Actionarul minoritar PCC SE de la OLTCHIM doreşte falimentarea societăţii

miercuri, 4 noiembrie 2009

Comunicat de presă

Actionarul minoritar PCC SE de la OLTCHIM doreşte falimentarea societăţii

Acţionarul minoritar PCC SE şi-a intensificat în ultima perioadă campania mediatică împotriva S.C. OLTCHIM S.A. în scopul subminării autorităţii conducerii societăţii.

In toate articolele din presa, reprezentantul PCC SE,  Wojciech Zaremba, face in mod intentionat afirmatii sau prezinta date care sa deruteze pe cei care iau cunostinta cu aceste articole sau materiale prezentate direct la organismele de stat din Romania.

Programul de investitii aprobat in Consiliul de Administratie al OLTCHIM, unde a fost prezent si dansul, prevede pentru anul 2009 o suma de 62 milioane EUR pentru achizitionarea, revizia si repornirea activitatii de petrochimie de la PETROM S.A. Sucursala Arpechim Pitesti, precum si pentru capital de lucru, iar in programul de investitii etapizat in perioada 2010 – 2012 se prevede o investitie de 120 milioane EUR pentru modernizarea si marirea de capacitate a Pirolizei preluata de la Sucursala Arpechim Pitesti. Din cele doua sume investite in activitatea de Petrochimie, respectiv 62 milioane EUR plus 120 milioane EUR, nu rezulta nici aritmetic suma de 500 milioane EUR avansata de domnul Wojciech Zaremba.

Reprezentantii PCC SE in Consiliul de administratie si in Adunarea Generala a Actionarilor OLTCHIM au fost tot timpul impotriva programelor de dezvoltare si modernizare ale societatii, indiferent daca acestea se refera la Polioli, Electroliza, PVC, Piroliza

In acest articol Wojciech Zaremba recomanda conducerii OLTCHIM sa dezvolte productia de polioli, oxo-alcooli si electroliza, ori aceste recomandari managementul OLTCHIM le-a pus demult in practica si dezvolta si modernizeaza continuu aceste productii, astfel:

- la polioli-polieteri s-a pornit in anul 1992 cu o productie de 3.326 to., iar in 2009 detine o capacitate de 150.000 to/an, din care numai in anul 2008 si 2009 s-a majorat capacitatea cu 50.000 to/an;

- la oxo-alcooli s-au realizat investitii de majorare a capacitatii de la 47.000 to/an octanol la 55.000 to/an, investitie realizata in anul 2008 si in 2009;

- pentru soda caustica avem prevazut in programul de investitii din perioada 2010 – 2012 ca actuala instalatie de Electroliza cu catod de mercur sa fie modernizata prin conversia in tehnologia cu membrana schimbatoare de ioni.

De mentionat ca desi ne recomanda in presa astfel de investitii, reprezentantii PCC s-au opus in AGA programului de investitii prezentat de managementul societatii, desi acesta cuprindea si investiile la care face referire Dl. Zaremba.
Prin aceste propuneri, reprezentantul PCC SE nu face altceva decat sa induca in eroare opinia publica pentru ca nu toti cititorii cunosc date tehnice sau tehnologia de la OLTCHIM, astfel incat sa rezulte ca managementul OLTCHIM nu vrea pur si simplu sa aplice masurile propuse de ei.

Recomandarile lor sunt absolut false din moment ce OLTCHIM are programe si a realizat deja aceste majorari de productie, cu toate ca PCC s-a opus in aprobarea lor.

In ceea ce priveste afirmatia domnului Wojciech Zaremba ca productia de PVC a dus compania pe pierderi, si aceasta este neadevarata si tendentioasa.

Astfel, din productia de PVC, OLTCHIM in perioada 2004 – 2008 a inregistrat urmatoarele rezultate:

-    anul 2004 profit in valoare de 31,3 milioane EUR
-    anul 2005 profit in valoare de 4,1 milioane EUR
-    anul 2006 profit in valoare de 8,1 milioane EUR
-    anul 2007 profit in valoare de 5,7 milioane EUR
-    anul 2008 pierderi in valoare de 10,8 milioane EUR.

Pierderea din anul 2008 a fost determinata tocmai de efectele opririi activitatii de petrochimie de catre PETROM S.A. in 14 noiembrie 2008.

Fabricarea si comercializarea produsului PVC a fost cea mai buna politica economica pentru OLTCHIM, in toate perioadele acest produs a avut o pondere intre 45% si 38% din cifra de afaceri, acesta fiind produsul de baza al societatii. Capacitatea de productie PVC de catre Oltchim a evoluat in strinsa corelatie cu piata, fapt sustinut de mai multe studii de specialitate.
Propunerea reprezentantului PCC SE ca OLTCHIM sa functioneze fara productie proprie de clorura de vinil are un singur scop disperat, ca OLTCHIM sa nu preia activitatea de petrochimie care furnizeaza materia prima de baza, etilena pentru fabricarea clorurii de vinil, si in acest fel sa functioneze redus, la 40% din capacitate.

In toate programele de productie pe care societatea le-a prezentat, a rezultat clar ca OLTCHIM nu poate functiona in conditii de rentabilitate decat daca se va integra cu productia din petrochimia Arpechim, asigurandu-si astfel materiile prime de baza: etilena si propilena.

Nu mai trebuie facuta nici o alta demonstratie sau dovada pentru aceasta preluare. Ce argument mai bun poate fi, decat acela ca in anul 2008 si in primele 9 luni ale anului 2009, societatea a inregistrat pierderi datorita neasigurarii cu etilena pentru productia de PVC si cu propilena la nivelul necesarului pentru celelalte produse.

Este clara intentia PCC SE de a bloca OLTCHIM sa achizitioneze activitatea de petrochimie de la Arpechim Pitesti, pentru ca aceasta sa ramana o societate care sa realizeze pierderi si in final sa ajunga foarte repede in incapacitate de plata. Intentia PCC SE este fie de a prelua acesta societate la un pret derizoriu, fie pentru functionare redusa pe aceste segmente pe care ne concureaza societatile detinute de ei in Polonia. Si in final sa se ajunga la inchiderea activitatii societatii pentru a ne prelua piata de desfacere.

Astfel, nu este deloc intamplatoare oferta PCC SE de a participa la privatizarea OLTCHIM.

DIRECTOR GENERAL
ROIBU CONSTANTIN
NR – Titlul ne aparţine

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe