Ion Cîlea (PSD) către Mircia Gutău (PD-L): “Reducem preţul aburului dacă reduceţi preţul cărbunelui!”

miercuri, 11 noiembrie 2009

Ion Cîlea (PSD) către Mircia Gutău (PD-L): „Reducem preţul aburului dacă reduceţi preţul cărbunelui!”



În conferinţa de presă pe care a susţinut-o săptămâna trecută, primarul municipiului Râmnicu Vâlcea, Mircia Gutău, mi-a transmis rugămintea de a mă implica în rezolvarea problemelor litigioase dintre Uzinele Sodice (USG – CIEH CHEMICAL GROUP) şi CET Govora cu privire la reducerea preţului aburului tehnologic. 
Pentru corecta şi deplina informare a solicitantului de ajutor, doresc să fac cunoscut faptul că, de peste o jumătate de an, sunt în desfăşurarea unor dialoguri şi în promovarea unor soluţii tehnice şi economice care să permită funcţionarea, până la limita avariei, a colaborării dintre furnizorul de cărbune, producătorul de energie termică şi consumatorii industriali de abur tehnologic de pe Platforma chimică Râmnicu Vâlcea.


Atât în discuţiile directe cu conducerea USG, personal cu fostul director general Jaroslaw Czervinski, am ajuns împreună la concluzia că se impune reducerea preţului aburului livrat de CET Govora cu 20% pentru a preveni oprirea activităţii în Uzină. 
În acest sens, am cerut punctul de vedere al producătorului de energie termică pe care l-am primit sintetizat în adresa nr.18.530 din 20 august 2009: „Datorită problemelor dificile cu care se confruntă Uzinele Sodice Govora au scăzut continuu consumul de abur, ajungând în luna iulie a.c. la un consum de 47% din cel contractat”. 
Explicaţiile acestei reduceri s-au dat la masa dialogului unde am invitat factorii implicaţi.

USG Cieh doreşte să renegocieze cu CET preţul aburului şi prelungirea perioadei de decontare de la 30 la 60 de zile. Dacă a doua condiţie a fost îndeplinită, prima continuă să fie legată de furnizorul lignitului energetic. 
Din păcate, deplasările repetate pe care le-am făcut cu reprezentenţii conducerii CET Govora la Societatea Naţională a Lignitului Oltenia, ca şi memoriile şi adresele transmise, n-au reuşit să-i convingă pe mineri de necesitatea reducerii cu 13% a preţului gigacaloriei cărbunelui. De fiecare dată, răspunsul SNLO şi EMC Berbeşti a fost acelaşi din scrisoarea nr. F.3248/21.08.2009: „Orice modificare a preţului cărbunelui livrat ar pune în pericol funcţionarea Exploatării Berbeşti, cu implicaţii deosebit de grave pentru mineri”.


Prin urmare, lanţul dificultăţilor porneşte din curtea Exploatării Miniere. Dacă ei nu reduc preţul cărbunelui, nici CET Govora n-are cum să reducă preţul aburului. 
Vreau să-i asigur pe salariaţii de la Uzinele Sodice Govora că mă preocupă în continuare situaţia dificilă în care se află această unitate extrem de importantă pentru economia judeţului. în schimb, trebuie să înţeleagă că, dacă am obliga CET-ul să reducă preţul aburului tehnologic fără o echilibrare a costurilor de producţie, am pune în pericol însăşi existenţa acestei unităţi, vitale şi pentru Platforma chimică, şi pentru locuitorii municipiului Râmnicu Vâlcea care benficiază de unica sursă de agent termic pentru încălzire şi apă caldă. 


O soluţie ar mai fi şi tocmai de aceea întorc rugămintea primarului Mircia Gutău, chiar către domnia sa: deoarece directorii minerilor de la EMC Berbeşti şi SNLO Tg.Jiu au susţinere politică din partea PD-L, reprezentanţii vâlceni ai acestui partid au la îndemână singura poartă spre înţelegere şi compromis – poarta politică. Vă rog, la rându-mi, domnule Gutău, deschideţi această poartă! 

Dr. ing. ION CÎLEA 
Preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe