefondate ale PCC SE prezentându-ne clar punctul de vedere. Am avertizat asupra scopului meschin al acestui minoritar care ar vrea să preia Oltchim pe un preţ de nimic, dar nu pentru a-l eficientiza sau dezvolta, ci pentru a-l închide şi pentru a-i prelua piaţa de desfacere.

Acest acţionar are fabrici cu produse similare cu cele fabricate de Oltchim – respectiv soda caustică şi polioli, produse la care concurenţa pe piaţă este acerbă şi orice competitor eliminat cum ar fi cazul Oltchim, nu duce la altceva decât la rămânerea în funcţiune şi în piaţă a celuilalt.

Intenţiile de “mare bunavoinţă” pe care le transmite prin comunicate de presă faţă de Oltchim nu sunt altceva decât induceri în eroare, atâta timp cât PCC SE nu a prezentat nicio formulă de redresare a Oltchim fundamentată pe studii întocmite de consultanţi de specialitate.

PCC SE nu a făcut decât să răspândească public afirmaţii calomnioase la adresa managementului având ca unic scop blocarea activităţii societăţii. Primul pas a fost obstrucţionarea preluării de către Oltchim a activităţii de petrochimie de la Petrom. Aceasta operaţiune asigură sursa de materii prime a Oltchim - etilena şi propilena - şi permite funcţionarea la peste 90% a capacităţilor de producţie din Oltchim asigurând rentabilitatea companiei. Din cauza acţiunilor PCC SE, Oltchim a ajuns să funcţioneaze astăzi la doar 30% din capacitate şi să înregistreze pierderi. Dacă se va continua funcţionarea la această rată de operare, Oltchim va fi împinsă spre faliment.

Este clar ca PCC SE doreşte să cumpere - de fapt şi-a manifestat în scris participarea la privatizare – un Oltchim în faliment şi se înţelege cu ce preţ.

Reprezentanţii PCC SE au afirmat în presă că după preluarea Oltchim vor menţine timp de 5 ani numărul de angajaţi ai companiei. În prezent Oltchim are aproximativ 3.300 de salariaţi  şi ne întrebăm cum se vor putea menţine toate aceste locuri de muncă?

Deşi, forţaţi fiind să lucrăm la capacitate redusă, managementul Oltchim a reuşit să păstreze neschimbat numărul angajaţilor, chiar dacă se mai utilizează şi forme de somaj tehnic, bazându-se pe faptul că se va achiziţiona foarte repede activitatea de Petrochimie de la Petrom, operaţiune la care se opune cu înverşunare acţionarul PCC SE.

Aceasta achiziţie va permite însă menţinerea întregului personal şi odată cu creşterea capacităţii de producţie reluarea lucrului de către toţi angajaţii. OLTCHIM prin aceasta achizitie ofera locuri de munca pentru intregul personal si nu poate sa se angajeze la pastrarea angajatilor fara sa aibe ce sa le dea de lucru.

Ne întrebăm cum va reuşi PCC SE să păstreaze toti salariatii timp de 5 ani dacă dezvoltarea companiei va fi blocată, iar capacitatea de producţie nu va creşte dacă nu va fi preluată Petrochimia de către Oltchim? Cu ce vor fi plătiţi aceşti oameni dacă nu au ce munci? Va aduce PCC SE bani din Polonia sau Germania să le faca cadou salariaţilor? Este credibilă o asemenea ofertă dubioasă şi neconformă economic?

Când au preluat combinatul ROKITA din Polonia, societatea avea 4.200 de angajaîi. După doi ani de management PCC SE, ROKITA are doar 850 de salariaţi. Un exemplu clar de cum sunt păstrate locurile de muncă la firmele unde PCC SE e acţionar majoritar. (vezi articol din presa germana Suddentsche Zeitung Nr. 86/14.04.2004 pag.20).

Managementul Oltchim este convins că acest acţionar ostil nu va ajunge niciodată să preia societatea. Intenţiile de “bună credinţă şi de grijă pentru soarta salariaţiilor” din această declaraţie a PCC-SE sunt absolut declarative, ele nu conţin nimic concret legat de îmbunătăţirea situaţiei economice a Oltchim şi nici despre îmbunătăţirea situaţiei sociale a salariaţiilor.
Nu am văzut nimic concret legat de investiţiile ce vor fi angajate de PCC SE în Oltchim: care este nivelul acestora, care sunt obiectivele ce se vor realiza cu aceşti bani, care va fi numărul de personal şi ultima condiţie când se vor realiza ca termene concrete toate aceste obiective.

PCC SE nu a prezentat nici la Oltchim şi nici autorităţilor române o strategie făcută de o firmă recunoscută în Europa, nu a prezentat un studiu de piaţă,  nu a prezentat o proiecţie financiară proprie. În afară de a contesta strategia de dezvoltare a Oltchim printr-un fost securist polonez specialist în manipulări, PCC SE nu a făcut nimic în România. Iar strategia de manipulare şi dezinformare este pusă în practică “printr-un mare fost ofiţer comunist de informaţii” conform dezvăluirilor domnului Andrew Madeira, fost vicepreşedinte al Consiliului de Supraveghere din NaftaPolska din mai 2006.

Strategia pentru dezvoltarea OLTCHIM este făcută de o echipă de management formată din doctori ingineri, doctoranzi ingineri, doctori chimisti etc., pe când Wojciech Zaremba, directorul de dezvoltare al PCC SE este doar un fost securist polonez. Domnilor de la PCC SE spuneţi-le “dragilor angajaţi ai Oltchim” câţi salariaţi vor rămâne ca număr în Oltchim şi care va fi câştigul lor după preluarea de către PCC SE a Oltchim.

Prin afirmaţii fără acoperire încercaţi să faceţi o masă de manevră cu angajaţii Oltchim. Aceşti oameni sunt pregătiţi şi cunosc bine ce trebuie făcut pentru ca ei să-şi păstreze locul de muncă şi pentru ca Oltchim să redevină o societate puternică pe piaţă prin programele pe care şi le-au propus. Cu minciuni nu veţi convinge niciodată pe nimeni din Oltchim să treacă alături de voi. Aţi minţit inclusiv în scrisoarea adresată salariaţilor umflând cifra de afaceri a PCC SE şi mărind numărul de societăţi pe care le aveţi.

Veţi face şi la Oltchim, dacă prin absurd veţi prelua controlul, cum aţi procedat la Eurourethane şi anume veţi bloca societatea? Nu vă mai interesează TDI-ul pentru că veţi prelua pachetul majoritar la Ciech care deţine în grup Zachem-ul, care este producător de TDI. La fel veţi spune şi de Oltchim că nu vă mai interesează după ce veţi prelua fabrica ZAK care produce la fel ca Oltchim oxo-alcooli şi plastifianţi.

Toata pledoaria PCC SE se bazează pe metode ale fostei securităţi poloneze unde aţi făcut şcoli înalte: minciuni, dezinformare şi manipulare.

Conducerea Oltchim a punctat clar şi a argumentat către organismele de stat cât şi în mass–media, care au fost măsurile propuse pentru eficientizarea companiei: preluarea urgentă a Petrochimiei, angajarea de credite pentru dezvoltarea în continuare a societăţii şi în final conversia in actiuni a creantelor detinute de statul roman la OLTCHIM, cu respectarea normelor comunitare in aplicarea actiunii. Prin realizarea acestor măsuri, OLTCHIM va reveni în piaţă aşa cum a fost în ultimii ani şi în acelaşi timp va deveni o societate mai puternică şi un competitor consacrat şi lider pe pieţele din Europa de Sud – Est şi Centrală.

PCC SE s-a opus la toate masurile propuse de noi si avizate de Ministerul Economiei, acţionarul majoritar al companiei, deoarece are interesul de a prelua un OLTCHIM falimentar.

Domnilor de la PCC SE, din moment ce nu doriti ca OLTCHIM sa ajunga o societate profitabila si sa beneficiati ca actionari de dividende, cum credeti ca o sa convingeti pe cineva ca doriti binele OLTCHIM daca urmăriţi doar sa falimentati această companie care vă poate aduce dividende?

Conducerea OLTCHIM a luat decizia să nu mai irosească timp şi energie pentru a răspunde la toate acuzatiile si afirmatiile tendentioase facute de PCC SE in mass media. Avem prea mult de lucru si prea mare raspundere fata de angajatii OLTCHIM ca sa ne pierdem vremea cu raspunsuri pe care trebuie sa le dam mereu la atacurile nefondate facute de PCC SE.

Noi ştim că trebuie să realizăm măsurile pe care ni le-am propus pentru a readuce Oltchim pe linia de plutire şi de a-l dezvolta, pentru a redeveni o societate profitabilă şi puternică pe piaţa internă cât şi pe cea externă. Astfel vom menţine numărul angajaţilor şi le vom da garanţia salariului şi stabilitatea locurilor de muncă. Acţiunile PCC SE sunt de fapt specifice activităţilor diversioniste ale organelor de securitate de “presiuni pentru cedarea nervoasă” cunoscute bine de domnii Waldemar Preussner şi Wojciech Zaremba.

Ca şi până acum, vom continua să lucrăm pentru binele Oltchim şi al angajaţilor companiei, pentru că ştim cu toţii că activitatea de bază a PCC SE se canalizează spre Polonia. În România PCC SE vrea doar piaţă de desfacere şi urmăreşte eliminarea concurentului Oltchim de pe piaţa europeană.

DIRECTOR GENERAL
Constantin ROIBU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe