Ion Cîlea vrea să reînfiinţeze o instituţie parazitară şi cu pierderi

duminică, 25 octombrie 2009

• O nouă povară pe bugetului judeţului– Direcţia de Protecţie a Plantelor

Ion Cîlea vrea să reînfiinţeze o instituţie parazitară şi cu pierderi

Petre Coman

Consiliul Judeţean Vâlcea şi preşedintele Ion Cîlea se pregătesc să dea o lovitură bugetului judeţului (şi aşa destul de sărac!), prin „altoirea” societăţii AGROFITOSERV Vâlcea la CJ Vâlcea şi transformarea acesteia în Direcţia Judeţeană de Protecţie a Plantelor. Asta înseamnă că din banii publici, Ion Cîlea vrea să plătească un aparat cu 20 de salariaţi, ceea ce înseamnă cheltuieli suplimentare pentru Consiliul Judeţean Vâlcea de peste 500 milioane lei vechi lunar, plus cheltuieli materiale.

În anul 2007, fostul preşedinte al CJ Vâlcea, Dumitru Buşe, a luat o măsură de bun-simţ şi a transformat Direcţia de Protecţie a Plantelor în societatea comercială AGROFITOSERV Vâlcea SA, cu acţionar unic Judeţul Vâlcea. Dumitru Buşe a vrut atunci să degreveze bugetul judeţului de o cheltuială inutilă şi suplimentară şi a decis ca cei care lucrau în cadrul Direcţiei de Protecţie a Plantelor să se descurce singuri pe propriile picioare, în cadrul societăţii AGROFITOSERV SA. Nu a fost să fie, şi după numai doi ani de „independenţă”, firma a cerut reînfiinţarea Direcţiei Judeţene de Protecţie a Plantelor, în speranţa că vor scăpa de grija finanţării.

Într-adevăr, conducerea AGROFITOSERV SA a găsit înţelegere la Ion Cîlea şi acesta a decis să pună pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului Judeţean Vâlcea din 30 octombrie 2009 propunerea de reînfiinţare a Direcţiei de Protecţie a Plantelor. Iată ce se spune printre altele în expunerea de motive semnată de Ion Cîlea: „SC AGROFITOSERV Vâlcea SA, prin adresa nr. 78/27.05.2009, a solicitat Consiliului Judeţean Vâlcea schimbarea formei juridice prin înfiinţarea Serviciului Public Judeţean de Protecţie a Plantelor Vâlcea, având în vedere situaţia critică în care se află, societatea înregistrând pierderi foarte mari.

Potrivit celor comunicate de SC AGROFITOSERV Vâlcea SA prin scrisoarea mai sus menţionată, serviciul nou înfiinţat este necesar şi pentru respectarea prevederilor art. 1 din Legea nr. 37/2006 privind reorganizarea activităţii de protecţie a plantelor şi carantina fitosanitară, cu modificările şi completările ulterioare, serviciul dând posibilitatea Consiliului Judeţean Vâlcea de a interveni în cazul apariţiei unor focare de infecţie a bolilor şi dăunătorilor de carantină.

Sănătatea mediului, sănătatea oamenilor, sănătatea animalelor, sănătatea plantelor nu se pot menţine fără un sistem de protecţie. Principalele argumente pentru care se solicită aprobarea înfiinţării Direcţiei Judeţene pentru Protecţia Plantelor Vâlcea sunt următoarele: organizarea activităţii de protecţia plantelor pe întreg teritoriul judeţului, după o concepţie unitară, care să asigure sănătatea plantelor cultivate, a pădurilor, păşunilor şi fâneţelor naturale şi a altor forme de vegetaţie utilă şi a produselor agricole depozitate;

elaborarea strategiei fitosanitare privind apărarea sănătăţii plantelor, prevenirea introducerii şi diseminării pe teritoriul ţării a organismelor de carantină şi în domeniul produselor de uz fitosanitar, în concordanţă cu normele Uniunii Europene; gestionarea apariţiei organismelor de carantină; avertizarea producătorilor agricoli - persoane fizice sau juridice, privind apariţia agenţilor de dăunare; depistarea bolilor, a dăunătorilor şi buruienilor de carantină; organizarea de consfătuiri, instruiri şi dezbateri pe teme profesionale.

Aceste sarcini nu se pot realiza de către societatea comercială, având în vedere resursele financiare insuficiente de care dispune ca urmare a faptului că activitatea acesteia are caracter sezonier, ci de noua direcţie care se propune a se înfiinţa, şi care va presta servicii în domeniu, în colaborare cu unitatea fitosanitară de la nivelul judeţului Vâlcea. De aceea, vă propunem înfiinţarea Direcţiei Judeţene pentru Protecţia Plantelor Vâlcea prin Hotărârea Consiliului Judeţean Vâlcea, care trebuie să cuprindă reglementări privind: înfiinţarea Direcţiei Judeţene pentru Protecţia Plantelor Vâlcea ca serviciu public de interes judeţean;

aprobarea organigramei, statului de funcţii şi a regulamentului de organizare şi funcţionare a Direcţiei; conducerea Direcţiei Judeţene pentru Protecţia Plantelor Vâlcea până la ocupare definitivă a postului, prin concurs; predarea de către SC AGROFITOSERV VÂLCEA SA a bunurilor din domeniul public al Judeţului Vâlcea concesionate societăţii, libere de orice sarcini, inclusiv investiţiile realizate ulterior, precum şi a tuturor documentaţiilor tehnice referitoare la acestea, Direcţiei Judeţene pentru Protecţia Plantelor Vâlcea”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe