Taxele percepute de Consiliul Judeţean Vâlcea vor rămâne nemodificate în 2010

duminică, 18 octombrie 2009

• Cu excepţia unor tarife de construcţie, de fotografiere sau filmare în muzee,

Taxele percepute de Consiliul Judeţean Vâlcea vor rămâne nemodificate în 2010

Conducerea Consiliului Judeţean Vâlcea a finalizat zilele trecute proiectul de hotărâre privind nivelul taxelor locale şi tarifelor ce se vor aplica începând cu 1 ianuarie 2010, proiect care va fi supus aprobării în şedinţa de la sfârşitul acestei luni. În mare parte, nivelul acestor taxe rămâne nemodificat faţă de 2009, cu excepţia unor tarife de construcţie, de fotografiere sau filmare în muzee sau alte obiective de interes turistic.

În conformitate cu prevederile din Hotărârea Guvernului nr. 956/19.08.2009 privind nivelurile pentru valorile impozabile, impozitele şi taxele locale şi alte taxe asimilate acestora, precum şi amenzile aplicabile începând cu anul fiscal 2010, autorităţile deliberative ale administraţiei publice adoptă hotărâri privind impozitele şi taxele locale pentru anul 2010 în termen de 45 de zile de la data publicării hotărârii menţionate în Monitorul Oficial.

Potrivit Codului Fiscal, consiliile judeţene pot majora cu până la 20% nivelul taxelor locale. Însă, pentru anul 2010 nivelurile propuse nu prezintă creşteri faţă de cele din anexa la Hotărârea Guvernului nr. 956/2009.

Conform prevederilor din Legea privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii, preşedinţii consiliilor judeţene emit autorizaţii de construire cu avizul primarilor pentru lucrările care se execută: pe terenuri care depăşesc limita unei unităţi administrativ teritoriale; în extravilanul comunelor ale căror primării nu au organizate structuri de specialitate.

Astfel, taxele locale datorate pentru eliberarea certificatelor de urbanism şi autorizaţiilor de construire de către preşedinţii consiliilor judeţene, cu avizul primarilor comunelor, constituie venit în proporţie de 50% la bugetul local al comunei şi 50% la bugetul local al judeţului. Taxele pentru eliberarea certificatelor de urbanism şi a autorizaţiilor de construire de către preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, se achită de beneficiar anticipat la caseria unităţii emitente, urmând ca în termen de 15 zile să se vireze cota de 50% localităţilor pe raza cărora se execută lucrarea, în baza situaţiei depuse de arhitectul şef.

Avizele şi acordurile stabilite prin certificatul de urbanism se solicită de către beneficiar şi se obţin de la autorităţile competente în domeniu înaintea depunerii documentaţiei pentru autorizarea executării lucrărilor de construcţii la autorităţile administraţiei publice competente pentru: asigurarea şi racordarea sau branşarea la infrastructura edilitară, în condiţiile impuse de caracteristicile şi amplasamentul reţelelor de distribuţie sau transport energetic din zona de amplasament; racordarea la reţeaua căilor de comunicaţii; securitatea la incendiu, protecţia civilă şi protecţia sănătăţii populaţiei; cerinţele specifice unor zone cu restricţii stabilite prin reglementări speciale.

Pentru ocuparea zonei drumurilor, prin amplasarea supraterană, sau subterană a unor construcţii, instalaţii acceptate de administraţia drumurilor se aplică tarife de utilizare care se constituie ca venituri la dispoziţia administratorului. Nivelul tarifului în anul 2010 prezintă o majorare cuprinsă între 9,1% şi 18,37% faţă de anul 2009. Acceptul administratorului drumului comportă două faze: acordul prealabil - care se obţine în faza de proiectare; autorizaţia de amplasare şi acces la drum - care se obţine înainte de începerea lucrărilor în zona drumurilor.

Pentru vizitarea muzeelor finanţate parţial din bugetul propriu al judeţului Vâlcea, taxele stabilite în baza Legii muzeelor şi colecţiilor publice nr. 311/2003, sunt la nivelul anului 2009. Numai tarifele pentru fotografiere, filmare în interior au fost majorate cu maxim 11%. (P.C.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe