ICSI Vâlcea face cercetări cu privire la energia alternativă

miercuri, 28 octombrie 2009

ICSI Vâlcea face cercetări cu privire la energia alternativă

Miercuri, 28 octombrie, începând cu ora 9.45 are loc, la Hotel Cozia din staţiunea Călimăneşti – Vâlcea deschiderea oficială a celei de-a XV-a conferinţe naţionale, cu participare internaţională „Progrese în criogenie şi separarea izotopilor”, organizată de Institutul Naţional de cercetare – Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice şi Izotopice ICSI Râmnicu Vâlcea, sub egida Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Inovării (Autoritatea Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică).

De asemenea, joi, 29 octombrie, de la ora 13.00, la sediul ICSI Râmnicu Vâlcea, de pe strada Uzinei nr. 4 va avea loc, în prezenţa oficialităţilor locale şi a participanţilor la conferinţă, inaugurarea Centrului Naţional de Cercetare pentru Hidrogen şi Pile de Combustie, care oferă acum un mediu ştiinţific propice pentru activitatea de cercetare în domeniul energiei obţinute din surse neconvenţionale, eveniment la care vă invităm, de asemenea. Institutul vâlcean va beneficia în acest an de prezenţa domnului Marian Enăchescu, sub-secretar de stat, vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale pentru cercetare Ştiinţifică.

Paşi importanţi în cercetarea românească

Deschiderea conferinţei prilejuieşte discutarea unor probleme importante cu privire la noile direcţii ale cercetării din România, dar şi cu privire la cele mai noi produse şi tehnologii dezvoltate în urma cercetărilor realizate la institutul vâlcean. Astfel, pe parcursul ultimului an, ICSI Râmnicu Vâlcea a continuat seria proiectelor de succes în ultimii ani. ICSI Râmnicu Vâlcea este astfel membru fondator în două reţele europene de cercetare, care au creat consorţiul ITER (preocuparea partenerilor vizând cercetări în domeniul separării tritiului şi deuteriului.

În consorţiul respectiv, ICSI Râmnicu Vâlcea reprezintă România, în timp ce ţările partenere - Germania, Franţa şi Italia - sunt reprezentate de institute de cercetare cu renume, respectiv Institutul de Tehnologie Karlsruhe (KIT) din partea Germaniei, Institutul de la Cadarache, pentru Franţa şi Agenţia Naţională Italiană pentru Noi Tehnologii, Energie şi Dezvoltare Economică, din partea Italiei. Cercetătorii din cele patru ţări şi-au unit eforturile pentru dezvoltarea energiei de fuziune, prin colaborarea la Programul ITER, care priveşte dezvoltarea Reactorului termonuclear experimental internaţional.

În acest sens, la conferinţa de miercuri a fost invitat să participe şi vicepreşedintele zonei de plasmă de la instalaţia similară ITER din Anglia. Cercetătorii încearcă acum recuperarea tritiului din materiale solide, lucru care se realizează deja în Anglia, în timp ce în România a fost recuperat până acum tritiul numai din lichide şi gaze, iar experienţa cercetătorilor englezi are, astfel o mare importanţă pentru cercetarea românească şi, implicit, pentru cea de la Râmnicu Vâlcea.

„La reactorul nuclear de la Cernavodă este deja pregătită documentaţia în proporţie de 70% cu privire la prima instalaţie de recuperare a tritiului, care va fi folosită pentru Reactoarele 1 şi 2. Din acest punct de vedere, ICSI Râmnicu Vâlcea a câştigat deja mai multe licitaţii cu privire la protecţia mediului în zonele Călăraşi şi Târgu Jiu. În perioada următoare, institutul urmează să participe şi la Salonul de Cercetare şi Inventică Bucureşti 2009.” – a apreciat prof. univ. dr. Ioan Ştefănescu, directorul general al ICSI Râmnicu Vâlcea.       

Centrul de Cercetare pentru Hidrogen, inaugurat joi, 29 octombrie

Centrul pentru Experimentarea Tehnologiilor bazate pe Hidrogen şi Pile de combustie, a cărui locaţie este la sediul Institutului Naţional pentru Tehnologii Criogenice şi Izotopice are ca principal rol acela de a facilita implementarea tehnologiilor energetice bazate pe hidrogen la nivel naţional şi misiunea de a oferi un mediu ştiinţific propice pentru activitatea de cercetare în domeniul producerii e energie din surse neconvenţionale.

Acest lucru se va realiza prin dezvoltarea şi instalarea de sisteme bazate pe hidrogen, prin organizarea de programe de instruire privind utilizarea energiei hidrogenului, prin încurajarea şi pregătirea tinerilor cercetători în domeniu, dar şi prin conectarea cercetării româneşti la direcţiile promovate la nivel european şi internaţional, în domeniul producerii de energie din surse regenerabile. În acest domeniu, ICSI Râmnicu Vâlcea a făcut deja paşi importanţi, construind încă de anul trecut un prototip al unui autovehicul electric utilitar, alimentat cu hidrogen, care este unic în ţară.

„În ultimul an, în cadrul institutului am urcat puterea pilelor de combustie, am lucrat la mărirea randamentului membranelor de schimb şi la modelarea matematică a noii generaţii de PEM-uri.” – a mai declarat directorul general al institutului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe